Τη στήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία και την ανάγκη για άμεση εφαρμογή άνευ όρων εκεχειρίας 30 ημερών, όπως προτείνεται από κοινού από Αμερικανούς και Ευρωπαίους συμμάχους επανέλαβε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών που συγκάλεσαν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ.
«Χρειαζόμαστε άμεση και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός για 30 ημέρες, ως πρώτο βήμα προς μια δίκαιη και διαρκή ειρηνευτική συμφωνία», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, που μετείχε στην τηλεδιάσκεψη από ειδική αίθουσα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Σε εξέλιξη η Σύνοδος στο Κίεβο
Η Σύνοδος Κορυφής της Συμμαχίας των Προθύμων βρίσκεται σε εξέλιξη στο Κίεβο της Ουκρανίας με την παρουσία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, του Γερμανού καγκελαρίου Φρίντριχ Μερτς, του Βρετανού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ και του Πολωνού πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ.
Η Ρωσία, που αυτή τη στιγμή ελέγχει το 20% του ουκρανικού εδάφους, «υπεκφεύγει, θέτει όρους, κερδίζει χρόνο και συνεχίζει τον πόλεμο εισβολής της», κατήγγειλε ο Εμανουέλ Μακρόν σε ανάρτησή του στο Χ σήμερα, λίγο πριν φτάσει στο Κίεβο.
Ο Γάλλος πρόεδρος επανέλαβε την απειλή του για νέες κυρώσεις «πολύ πιο σκληρές» εις βάρος της Ρωσίας, αν αυτή αρνηθεί να αποδεχθεί μια εκεχειρία, σύμφωνα με συνέντευξή του στα γαλλικά τηλεοπτικά δίκτυα TF1 και LCI που πραγματοποιήθηκε στο τρένο το οποίο τον μετέφερε στο Κίεβο.
Παράλληλα ο Μακρόν ζήτησε τη διεξαγωγή «άμεσων διαπραγματεύσεων» μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας. Στην περίπτωση που ισχύσει εκεχειρία 30 ημερών «ξεκινάμε άμεσες συνομιλίες Ουκρανίας- Ρωσίας. Εμείς είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε», διαβεβαίωσε.
Αντίστοιχη ήταν η αντίδραση και του Γερμανού καγκελαρίου Φρίντριχ Μερτς ο οποίος επίσης απείλησε τη Μόσχα ότι «θα σκληρύνουν πολύ οι κυρώσεις» εις βάρος της, αν αρνηθεί την εκεχειρία, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild. Αν το Κρεμλίνο αρνηθεί, «τότε θα σκληρύνουν πολύ οι κυρώσεις και θα συνεχιστεί η μαζική βοήθεια προς την Ουκρανία. Στο πολιτικό σκέλος, φυσικά, αλλά και στο οικονομικό και πολιτικό», τόνισε ο Μερτς. Ο Φρίντριχ Μερτς δεν απέκλεισε ακόμη και το ενδεχόμενο απευθείας συνάντησής του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, «εάν προκύψει ανάγκη, εάν αυτό θα βοηθούσε στον τερματισμό του πολέμου».
«Το μήνυμά μας είναι: Είμαστε εδώ μαζί. Ταυτόχρονα, με το ίδιο μήνυμα, υποστηρίζουμε την Ουκρανία, σε συντονισμό με την αμερικανική κυβέρνηση, με τον Ντόναλντ Τραμπ. Ζητάμε 30ήμερη κατάπαυση του πυρός ώστε να μπορέσουν να προετοιμαστούν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Τώρα η μπάλα είναι στο γήπεδο του Πούτιν. Εκείνος πρέπει να απαντήσει σε αυτή την προσφορά», δήλωσε ο κ. Μερτς στην BILD από το Κίεβο, όπου βρίσκεται μαζί με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Πολωνίας και της Βρετανίας.
«Εάν δεν υπάρξει 30ήμερη κατάπαυση του πυρός μετά το Σαββατοκύριακο, επειδή ο (Βλαντίμιρ) Πούτιν συνεχίζει να απορρίπτει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, η ΕΕ, η Μεγάλη Βρετανία και οι ΗΠΑ συμφώνησαν να αυξήσουν την πίεση στη Ρωσία, θα υπάρξει μαζική αυστηροποίηση των κυρώσεων και θα συνεχιστεί η μαζική βοήθεια προς την Ουκρανία – η πολιτική, η οικονομική, αλλά και η στρατιωτική βοήθεια», πρόσθεσε ο κ. Μερτς και επισήμανε ότι η αμερικανική πλευρά υποστηρίζει αυτή την αυστηροποίηση. Ο Ντόναλντ Τραμπ «προφανώς χάνει την υπομονή του με τον Πούτιν», δήλωσε ο Φρίντριχ Μερτς και σημείωσε ότι υπάρχει πολύ συγκεκριμένη συμφωνία ΕΕ – ΗΠΑ.
Ερωτώμενος σχετικά με το ενδεχόμενο μιας συνάντησης με τον Ρώσο πρόεδρο, ο Φρίντριχ Μερτς τόνισε ότι δεν το αποκλείει κατηγορηματικά. «Εάν προκύψει η ανάγκη, εάν αυτό θα βοηθούσε στον τερματισμό αυτού του πολέμου, είμαι πρόθυμος να κάνω πολλά. Αλλά πρώτα, πρέπει να δούμε αν μπορούμε να επιτύχουμε τον στόχο της εκεχειρίας έπειτα από αυτό το Σαββατοκύριακο», δήλωσε.
Δείτε επίσης:
Κίεβο: «Εκεχειρία ή κυρώσεις», το μήνυμα Γαλλίας, Γερμανίας και Βρετανίας στη Μόσχα