Ιδιαίτερη και πολύ θετική αίσθηση προκάλεσε χθες η ειδική και εκτενής μνεία, την οποία έκανε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ανάγκη για να παρέμβει η κυβέρνηση στο θέμα της Ψυχικής Υγείας των παιδιών, των εφήβων και των νέων, ένα θέμα το οποίο είναι παραμελημένο, αν και είναι επίσης πολύ επίκαιρο, διεθνώς και στη χώρα μας, ενώ στις αναφορές αυτές δεν λείπουν ποτέ τα στερεότυπα, οι προκαταλήψεις, τα fake news και ο κοινωνικός στιγματισμός.
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του, μετά το πέρας της σύσκεψης, την οποία είχε με το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε, και μάλιστα με ιδιαίτερη έμφαση:
«Τέλος, θέλω να κάνω μια ξεχωριστή μνεία και θα υπάρχει, κ. Υπουργέ, μια διακριτή συζήτηση για τα θέματα της ψυχικής υγείας. Ειδικά της ψυχικής υγείας των παιδιών, των εφήβων, των νέων μας.
Ζούμε πια σε μια εποχή όπου οι νέοι μας είναι πιο ευαισθητοποιημένοι για τα θέματα της ψυχικής υγείας. Και αυτό είναι μια κατάκτηση διότι έχουν σπάσει ταμπού του παρελθόντος και μιλούν πια πιο εύκολα για ενδεχόμενα προβλήματα τα οποία έχουν.
Αυτό, όμως, αυξάνει και την υποχρέωση να μπορούμε να ανταποκριθούμε σε αυτή την αυξημένη πίεση για υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Και θα έλεγα ότι η, να το πούμε, ψυχιατρική μεταρρύθμιση, αλλά οι συνολικές μας παρεμβάσεις στον τομέα της ψυχικής υγείας θα αποτελέσουν έναν νέο μεγάλο, πιστεύω, εθνικό στόχο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς βρισκόμαστε μπροστά σε μια, τολμώ να το πω, επιδημία η οποία έχει παγκόσμια χαρακτηριστικά. Αφορά τα παιδιά, τους εφήβους, τους νέους, έχει σε έναν βαθμό να κάνει και με τη χρήση των κινητών τηλεφώνων και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Πάντως, υποχρέωσή μας είναι να μπορούμε να παρέχουμε σε κάθε νέο, σε κάθε νέα που αναζητεί κάποιου είδους υποστήριξη σε θέματα ψυχικής υγείας, τη δυνατότητα να μπορεί να έχει αυτή την υποστήριξη μέσα από το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Είναι μια νέα μεγάλη πρόκληση για την οποία θα συζητήσουμε πιο αναλυτικά σε μία από τις επόμενες συσκέψεις μας».