Τον στόχο να γίνει η πρόοδος μετρήσιμη στην καθημερινή ζωή επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανασκόπησή του, δίνοντας το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση τους επόμενους μήνες έως τις ανακοινώσεις της ΔΕΘ αλλά και γενικότερα, στον δρόμο προς τις κάλπες του 2027. Υπό αυτό το πρίσμα, σε πρώτο πλάνο μπαίνει η διατήρηση της θετικής ατζέντας και των πρωτοβουλιών που σχετίζονται με τις μεταρρυθμίσεις και τη στροφή στα πραγματικά προβλήματα που αφορούν την κοινωνία. Αυτά με φόντο τις ανησυχίες του Μεγάρου Μαξίμου για τυχόν επαναφορά της τραγωδίας των Τεμπών στο προσκήνιο αλλά και τα δημοσκοπικά στοιχεία, που δείχνουν ότι όσο η πολιτική επικαιρότητα επικεντρώνεται στις θετικές ειδήσεις τόσο το κυβερνών κόμμα ανακάμπτει, προσεγγίζοντας ήδη τα προ ευρωεκλογών επίπεδα.
Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής
Τούτων δοθέντων η νέα… φουρνιά έργων υποδομών έρχεται στο κυβερνητικό τραπέζι σήμερα στο Μέγαρο Μποδοσάκη, όπου συνεδριάζει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη. Ειδικότερα, η έναρξη της συνεννόησης για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα αφορά την περίοδο 2028-2034, τίθεται στην ατζέντα του ΚΥΣΟΙΠ, με την κυβέρνηση να προετοιμάζεται για τον κύκλο διαπραγματεύσεων που θα ξεκινήσει. Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων της νέας προγραμματικής περιόδου. Επιπλέον, η κυβέρνηση θα διεκδικήσει τη χρηματοδότηση με επαρκείς πόρους των βασικών αναπτυξιακών και κοινωνικών τομέων αλλά και κρίσιμων δημόσιων αγαθών με πολλαπλασιαστικά οφέλη, όπως είναι η αμυντική θωράκιση και οι ενεργειακές διασυνδέσεις. Ταυτόχρονα για πρώτη φορά προωθείται κοινό σχέδιο δράσης σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο μέσα από την Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη, που εξειδικεύει και εμπλουτίζει η Προεδρία της Κυβέρνησης, ώστε τα χρηματοδοτικά εργαλεία να αξιοποιηθούν για την αντιμετώπιση και των περιφερειακών ανισοτήτων και τοπικών προβλημάτων. Εισηγητές είναι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Ν. Παπαθανάσης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Θ. Κοντογεώργης και ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Μ. Αργυρού.
Στη συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ θα συζητηθεί επίσης και ο κυβερνητικός σχεδιασμός για τα δίκτυα -οδικά, ενεργειακά, τηλεπικοινωνιακά και σιδηροδρομικά- και πώς αποτυπώνεται στον χάρτη της χώρας. Στόχος να προγραμματιστεί η νέα γενιά των έργων που απαιτούνται για την ολοκλήρωση των δικτύων και υποδομών της χώρας. Το κυβερνητικό μήνυμα είναι ξεκάθαρο: η Ελλάδα κοιτάζει μπροστά, διασυνδέει όλες τις περιοχές της μεταξύ τους και καλύπτει τις αποστάσεις από τις προηγμένες χώρες της Ευρώπης. Εισηγητές είναι ο υπουργός Υποδομών, Χ. Δήμας, ο ΥΠΕΝ, Σ. Παπασταύρου, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δ. Παπαστεργίου, και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κ. Κυρανάκης.
Με το βλέμμα στα προβλήματα της καθημερινότητας
Όπως φαίνεται από τον κυβερνητικό σχεδιασμό, όλη η προσοχή του Μεγάρου Μαξίμου εστιάζεται αποκλειστικά στη θετική ατζέντα και σε κρίσιμους τομείς όπως η ασφάλεια στα πανεπιστήμια, η αναβάθμιση του ΕΣΥ, η αξιολόγηση στο Δημόσιο και σε πρωτοβουλίες που εξασφαλίζουν την καλύτερη σχέση κράτους – πολίτη. Το ζήτημα δε του κόστους ζωής αποτελεί, ούτως ή άλλως, τον μεγάλο βραχνά, συνεπώς ο κυβερνητικός στόχος δεν είναι άλλος από τη χειροπιαστή μεταφορά της πολύ καλής εικόνας που παρουσιάζει η εθνική οικονομία στην τσέπη των πολιτών. Για αυτό και σε καμία περίπτωση το Μαξίμου δεν θέλει να επανέλθει στο προσκήνιο η συζήτηση για την τραγωδία των Τεμπών, καθώς η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει τη μονοθεματική ατζέντα – να κυριαρχήσει δηλαδή ξανά στην επικαιρότητα η σιδηροδρομική τραγωδία που συγκλόνισε όλη τη χώρα, την ώρα που καταρρέουν οι κατηγορίες περί συγκάλυψης. Άλλωστε, η κυβέρνηση μετά τον ανασχηματισμό ανέλαβε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες με ευρεία ατζέντα, όπως λόγου χάρη την είσοδο της Chevron στα ενεργειακά, τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, τα εξοπλιστικά προγράμματα, τα μέτρα για κοινωνικό μέρισμα, τη μεταρρύθμιση στον ΟΣΕ, αλλάζοντας εντέλει μέσω αυτών των κινήσεων το δυσμενές κλίμα. Σε αυτή λοιπόν την κατεύθυνση θα συνεχίσει με νέες πρωτοβουλίες και μεταρρυθμίσεις που ωριμάζουν και δρομολογούνται (λ.χ. στην Υγεία, στα πολεοδομικά θέματα, στην αξιολόγηση στο Δημόσιο και στα θέματα «βαθέος κράτους»).
Εφημερίδα Απογευματινή