Μήνυμα διαρκούς προόδου στο εσωτερικό με έργα υποδομής που αλλάζουν την εικόνα της χώρας και την καθημερινότητα, εξέπεμψε από την Κρήτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ενώ ετοιμάζεται να μεταβεί τη Δευτέρα στη Ρώμη για το ραντεβού με την Τζόρτζια Μελόνι.
Η συνάντηση των δύο κρίνεται σημαντική όχι μόνο για τους ελληνικούς σιδηροδρόμους και το μέλλον της Hellenic Train, αλλά κυρίως για τα εθνικά μας συμφέροντα. Και αυτό, καθώς η Τουρκία επιχειρεί να μπει στην ευρωπαϊκή άμυνα μέσω Ιταλίας, μια προοπτική με την οποία η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστεί.
Όσον αφορά την υπογραφή της σύμβασης για τον ΒΟΑΚ, ο πρωθυπουργός -σε μια ιστορική ημέρα για το νησί- αποκάλυψε ότι επέμεινε ιδιαίτερα στον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρίστο Δήμα, και τους παραχωρησιούχους να υπογραφεί η σύμβαση παραχώρησης στις 9 Μαΐου. «Να θυμόμαστε ότι όλα τα μεγάλα έργα έχουν και σημαντική ευρωπαϊκή συμμετοχή. Αυτό έχει ξεχωριστή αξία να το θυμόμαστε, καθώς βρισκόμαστε στον Μάιο του 2025 και πλησιάζουμε προς την επέτειο δραματικών στιγμών του 2015, όταν η χώρα έφτασε πολύ κοντά στο να βρεθεί έξω από την ΕΕ», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Ας αναλογιστούμε την πρόοδο που έχουμε κάνει από τότε ως χώρα. Ας πάρουμε ικανοποίηση γιατί η Ελλάδα σήμερα είναι παράδειγμα προς μίμηση στα δημόσια οικονομικά. Και όσο καλύτερα πηγαίνουν τα δημόσια οικονομικά, τόσο θα επιστρέψουμε το πλεόνασμα στους πολίτες».
Η παρουσία του κ. Μητσοτάκη στην τελετή υπογραφής της σύμβασης για τα 157 χιλιόμετρα του νέου Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης που θα ενώνουν το Ηράκλειο με τα Χανιά, καταδεικνύει ότι η ολοκλήρωση του κρίσιμου έργου αποτελεί προσωπικό στοίχημα του ίδιου.
Και όπως τόνισε, έχει θέσει τέσσερα έργα-ορόσημα για την αναβάθμιση συνολικά των υποδομών της Κρήτης: Την πρόοδο στον ΒΟΑΚ, τη διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα ηλεκτροδότησης, τα κρίσιμα αρδευτικά έργα που αποτελούν αναγκαία για την προστασία από τη λειψυδρία, και το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι που έχει υλοποιηθεί πάνω από το 40% της κατασκευής. Αναφέρθηκε ακόμη, και στη σημασία της δημιουργίας φοιτητικών εστιών σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο, που θα καλύψει την ανάγκη για στέγη σε 5.000 φοιτητές.
Η ναυαρχίδα, ωστόσο, των έργων για την Κρήτη αποτελεί η υλοποίηση του σύνθετου έργου του ΒΟΑΚ που πέρασε από 40 κύματα έως τη δρομολόγησή του και πλέον υπάρχουν ήδη ανοιχτά εργοτάξια από Χερσόνησο μέχρι τον Άγιο Νικόλαο, με την κυβέρνηση να δεσμεύεται για την ολοκλήρωσή τους έως το 2027. Όσον αφορά το έργο για τον άξονα Ηράκλειο – Χανιά αναμένεται να ολοκληρωθεί σε βάθος πενταετίας και αποτελεί το μεγαλύτερο από τα τρία τμήματα της ενιαίας χάραξης του ΒΟΑΚ. Θα έχει μήκος περίπου 157 χιλιομέτρων με συνοδό παράπλευρο οδικό δίκτυο. Προαίρεση στην παραχώρηση αποτελεί η κατασκευή και του κομματιού δυτικότερα των Χανίων, έως την Κίσσαμο, μήκους 30 χιλιομέτρων, για το οποίο έχουν ολοκληρωθεί και επικαιροποιηθεί οι μελέτες. Μαζί με την προαίρεση, ο νέος δρόμος θα περιλαμβάνει 43 κόμβους, 23 σήραγγες και 89 γέφυρες. Σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να καταβάλουν τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια ώστε το έργο του ΒΟΑΚ να ολοκληρωθεί εντός του χρονοδιαγράμματος που προβλέπεται στη σύμβαση παραχώρησης.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Υποδομών, Χρίστος Δήμας, ανακοίνωσε ότι, έπειτα από εντολή του πρωθυπουργού, το επόμενο διάστημα θα γίνει η χρηματοδότηση των μελετών για την επέκταση του έργου έως τη Σητεία. Σημείωσε ακόμη την ανάγκη ενίσχυσης της οδικής ασφάλειας, καθώς στον ΒΟΑΚ έχουν καταγραφεί 38 θανατηφόρα τροχαία. Επισήμανε ότι θα εφαρμοστούν μέτρα αντίστοιχα με εκείνα στον άξονα Πατρών – Πύργου, με στόχο τη μείωση των ατυχημάτων και την ομαλή κυκλοφορία κατά τη διάρκεια των εργασιών.
Ο πρόεδρος και CEO της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργος Περιστέρης, του ομίλου που αναλαμβάνει την κατασκευή του τμήματος του αυτοκινητοδρόμου ΒΟΑΚ, από το Ηράκλειο μέχρι τα Χανιά, περιέγραψε στην τελετή της σύμβασης παραχώρησης τις δυσκολίες και τα προβλήματα για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «για χρόνια ακουγόταν η φράση “υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης του ΒΟΑΚ”, και σήμερα 9 Μαΐου, αν και έμοιαζε αδιανόητο, υπογράφεται η σύμβαση».
Εφημερίδα Απογευματινή