Το ΠΑΣΟΚ έβαλε πάνω στις κοινοβουλευτικές ράγες τη δική του πρόταση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για κακουργηματικές πράξεις με «ενδεχόμενο δόλο» για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή και άλλους επτά. Πρόκειται για το αδίκημα της διατάραξης ασφάλειας των συγκοινωνιών, ενώ οι συγκεκριμένες πράξεις επισύρουν ποινές φυλάκισης (από 3 χρόνια μέχρι ισόβια) για όσους διαταράσσουν την ασφάλεια των συγκοινωνιών σταθερής τροχιάς είτε άμεσα είτε με αμέλεια.
Έπειτα και από αυτή την εξέλιξη, θεωρείται θέμα ημερών η κατάθεση της αυτόνομης πρότασης της ΝΔ σχετικά με την παραπομπή του κ. Καραμανλή για πλημμεληματικές πράξεις, ενώ ταυτόχρονα το κυβερνών κόμμα αποδομεί την πρόταση του ΠΑΣΟΚ ως νομικά ατεκμηρίωτη.
Στην κυβέρνηση δεν εξεπλάγησαν από την πρόταση που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ και εκτιμούν ότι το νομικό σκεπτικό είναι εκ προοιμίου έωλο, καθώς οι εκάστοτε υπουργοί Μεταφορών και Υποδομών έχουν διοικητική ευθύνη επί του σιδηροδρόμου και όχι ευθύνη επί της ασφάλειας των μεταφορών. Παράλληλα, από την κυβέρνηση χρεώνουν στη Χαριλάου Τρικούπη επιχείρηση εντυπωσιασμού με τη συμπερίληψη μιας σειράς ακόμα πολιτικών προσώπων. Το αδίκημα που θα περιγράφεται στην πρόταση της ΝΔ είναι αυτό της παράβασης καθήκοντος, ενώ κατά τα φαινόμενα δεν θα περιλαμβάνεται η περίοδος Σπίρτζη, καθώς στη ΝΔ θεωρούν ότι τα όποια αδικήματα έχουν παραγραφεί.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, υποστήριξε ότι «το ΠΑΣΟΚ έκανε ακόμα μία γκάφα» ως προς το κατηγορητήριο που προσάπτει στον Κώστα Αχ. Καραμανλή και τα άλλα επτά πρόσωπα. Παράλληλα, κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για εργαλειοποίηση της τραγωδίας των Τεμπών.
Υποστηρίζοντας τον συλλογισμό του τόνισε ότι «αυτό καταδεικνύεται και απ’ το ότι έκαναν δύο προτάσεις μομφής, τη μία φορά για τη μονταζιέρα. Όλα κατέρρευσαν. Τη δεύτερη φορά με επίκεντρο το ξυλόλιο το περιβόητο – επίσης όλα κατέρρευσαν. Ας μάθουμε στον τόπο μας να αντιμετωπίζουμε τέτοια σοβαρά προβλήματα, μια τραγωδία όπως είναι η τραγωδία των Τεμπών, με τη σοβαρότητα που πρέπει. Όχι, λοιπόν, προφανώς, να το περάσουμε ελαφρά τη καρδία το συγκεκριμένο θέμα, γιατί είναι κάτι συγκλονιστικό, αλλά όχι και στον ποινικό λαϊκισμό. Όχι στην εργαλειοποίηση».
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, συνέδεσε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με τις απόψεις του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για συνέχεια της συγκεκριμένης αντίληψης. «Όλη αυτή η συζήτηση που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ έρχεται μετά την κατάρρευση της συνωμοσιολογίας, την οποία το ΠΑΣΟΚ υπηρέτησε ως παρακολούθημα της κυρίας Κωνσταντοπούλου και του κυρίου Βελόπουλου. Την περασμένη εβδομάδα, στη Βουλή, ο κ. Βελόπουλος εγκατέλειψε τα λεγόμενά του για τα Τέμπη», σημείωσε ο κ. Φλωρίδης.
Εκτός του ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά βρίσκονται σε κοινοβουλευτικό βηματισμό όσον αφορά την πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τα Τέμπη. Τα τελευταία 24ωρα τα επιτελεία των δύο κομμάτων «σκανάρουν» την ογκώδη δικογραφία προκειμένου να καταλήξουν σε ένα νομικά στέρεο κείμενο, έτσι ώστε «να αποφευχθούν κινήσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συσκότιση της αλήθειας και στη μη απόδοση ευθυνών».
ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά δεν θα συμπεριλάβουν στο κατηγορητήριό τους τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αν και δεν αποκλείεται το όνομά του να περιλαμβάνεται στη λίστα μαρτύρων που θα πρέπει να κληθούν για να καταθέσουν. Αυτό φαίνεται ότι είναι και το κοινοβουλευτικό «αγκάθι» σε μία συνεργασία με την Πλεύση Ελευθερίας αλλά και τους ανεξάρτητους βουλευτές που πρόσκεινται στο Κίνημα Δημοκρατίας. Και αυτό διότι τόσο το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου όσο και του Στέφανου Κασσελάκη ζητούν μετ’ επιτάσεως να μπει στο κάδρο και ο πρωθυπουργός.
Επίσης, πρόταση για τη συγκρότηση Προανακριτικής για τους πρώην υπουργούς Κώστα Καραμανλή και Χρήστο Σπίρτζη κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ, η οποία, ωστόσο, δεν θα τεθεί προς συζήτηση, γιατί δεν υπογράφεται από 30 βουλευτές. Το ΚΚΕ στην πρότασή του αναφέρει ότι για τους δύο πρώην υπουργούς «προκύπτουν σαφέστατες ποινικές ευθύνες» για κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα.
Εφημερίδα Απογευματινή