Ο Βουλευτής Χίου, Νότης Μηταράκης, αναφέρθηκε στη βία και την ανομία στα Πανεπιστήμια κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην εκπομπή «Σήμερα» του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, την Παρασκευή 9 Μαΐου. Σχολίασε τις πρόσφατες εξελίξεις, υπογραμμίζοντας τα βήματα που έχουν γίνει από το 2019 για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων.
Συγκεκριμένα, ο κ. Μηταράκης επισήμανε πως τα προβλήματα της βίας αφορούν μόνο μερικά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και δεν είναι διάχυτα σε όλη τη χώρα. Επεσήμανε τη σημασία της κατάργησης του Πανεπιστημιακού ασύλου, που αποτέλεσε σημαντική μεταρρύθμιση της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, και αναφέρθηκε στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία, η οποία δεν μπορεί να λειτουργήσει αποδοτικά αν δεν υπάρχουν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας στα Ιδρύματα, όπως το σύστημα ελέγχου εισόδου και η καταγραφή των φοιτητών.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ευθύνη των Πρυτάνεων, ο Νότης Μηταράκης τόνισε ότι η εφαρμογή της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας απαιτούσε συνεργασία και από τα ίδια τα Πανεπιστήμια για τη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος. Υπογράμμισε ότι πολλά Πανεπιστήμια δεν είχαν υλοποιήσει σχέδια ασφαλείας, κάτι που καθυστέρησε την αποτελεσματικότητα της πολιτικής.
Ο κ. Μηταράκης ανέφερε επίσης ότι έχουν ήδη γίνει βήματα για την αντιμετώπιση δύο βασικών προβλημάτων: την κατάργηση του Πανεπιστημιακού ασύλου και τις καταλήψεις. Ανέφερε ότι σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί στις εκκενώσεις καταλήψεων, ενώ τόνισε την ανάγκη για ενεργή συμμετοχή της Πανεπιστημιακής Κοινότητας στην εξασφάλιση της ασφάλειας και της ελευθερίας έκφρασης στους χώρους των Ιδρυμάτων.
Σε σχέση με ένα βίντεο που κυκλοφορεί και δείχνει καθηγητή να συμπεριφέρεται με απαξιωτικό τρόπο προς τους αστυνομικούς στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι η Πανεπιστημιακή Κοινότητα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη να δημιουργήσει ένα περιβάλλον ασφάλειας για όλους, ενώ σημείωσε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη συνεργασίας για την προστασία των φοιτητών.
Ο Βουλευτής Χίου ανέφερε ότι, παρά τις εντάσεις σε ορισμένα Ιδρύματα, υπάρχουν Πανεπιστήμια που λειτουργούν υποδειγματικά, όπως το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Χίο, όπου η ασφάλεια είναι εγγυημένη. Όπως τόνισε, το πρόβλημα περιορίζεται σε λίγες σχολές στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, και εκεί πρέπει να επικεντρωθούν τα μέτρα για την αποκατάσταση της τάξης και της ασφάλειας.