Πρωτοβουλία για να βρεθεί η ΕΕ στην παγκόσμια πρωτοπορία της προστασίας των παιδιών από τις αρνητικές συνέπειες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης προωθεί το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Μετά το Kid’s Wallet, που πρόσφατα παρουσίασε ο πρωθυπουργός, ο Δημήτρης Παπαστεργίου κατήρτισε σχέδιο κανόνων προς υιοθέτηση σε επίπεδο ΕΕ. Αφού εξασφάλισε τη στήριξη Γαλλίας και Ισπανίας, κατέθεσε την πρόταση στην Κομισιόν, η οποία την προώθησε στα κράτη-μέλη προς διαβούλευση ενόψει της συνεδρίασης των υπουργών Ψηφιακής Πολιτικής τον Ιούνιο.
Η συγκυρία θεωρείται θετική, καθώς το προσεχές εξάμηνο την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ αναλαμβάνει η Δανία, που αναφέρει μεταξύ των βασικών προτεραιοτήτων της «την προστασία των παιδιών μας στο διαδίκτυο». Η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν, έχει ταχθεί υπέρ της απαγόρευσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για παιδιά κάτω των 15 ετών. Πρόσφατα, η Αυστραλία όρισε τα 16 έτη ως ελάχιστη ηλικία δημιουργίας λογαριασμών σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.
Η ελληνική κυβέρνηση δεν τάσσεται υπέρ μιας ολικής απαγόρευσης. Σύμφωνα με την πρόταση, που διέρρευσε στο Politico, προβλέπεται η καθιέρωση σε επίπεδο ΕΕ ορίου ψηφιακής ενηλικίωσης, κάτω από το οποίο θα απαιτείται η γονική συναίνεση για τη χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως TikTok, Instagram και Snapchat. Η Κομισιόν ήδη έχει ετοιμάσει μια εφαρμογή επαλήθευσης ηλικίας, η οποία θα δοκιμαστεί το προσεχές διάστημα σε Ελλάδα, Γαλλία και Ισπανία.
Για να λειτουργήσει αυτό, απαιτείται υποχρεωτική ενσωμάτωση εφαρμογών επαλήθευσης ηλικίας στις συσκευές, κάτι το οποίο αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις από εταιρείες όπως η Apple και η Google. Από τις εταιρείες που διαχειρίζονται πλατφόρμες, όπως η Meta, ζητείται να σχεδιάζουν τις υπηρεσίες τους με γνώμονα τους ανηλίκους, αποφεύγοντας εθιστικά χαρακτηριστικά, όπως η αυτόματη αναπαραγωγή, η εξατομίκευση και τα αναδυόμενα παράθυρα.
Εφημερίδα Απογευματινή