Προβληματισμένα εμφανίζονται αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καθώς θεωρούν ότι το κόμμα τους ακόμα και μετά απ όσα έχει περάσει -αντιπραθέσεις και διατάσεις – δεν μπορεί να απεγκλωβιστεί από τις παθογένειες της αριστεράς .
Η ΚΕ που έγινε το Σαββατοκύριακο έδειξε ότι η περίοδος χάριτος για τον Σωκράτη Φάμελο έχει τελειώσει καθώς εμφανίστηκε συντεταγμένα η νέα εσωκομματική αντιπολίτευση. Ο Νίκος Παππάς , ο Παύλος Πολάκης, ο Χρήστος Σπίρτζης αλλά και αλλά στελέχη της Κουμουνδούρου εξέφρασαν σε αρκετά θέματα τις αντιρρήσεις τους . Δεν έλειψαν μάλιστα και οι αντιπαραθέσεις , τα “τζαρτζαρίσμα” και οι αιχμές για τα ζητήματα που αφορούν την λειτουργία του κόμματος.
Ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν ιδιαίτερα το συνέδριο είναι το εάν θα συνεχιστεί και στο μέλλον η λογική του ανοικτού κόμματος ,που εκ του αποτελέσματος στοίχισε ιδιαίτερα στον ΣΥΡΙΖΑ με την εκλογή Κασσελάκη. Ο Σωκράτης Φάμελλος ήταν κατηγορηματικός ότι θα πρέπει το κόμμα να τελειώσει με τους ψηφοφόρους του δίευρου. Σύμφωνα με όσα είπε μάλιστα «δεν μπορεί όποιος περνάει απ’ έξω να ψηφίζει».
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η άποψη του προέδρου αλλά και άλλων στελεχών της πλειοψηφίας είναι ότι θα πρέπει να καταργηθεί η δυνατότητα να ψηφίζει κάποιος ο οποίος δεν είναι εγγεγραμμένος στους καταλόγους των μελών τουλάχιστον ένα μήνα πριν.
Ο Παύλος Πολάκης αντέδρασε έντονα και μίλησε για «πρόεδρο κοινωνικής αποδοχής», προσθέτοντας μάλιστα ότι το κόμμα δεν θα πρέπει “να πάει πίσω”. Αλλά και ο Νίκος Παππας από την πλευρά του επέμεινε ότι δεν κάνει βήμα από το ανοικτό κόμμα.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Παππας διαφώνησε και με ένα άλλο θέμα που αναμένεται να απασχολήσει ιδιαίτερα το συνέδριο. Με την παράγραφο 1 του Άρθρου 29 για κατάργηση των τάσεων και παραμονή μονάχα των ρευμάτων ιδεών .
Με αφορμή αυτό το θέμα υπήρξε σκληρή αντιπαράθεση ανάμεσα στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ και τον Σωκράτη Φάμελλου καθώς ο τελευταίος επέμεινε στα όσα έχει πει κατά διαστήματα για «πραξικόπημα μέσω zoom», αντί για απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας, που οδήγησε στην εκπαραθύρωσή του.
Ο Νίκος Παππάς απάντησε πως και ο ίδιος ο Σωκράτης Φάμελλος υπήρξε μέλος μιας τάσης (ΡΕΝΕ), απ’ αυτές που τώρα θέλουν να τις απαγορεύσουν καταστατικά. Πρόσθεσε ακόμα οτι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε σιωπήσει επί Κασσελάκη όταν έγινε λόγος για «μαύρα ταμεία» και «διαπλοκή».
Αλλά και ο Χρήστος Σπίρτζης μίλησε για ένα διεκπεραιωτικό συνέδριο, ζητώντας μετάθεση για να προηγηθεί διάλογος, και έκανε λόγο για στοχευμένες διαρροές εις βάρος του ενώ διαφώνησε με την απαλοιφή των τάσεων, γιατί όπως είπε «δεν θα ξεχάσουμε ποιοι είμαστε κι από πού προερχόμαστε».
Φυσικά στα θέματα που υπάρχουν διαφωνίες είναι το θέμα των Τραπεζών και το μέγεθος εμπλοκής του δημοσίου στην Εθνική, το ζήτημα των εξορύξεων ο τρόπος εκλογής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ,η ανανέωση των μελών της ΚΕ (θητείες, ποσοστό ανανέωσης) ή ποια μορφή που θα έχουν οι Περιφερειακές Επιτροπές (συντονιστικό ή αποφασιστικό ρόλο, αιρετά ή διορισμένα μέλη).
Στο συνέδριο αναμένεται να φτάσουν περισσότερες από σαράντα τροπολογίες -οι οποίες εγκρίθηκαν στην ΚΕ – και θα αφορούν όλα τα θέματα καθώς ο πρόεδρος του κόμματος ζήτησε απ όλους «να αναγνωρίσουμε και να διορθώσουμε λάθη και συμπεριφορές που στο πρόσφατο παρελθόν μάς πλήγωσαν και απαξίωσαν το κόμμα μας».
Εφημερίδα Απογευματινή