Δημογραφικό πρόβλημα: Οι 10 επείγουσες πολιτικές που ξεκινά η κυβέρνηση

Ο Άκης Σκέρτσος ανέφερε ότι «η απάντηση στο δημογραφικό δεν βρίσκεται μόνο στους αριθμούς ή στα επιδόματα, αλλά στον τρόπο που ζούμε»
14:04 - 12 Μαΐου 2025
ΣΚΕΡΤΣΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ

Στο συνέδριο «Δημογραφικό 2025», ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό, παρουσίασε δέκα πολιτικές για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος στη χώρα μας. Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα άμεσης δράσης για τη στήριξη των οικογενειών και τη βελτίωση των δημογραφικών δεικτών.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι το δημογραφικό πρόβλημα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο, με ιδιαίτερη ένταση στις αναπτυγμένες χώρες. «Όσο αυξάνονται τα εισοδήματα και η οικονομική σταθερότητα, τόσο μειώνεται η επιθυμία ή η δυνατότητα των ανθρώπων να αποκτήσουν παιδιά», είπε ο Άκης Σκέρτσος, αναγνωρίζοντας ότι η Ελλάδα ακολουθεί αυτή την τάση, όπως και άλλες πλούσιες χώρες.

Επισήμανε επίσης ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μας υπάρχει υπουργική δομή που ασχολείται αποκλειστικά με το δημογραφικό ζήτημα και την υποστήριξη της οικογένειας, ενώ το 2024 εγκρίθηκε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος, με προϋπολογισμό 20 δισ. ευρώ για την επόμενη δεκαετία.

Ο υπουργός ανέφερε ότι η οικονομική άνεση και η βελτίωση της ποιότητας ζωής δεν συνεπάγονται πάντα αυξημένη επιθυμία για τεκνοποίηση, επικαλούμενος το φαινόμενο του «δημογραφικού παραδόξου της ευημερίας». Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι το σύγχρονο άγχος και η έλλειψη νοήματος στη ζωή επηρεάζουν την απόφαση των νέων να φέρουν παιδιά στον κόσμο.

Με στόχο την αλλαγή της πολιτισμικής προσέγγισης, ο υπουργός υποστήριξε ότι η λύση στο δημογραφικό πρόβλημα δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά και αξιακή. «Χρειάζεται μια νέα πολιτισμική αφήγηση που να δίνει αξία στη ζωή, στη φροντίδα, στη δημιουργία δεσμών», τόνισε, αναγνωρίζοντας ότι η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να χτίσουμε έναν κόσμο όπου η ελπίδα επιστρέφει και οι νέοι βλέπουν τη ζωή με αισιοδοξία και προοπτική.

Στη συνέχεια, ο υπουργός παρουσίασε τις δέκα πολιτικές που αναμένεται να εφαρμοστούν για την ενίσχυση των οικογενειών και την ενθάρρυνση της τεκνοποίησης στην Ελλάδα. Οι πολιτικές αυτές περιλαμβάνουν τα εξής:

  1. Εθνική στρατηγική για το στεγαστικό πρόβλημα
    Περισσότερα από 40 μέτρα, με προϋπολογισμό που αγγίζει τα 7 δισ. ευρώ, στοχεύουν στην ενίσχυση της προσφοράς ακινήτων και την υποστήριξη των εισοδημάτων των ενοικιαστών και ιδιοκτητών. Εννέα μέτρα εστιάζουν στην ενίσχυση των 1,5 εκατ. ενοικιαστών, με επιστροφή ενοικίου.
  2. Φορολογικά κίνητρα για επαναπατρισμό
    Ειδικά φορολογικά κίνητρα για την επιστροφή των χιλιάδων Ελλήνων που μετανάστευσαν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Στόχος είναι να ενισχυθεί η προσφορά εργασίας και να μειωθεί η απώλεια ταλέντων.
  3. Ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης
    Πολιτικές για την ισορροπία επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, με ειδικές άδειες και επιδόματα στήριξης της μητρότητας που ξεπερνούν τα 10.000 ευρώ για τους πρώτους 9 μήνες μετά τον τοκετό.
  4. Βελτίωση της δημόσιας υγείας
    Εστίαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, την πρόληψη και την αντιμετώπιση μακροχρόνιων ασθενειών. Πρώτη φορά υλοποιούνται δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις για την προώθηση της υγείας σε κάθε ηλικία.
  5. Στρατηγική φροντίδας για ευάλωτους πολίτες
    Δημιουργία νέων πολιτικών για την προστασία των ευάλωτων, όπως η στρατηγική για τη βία κατά ανηλίκων και ο ψηφιακός εθισμός, καθώς και η ενίσχυση των δομών για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας.
  6. Αύξηση της απασχόλησης στις ευάλωτες ομάδες
    Προτεραιότητα στην αύξηση της απασχόλησης των νέων, των γυναικών, των ΑμεΑ και των συνταξιούχων για να καλυφθούν τα κενά στην αγορά εργασίας, αλλά και η χρηματοδότηση του συστήματος υγείας, το οποίο βαραίνει από τη γήρανση του πληθυσμού.
  7. Ελεγχόμενη μετανάστευση
    Στρατηγική για την ελεγχόμενη και επιλεκτική μετανάστευση, ώστε η Ελλάδα να καθορίζει ποιοι μετανάστες χρειάζονται και ποιοι τομείς και περιοχές της χώρας πρέπει να ενισχυθούν.
  8. Πολιτικές περιβαλλοντικής στρατηγικής
    Εστίαση στη βιώσιμη ανάπτυξη και τη κυκλική οικονομία, με έργα άνω των 60 δισ. ευρώ για να ενισχυθεί η περιφερειακή ανάπτυξη και να περιοριστεί το αθηνοκεντρικό μοντέλο ανάπτυξης.
  9. Καταπολέμηση της αναξιοκρατίας
    Αντιμετώπιση του «βαθιού κράτους» με τις εφαρμογές αξιολόγησης υπηρεσιών και υπαλλήλων, εξασφαλίζοντας ότι το κράτος θα εξυπηρετεί τους πολίτες και όχι τα συμφέροντα των υπαλλήλων του.
  10. Συνέχιση δημοσιονομικής πολιτικής
    Διατήρηση της δημοσιονομικής υπευθυνότητας για ασφαλή πλεονάσματα και δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Στόχος είναι η προσέλκυση επενδύσεων και η αποφυγή μιας νέας οικονομικής κρίσης όπως αυτή της περασμένης δεκαετίας.

Ο Άκης Σκέρτσος κατέληξε λέγοντας ότι η λύση στο δημογραφικό πρόβλημα απαιτεί συλλογική προσπάθεια και αισιοδοξία, επισημαίνοντας ότι «η απάντηση δεν βρίσκεται μόνο στους αριθμούς ή στα επιδόματα, αλλά στον τρόπο που ζούμε».