Στην τελική ευθεία για την ανακοίνωση ημερομηνίας διεξαγωγής του 6ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, αλλά και του επόμενου ραντεβού ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εισέρχονται Αθήνα και Άγκυρα, μετά τη συνάντηση που είχαν χθες οι Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν στην Αττάλεια, στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως στο τετ α τετ των δύο υπουργών Εξωτερικών κυριάρχησαν θέματα που αφορούν την προετοιμασία του επόμενου ΑΣΣ και εντός των ημερών θα υπάρξουν ανακοινώσεις σχετικά με το πότε θα πραγματοποιηθούν οι συναντήσεις που αφορούν τόσο τον πολιτικό διάλογο και τη θετική ατζέντα όσο και το ΑΣΣ, που αυτή τη φορά θα πραγματοποιηθεί στην Τουρκία και περιλαμβάνει τη συνάντηση των δύο ηγετών.
Η αναθέρμανση των συζητήσεων για το νέο ραντεβού των Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποτελεί επιβεβαίωση πως οι εξελίξεις τόσο σε διεθνές όσο και σε διμερές επίπεδο επαναφέρουν την ανάγκη οι συνομιλίες κορυφής να μη χάσουν τη δυναμική τους. Υπενθυμίζεται πως Αθήνα και Άγκυρα εδώ και μήνες προσπαθούσαν να έρθουν σε συμφωνία για την ημερομηνία διεξαγωγής του ΑΣΣ. Αρχικά επρόκειτο να συνεδριάσει Ιανουάριο ή το αργότερο Φεβρουάριο και μετά μετατέθηκε για Μάρτιο. Στη συνέχεια η συνεδρίαση υποτίθεται πως είχε «κλειδώσει» για Μάιο, ενώ προσφάτως τοποθετήθηκε χρονικά από τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, «εντός του θέρους». Δεδομένου, όμως, ότι ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Τουρκίας θα έχουν μία ακόμα ευκαιρία να συναντηθούν διμερώς, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί 24 -25 Ιουνίου στη Χάγη, γίνεται μια προσπάθεια ώστε το επόμενο ΑΣΣ που θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα να έχει διεξαχθεί έως τότε.
Τα σήματα που εκπέμπονται και από τις δύο πλευρές δηλώνουν ξεκάθαρα την επιθυμία για συνέχιση του διαλόγου και των συνεργασιών, παρά τα πεδία διαφωνίας και «τριβών» – όπως το Κυπριακό, η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, ο ελληνικός Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός αλλά και η επικείμενη χωροθέτηση των θαλασσίων πάρκων στο Αιγαίο. Αυτό, άλλωστε, αποτυπώθηκε στις διαβουλεύσεις στη Θεσσαλονίκη επί των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), αλλά και στην επισκόπηση της θετικής ατζέντας στην Κωνσταντινούπολη καθώς, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, οι συναντήσεις των δύο αντιπροσωπειών πραγματοποιήθηκαν σε θετικό κλίμα. Οι θέσεις των δύο χωρών, πάντως, παραμένουν αμετακίνητες, με την ελληνική πλευρά να βλέπει ως ένα και μόνο πρόβλημα την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Η Άγκυρα, από την πλευρά της, κάνει λόγο για ένα πακέτο… προβλημάτων, υπενθυμίζοντας πως, παρά τους ανοιχτούς διαύλους που διατηρεί με την Αθήνα, δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τα συμφέροντά της σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο.
Εφημερίδα Απογευματινή