Τον Ιούνιο αναµένεται η παρουσίαση της εθνικής στρατηγικής για τη διαχείριση του ζητήµατος της λειψυδρίας, που αναδεικνύεται σε υψίστη απειλή για τη χώρα, εξαιτίας της παρατεταµένης ξηρασίας που σηµειώνεται τα τελευταία χρόνια, απόρροια της κλιµατικής αλλαγής, µε το πρόβληµα να είναι οξυµένο κυρίως στην Αττική.
Η ανάγκη για άµεση ανάληψη πρωτοβουλιών στο µέτωπο της λειψυδρίας κρίνεται επιβεβληµένη λόγω της δραµατικής µείωσης των υδατικών αποθεµάτων, καθώς σήµερα, σε σχέση µε την περυσινή χρονιά, η ποσότητα των αποθεµάτων της ΕΥ∆ΑΠ είναι λιγότερη κατά 250 εκατοµµύρια κυβικά µέτρα, δηλαδή 640 εκατ. κυβικά µέτρα (όταν η ετήσια κατανάλωση είναι περίπου 400 εκατ.) και οι ταµιευτήρες της ∆ΕΗ είναι γύρω στο 40% κάτω, σε σχέση µε πέρυσι. Υπό αυτό το πρίσµα προκύπτει η ανησυχητική εκτίµηση ότι η Αττική έχει νερό για 2-3 χρόνια ακόµη, γεγονός που καθιστά αναγκαία τη δροµολόγηση παρεµβάσεων µε επίκεντρο την αντιµετώπιση ύδρευσης και άρδευσης και την εξεύρεση χρηµατοδοτικών πόρων για την υλοποίηση έργων. Εξίσου σηµαντική είναι η ευαισθητοποίηση και της κοινωνίας, στο δε αµέσως επόµενο διάστηµα θα βγει στον αέρα καµπάνια κοινωνικής ενσυναίσθησης πανελλήνιας εµβέλειας για την ενηµέρωση των πολιτών σχετικά µε
το νερό.
Στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που θα εκπονήσει τον σχεδιασµό για την αντιµετώπιση της λειψυδρίας, εκτιµούν ότι οι απαραίτητες µακροπρόθεσµες και βραχυπρόθεσµες επενδύσεις ανέρχονται σε 10 δισ. ευρώ, ενώ ο προσανατολισµός κατευθύνεται προς την υλοποίηση έργων µακράς πνοής που θα αντιµετωπίζουν το πρόβληµα σε ορίζοντα τριών δεκαετιών.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, µιλώντας στο πρώτο workshop της σειράς «Υδάτινες Συµµαχίες, Γνώση – Λύση – ∆ράση για το µέλλον του Νερού», επεσήµανε πως η απάντηση απέναντι στη λειψυδρία θα εδράζεται σε τρεις πυλώνες, επάνω στους οποίους δοµείται συνολικά η κυβερνητική στρατηγική για την ολιστική αντιµετώπιση του προβλήµατος.
Πρώτον, ο εξορθολογισµός για τους 750 οργανισµούς και φορείς που εµπλέκονται στη διαχείριση του νερού, µε αποτέλεσµα να προκαλείται θεσµικός κατακερµατισµός και έλλειψη συντονισµού. Σε αυτό το πλαίσιο, σχεδιάζεται η πραγµατοποίηση ενός πιο συµπαγούς, ευέλικτου και συνεκτικού σχήµατος, το οποίο θα µπορεί να ανταποκριθεί στις πραγµατικές ανάγκες της εποχής και να λειτουργήσει αποτελεσµατικά, µακριά από λογικές αποσπασµατικών παρεµβάσεων. Ο δεύτερος πυλώνας της εθνικής στρατηγικής αφορά την άµεση ανάγκη ενεργοποίησης και διάθεσης των απαραίτητων χρηµατοδοτικών πόρων για τις αναγκαίες επενδύσεις. Και ο τρίτος, όπως προαναφέρθηκε, αφορά την ευαισθητοποίηση και την ενεργό συµµετοχή της κοινωνίας, που θα προωθεί το µήνυµα για το πόσο πολύτιµο είναι το νερό µε στόχευση κυρίως στη νέα γενιά.
Οσον αφορά το πλέγµα µέτρων και λύσεων που εξετάζονται σχετικά µε την αντιµετώπιση του ζητήµατος, οι αρµόδιοι φορείς, παρακολουθώντας την καµπύλη των βροχοπτώσεων και τον αποθεµάτων νερού, ενεργοποίησαν πέρυσι την Υλίκη, που εδώ και 15 χρόνια δεν χρησιµοποιούνταν, µε σκοπό να αποφορτιστεί το σύστηµα Ευήνου – Μόρνου.
Από τη λίµνη των Κρεµαστών
Ενα βασικό σενάριο που εξετάζεται είναι να µεταφερθεί νερό από τη λίµνη των Κρεµαστών (ανάµεσα στους νοµούς Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας) και ειδικότερα από τους δύο παραποτάµους του Αχελώου. Εκεί η επιλογή είναι να µην είναι ένα έργο µόνιµο. «∆εν θα πάµε να δηµιουργήσουµε δηλαδή ένα φράγµα και θα στερήσουµε το νερό από όπου πηγαίνει σήµερα. Θέλουµε να βάλουµε κάποια µικρά -ας πούµε- φράγµατα τα οποία θα ανοιγοκλείνουν ανάλογα µε τις ανάγκες που θα έχουµε στην Αττική. Αν δηλαδή, για παράδειγµα, έχουµε µία καλή χρονιά µε βροχόπτωση, δεν θα παίρνουµε ούτε κυβικό.
Αν όµως υπάρχει µία χρονιά όπου έχουµε µεγάλη πτώση των αποθεµάτων, εκεί θα παίρνουµε µία µικρή ποσότητα για τα δεδοµένα της περιοχής, σηµαντική όµως για την Αττική», τονίζει στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή» ο πρόεδρος της ΕΥ- ∆ΑΠ, Γιώργος Στεργίου.
Το δεύτερο σενάριο που εξετάζεται είναι οι αφαλατώσεις κατά µήκος του καναλιού, οι οποίες θα επεξεργάζονται είτε θαλασσινό είτε υφάλµυρο νερό για να καλυφθούν οι ανάγκες του λεκανοπεδίου.
Η τρίτη λύση που προβλέπεται για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης είναι η δηµιουργία ενός αγωγού, όπου από τις εκβολές του Αχελώου θα µεταφέρεται νερό κοντά στο λιµάνι του Αστακού και από εκεί θα γεµίζουν τάνκερ τα οποία θα φέρνουν το νερό σε κάποιο σηµείο στο κανάλι. Ωστόσο αυτή η λύση δεν αποτελεί µόνιµο έργο, αλλά εξετάζεται η εφαρµογή της σε περιπτώσεις τεράστιας µείωσης των αποθεµάτων.
Μείωση διαρροών και τιµή
Αναφορικά, δε, µε την ΕΥ∆ΑΠ, στον τοµέα ευθύνης της είναι η µείωση των διαρροών νερού που χάνονται κατά τη διαδικασία υδροδότησης των νοικοκυριών, λόγω του παλαιού και κακοσυντηρηµένου δικτύου 14.000 χιλιοµέτρων. Στόχος της ΕΥ∆ΑΠ είναι να µειωθούν οι διαρροές στο
λιγότερο δυνατόν ποσοστό (είναι περίπου 15% σήµερα).
Σχετικά δε µε τη συζήτηση για την αναπροσαρµογή των τιµολογίων των παρόχων νερού, συµπεριλαµβανοµένων των ΕΥ∆ΑΠ και ΕΥΑΘ, αξίζει να σηµειωθεί πως έχουν µείνει αµετάβλητα εδώ και περίπου 15 χρόνια, και ισχύει κλιµακωτή χρέωση, δηλαδή να χρεώνεσαι ανάλογα µε την ποσότητα που καταναλώνεις, και για αυτό τον λόγο αποτελούν ελκυστικά τιµολόγια. Ωστόσο, αρµόδιες πηγές τονίζουν ότι στην περίπτωση που τροποποιηθούν τα τιµολόγια η ενδεχόµενη αύξηση θα είναι πολύ µικρή. Ενδεικτικό του τρόπου υπολογισµού του τιµολογίου είναι
ότι ξεκινά από τα 35 λεπτά του ευρώ για 1.000 λίτρα νερό, που εκτιµάται ότι χρειάζονται για την κάλυψη των εβδοµαδιαίων αναγκών ενός ενήλικου. Χίλια λίτρα νερό, όµως, αντιστοιχούν σε… 2.000 µπουκαλάκια νερό.
Κυριακάτικη Απογευματινή