Δύο χρόνια συμπληρώνονται αύριο Τρίτη, από τη μέρα που ο Θανάσης Τσούρας, το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και ένα από τα κορυφαία μέλη του αντιδικτατορικού φοιτητικού κινήματος, πέρασε στην αιωνιότητα, νικημένος από τον καρκίνο. Η οικογένεια του Θανάσης Τσούρα θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη του, χθες Κυριακή, άνοιξε το πολιτικό του γραφείο. Το κατώφλι του γραφείο του πέρασαν «σύντροφοί» του και κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως οι πρώην υπουργοί Κώστας Σκανδαλίδης, ο Κώστας Λαλιώτης, ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ο Νίκος Σηφουνάκης, ο Παντελής Οικονόμου, ο γενικός διευθυντής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκος Σαλαγιάννης και άλλοι.
Από τη νεότερη γενιά του κόμματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, έδωσαν το παρών ο Παύλος Χρηστίδης, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο Δημήτρης Μάντζος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Παύλος Γερουλάνος, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Σπυρόπουλος, καθώς και η Έλενα Αναστασίου, διευθύντρια του γραφείου του Νίκου Ανδρουλάκη. Επίσης το παρών έδωσε και ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας. Στο γραφείο του Θανάση Τσούρα υπάρχουν σπάνιες φωτογραφίες, ενθύμια και ανέκδοτο υλικό που ο ίδιος είχε συλλέξει στη μακρά πολιτική του διαδρομή.
Ποιος ήταν ο Θανάσης Τσούρας
Ο Θανάσης Τσούρας γεννήθηκε στις 6 Ιουνίου 1946 Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής. Κατά την περίοδο της δικτατορίας υπήρξε υπεύθυνος της νεολαίας του ΠΑΚ Εσωτερικού και μέλος των Δημοκρατικών Επιτροπών Αντίστασης. Για πολύ μεγάλο διάστημα δρούσε στην παρανομία και είχε πλούσια αντιστασιακή δράση, και ως μέλος της «Παναρμόνια» είχε συνεργασία με την ομάδα του Σήφη Βαλυράκη. Είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην αιματοβαμμένη εξέγερση του Πολυτεχνείου, μετά την καταστολή της οποίας συνελήφθη και υπέστη φρικτά βασανιστήριο στο κολαστήριο του ΕΑΤ-ΕΣΑ.
Στις 3 Σεπτέμβρη 1974, ήταν ένα από τα 149 ιδρυτικά μέλη του ΠΑΣΟΚ, και στη συνέχεια υπήρξε ο πρώτος υπεύθυνος για τη νεολαία του κόμματος. Παράλληλα από τον Ιανουάριο του 1979 έως και τις εκλογές της 18ης Οκτωβρίου 1981, όταν το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε για πρώτη φορά στην εξουσία, ήταν ο διευθυντής του γραφείου του δημάρχου Αθηναίων Δημήτρη Μπέη.
Η πρώτη του κυβερνητική θέση ήταν αυτή του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών. Μάλιστα ο Θανάσης Τσούρας ήταν ο νεότερος γενικός γραμματέας στην ιστορία του υπουργείου, ενώ σε συνεργασία με τον πολιτικό του προϊστάμενο Γιώργο Γεννηματά, προώθησε νόμους που επέτρεψαν την επιστροφή των πολιτικών προσφύγων του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα. Παρέμεινε σε αυτή τη θέση μέχρι τον Ιούνιο του 1985.
Από τον Ιούνιο του 1985 έως τον Απρίλιο του 1986, ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, έχοντας αρμοδιότητα τη Δημόσια Τάξη και τα Σώματα Ασφαλείας. Από τον Απρίλιο του 1986 έως τον Φεβρουάριο του 1987 ήταν υφυπουργός Εσωτερικών, ενώ από τον Φεβρουάριο του 1987 έως τον Μάιο του 1989 ήταν ειδικός σύμβουλος στο Πολιτικό Γραφείο του πρωθυπουργού.
Τον Ιούνιο του 1989 έθεσε για πρώτη φορά υποψηφιότητα και εκλέχθηκε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Α΄ Αθηνών, ενώ εκλεγόταν συνεχώς μέχρι και το 2012. Τα τελευταία χρόνια της κοινοβουλευτικής του θητείας (2010 – 2012) διετέλεσε Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής των Ελλήνων.
Με την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία το 1993, διετέλεσε υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών (Οκτώβριος 1993 – Σεπτέμβριος 1994) και υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών (Σεπτέμβριος 1994 – Σεπτέμβριος 1995). Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Θανάσης Τσούρας, υπήρξε μαζί με τον Κώστα Γείτονα «δεύτερος πατέρας» για την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά, ενώ είχε και προσωπική σχέση με τον Ανδρέα Παπανδρέου.
Όταν αποχώρησε από την πολιτική
Στις 3 Ιουλίου ανακοίνωσε από το βήμα του προεδρείου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας την αποχώρησή του από την πολιτική. «Πάντοτε προσπαθώ να πορεύομαι με βάση αρχές και αξίες. Αυτές που με οδήγησαν να έχω την τιμή να είμαι συνιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ. Αυτές που σήμερα είναι επίκαιρες όσο ποτέ άλλοτε. Αρχές και αξίες που πρέπει να μας οδηγήσουν σε ένα νέο Συμβόλαιο με το Λαό. Συμβόλαιο του πατριωτισμού, της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης. Σε αυτό τον αγώνα συστρατεύομαι, αν και δεν θα είμαι υποψήφιος Βουλευτής σε αυτές τις εκλογές», είχε δηλώσει.
Παράλληλα είχε στείλει το μήνυμα πως θα παραμείνει «ενεργό στέλεχος του Κινήματος, στην πρώτη γραμμή και με όλες μου τις δυνάμεις». «Για να φέρουμε ξανά την ελπίδα, τη σιγουριά, την προοπτική σε κάθε Έλληνα. Για να χτίσουμε την Ελλάδα που μας αξίζει και δικαιούμαστε», είχε καταλήξει.