Παρέμβαση Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπτερίτη, στην Ανοιχτή Συζήτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την προστασία των αμάχων σε ένοπλες συγκρούσεις.
“Οι επιπτώσεις των ανά τον κόσμο ένοπλων συγκρούσεων τους άμαχους πληθυσμούς είναι ολέθριες. Αναρίθμητοι άμαχοι ζουν σε διαρκή φόβο και απόγνωση, αντιμέτωποι με βίαιους εκτοπισμούς, επισιτιστική ανασφάλεια και απάνθρωπες υγιειονομικές συνθήκες. Η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα έχει λάβει καταστροφικές διαστάσεις, καθώς για χρονική περίοδο άνω των δύο μηνών δεν έχει εισέλθει βοήθεια στην περιοχή. Δεδομένου ότι ο αριθμός των Παλαιστινίων που έχουν χάσει τη ζωή τους έχει ξεπεράσει τις 50.000, το επίπεδο του ανθρώπινου πόνου είναι πρωτοφανές και η επιτακτική ανάγκη για το σεβασμό του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου – και κυρίως των τεσσάρων Συμβάσεων της Γενεύης – παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, οι συγκρούσεις σε περιοχές όπως το Σουδάν, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Συρία, η Υεμένη, η Μυανμάρ και η Αϊτή, έχουν οδηγήσει σε εκτοπισμούς πληθυσμών και δημιουργήσει συνθήκες φτώχιας και εξαθλίωσης που δεν συνάδουν με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Οι ένοπλες συγκρούσεις στη σύγχρονη εποχή χαρακτηρίζονται από μεγάλο βαθμό πολυπλοκότητας, με παρατεταμένες συρράξεις, όπλα νέας τεχνολογίας, κυβερνο-απειλές, μη-κρατικούς δρώντες, διάχυση παραπληροφόρησης και υποκίνησης σε βία με ψηφιακά μέσα. Μεταξύ των αμάχων, οι γυναίκες και τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με αναπηρία, αντιμετωπίζουν αυξημένους κινδύνους.
Ειδικά όσον αφορά τα παιδιά, το γεγονός ότι σε συνθήκες ένοπλων συγκρούσεων αποκλείονται από την πρόσβαση στην εκπαίδευση, αποτελεί ευθεία καταστρατήγηση βασικών τους δικαιωμάτων και επιφέρει δυσμενέστατες επιπτώσεις στην νοητική και ψυχική ανάπτυξή τους. Ο αριθμός των παιδιών που δεν πηγαίνουν στο σχολείο σε χώρες που μαστίζονται από ένοπλες συγκρούσεις ανήλθε στα 52 εκατομμύρια το 2024.
Μία ακόμα ομάδα αμάχων που πληρώνει βαρύ φόρο αίματος στο πεδίο των ενόπλων συγκρούσεων είναι οι δημοσιογράφοι. Οι Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας 2222 του 2015 και 1783 του 2006 (η τελευταία είχε προταθεί από τη Γαλλία και την Ελλάδα) αφορούν την προστασία των δημοσιογράφων κατά την συλλογή και την προώθηση πληροφοριών, με ακρίβεια και αξιοπιστία, από εμπόλεμες περιοχές.
Επίσης, το προσωπικό ανθρωπιστικών οργανώσεων και οργανισμών βρίσκεται αντιμέτωπο με δυσχερείς συνθήκες και σοβαρές προκλήσεις κατά την εκτέλεση του πολύτιμου έργου του. Ο αριθμός των θυμάτων μεταξύ εργαζόμενων για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και του προσωπικού του ΟΗΕ κατά το 2024 ξεπέρασαν κάθε άλλο έτος.
Ειδική μνεία οφείλουμε σε επιθέσεις εναντίον διπλωματικού προσωπικού, το οποίο επιτελεί τα καθήκοντά σε δυσχερείς συνθήκες. Ο σεβασμός της Σύμβαση της Βιέννης περί των Διπλωματικών Σχέσεων, 1961, από όλα τα μέρη είναι καθοριστικής σημασίας. Η προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας για το σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την τήρηση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας οφείλει να είναι ολιστική. Θα πρέπει επομένως να επικεντρώνεται στην πολιτική βούληση, σε αποφασιστικές πολικές δράσεις, στους μηχανισμούς διαλόγου, την συνεχή συνεργασία σε διεθνές επίπεδο, τους ενισχυμένους μηχανισμούς καταγραφής και τις καθιερωμένες δομές συντονισμού.
Η Ελλάδα δηλώνει για ακόμα μια φορά τη ισχυρή της δέσμευση για την πρόληψη των συγκρούσεων, την ειρηνική επίλυση διαφορών και την σημασία του διαλόγου στην αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών κρίσεων. Ζητάμε το αυτονόητο: άμεση και ελεύθερη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλα τα μέρη της λωρίδας της Γάζας, εκεχειρία διαρκείας και την απελευθέρωση των ομήρων.
Η Ελλάδα, ως προεδρεύουσα του ΣΑ ΟΗΕ θα θέσει το θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα στο επίκεντρο των συζητήσεων στην επικείμενη συνεδρίαση του ΣΑΗΕ για την Μέση Ανατολή.
Διαβάστε επίσης: