Γράφουν: Πένυ Αβραμίδη, Βάσω Δελημήτρου
Το «σήμα» της κοινωνίας για αλλαγή στη λειτουργία με βαθιές τομές στο Δημόσιο, προκειμένου να εξαλειφθούν οι δυσλειτουργίες σε καίριους τομείς, αφουγκράζεται η κυβέρνηση, που σκοπεύει έως το κρίσιμο ορόσημο της ΔΕΘ να παράξει χειροπιαστό αποτέλεσμα θέτοντας στο επίκεντρο τον πολίτη και τον εξορθολογισμό της Δημόσιας Διοίκησης . O Kυριάκος Μητσοτάκης άνοιξε χθες, τη συζήτηση για το ενδεχόμενο άρσης της μονιμότητας στο Δημόσιο, στο πλαίσιο της επικείμενης συζήτησης για τη συνταγματική αναθεώρηση, που αναμένεται να εκκινήσει αμέσως μετά τη ΔΕΘ. Ο πρωθυπουργός μιλώντας στο ραδιόφωνο του Σκάι, διεμήνυσε ότι η ΝΔ θα προχωρήσει σε εισήγηση για την αναθεώρηση του άρθρου 103 του Συντάγματος, και θα εξετάζεται η μονιμότητα, σε περιπτώσεις συστηματικής και δομικής ανεπάρκειας των δημοσίων υπαλλήλων.
Άρσης μονιμότητας
«Ήρθε η ώρα να συζητήσουμε την αναθεώρηση της μονιμότητας στο Δημόσιο», ξεκαθάρισε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του, σημειώνοντας ότι αυτό θα αφορά και τους υπάρχοντες δημόσιους υπαλλήλους. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, «η μονιμότητα δεν μπορεί να λειτουργεί ως μία δύναμη αδράνειας. Αν έχουμε έναν δημόσιο υπάλληλο ο οποίος είναι ανεπαρκής για δομική και συστηματική ανεπάρκεια ως προς την απόδοσή του, σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα σε έναν προϊστάμενο να κάνει ό,τι πρέπει. Σε κάποια ψηφοφορία μπορεί να χρειαστούμε 180 ψήφους, οπότε αναζητούμε συνεργασίες με άλλα κόμματα. Πρέπει να συνδεθεί η αξιοκρατία με την απόδοση του Δημοσίου».
Μάχη με το «βαθύ κράτος
Για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν νοείται κάποιος δημόσιος υπάλληλος να αρνείται την αξιολόγηση, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης για τα Τέμπη, τον περασμένο Μάρτιο, ο πρωθυπουργός είχε προαναγγείλει την πρόθεση της Νέας Δημοκρατίας να εισηγηθεί συνταγματική κατοχύρωση της αξιολόγησης στο Δημόσιο. «Δεν νοείται κάποιος δημόσιος υπάλληλος να αρνείται την αξιολόγηση. Άρα θα υπάρχουν κυρώσεις για όλους όσοι την αρνούνται. Σήμερα υπάρχουν πάρα πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι που κάνουν καλά τη δουλειά τους και αυτή η κυβέρνηση είναι η πρώτη που καθιέρωσε bonus για τους δημοσίους υπαλλήλους», είπε ο κ. Μητσοτάκης. Με αυτές τις δηλώσεις έδωσε και το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής στην κατεύθυνση της σύγκρουσης με τις παθογένειες δεκαετιών που αποτελούν εστία δυσαρέσκειας, το λεγόμενο «βαθύ κράτος» το οποίο έχει μπει στο στόχαστρο του Μεγάρου Μαξίμου. Στο διάστημα, μάλιστα, που θα μεσολαβήσει έως την πρωθυπουργική ανάβαση στη Θεσσαλονίκη για την Έκθεση αναμένεται η ανακοίνωση πρωτοβουλιών για τα «μικρά» και τα «μεγάλα» προβλήματα που δυσχεραίνουν την οικοδόμηση σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολίτη.
Στο Μέγαρο Μαξίμου διαβάζουν τις μετρήσεις ως απόδειξη ότι οι πολίτες ακούν τον πολιτικό λόγο της κυβερνώσας παράταξης, παρατηρώντας την ίδια ώρα έλλειψη προγραμματικού λόγου από την αντιπολίτευση, με την κυβέρνηση να επιδιώκει να παραμείνουν στην κορυφή της δημόσιας συζήτησης η μεταρρυθμιστική ατζέντα και η μάχη με το «βαθύ κράτος». Πρόκειται για τον εκπεφρασμένο στόχο της σύγκρουσης με τη γραφειοκρατία, τα συντεχνιακά συμφέροντα και τις κατεστημένες αντιλήψεις που υποβαθμίζουν τις υπηρεσίες του Κράτους και ταλαιπωρούν τους πολίτες.
Με τη στήριξη της κοινωνίας
Προάγγελος της πρότασης του πρωθυπουργού για την αλλαγή του άρθρου 103 ήταν η αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, την περασμένη Δευτέρα κατά την ενημέρωση πολιτικών συντακτών για ριζικές μεταρρυθμίσεις από την κυβέρνηση, όπως η άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο, που αποτυπώθηκε στην πρόσφατη δημοσκόπηση της Marc.
Σχολιάζοντας τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Marc, όπου οι 2 στους 3 δημοσίους υπαλλήλους συμφωνούν με την κατάργηση της μονιμότητας στο Δημόσιο, ενώ σχεδόν 8 στους 10 μισθωτούς του δημόσιου τομέα εμφανίζονται θετικοί στην αξιολόγηση όλων των δημοσίων υπαλλήλων, ο κ. Μαρινάκης σημείωσε: «Είμαστε από τις κυβερνήσεις που αντιλαμβάνονται ότι τα πράγματα δεν παραμένουν σταθερά. Οι πολίτες, οι οποίοι επί δεκαετίες χαρακτηρίζονταν “νοικοκυραίοι”, φαίνεται έχουν κουραστεί να βλέπουν τη ζωή τους να επηρεάζεται από τις δυνατές φωνές μικρών μειοψηφιών. Η χώρα χρειάζεται σημαντικές τομές, όπως η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων σε συνδυασμό με την ενίσχυση των δημόσιων, η επιστολική ψήφος, αλλά και ένα πιο αποτελεσματικό σύστημα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής».
Ο Μητσοτάκης απαιτεί να άρει το casus belli ο Ερντογάν
Την άρση του casus belli, που θα έδινε ανεμπόδιστα στην Αθήνα τη δυνατότητα να προχωρήσει στην επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, έθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ως προϋπόθεση για την είσοδο της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή άμυνα και ενώ ΜME στη γείτονα προαναγγέλλουν ελληνικό βέτο στις προσπάθειες της Άγκυρας για συμμετοχή της στο ReArm Europe. «Είναι 30 χρόνια από το casus belli. Πρέπει να ζητήσουμε ευθέως από τους Τούρκους φίλους μας να το βγάλουν από το τραπέζι. Δεν γίνεται από τη μία να διεκδικείς να μπεις σε χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ και από την άλλη να απειλείς χώρα της ΕΕ», δήλωσε χθες σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι 100,3.
Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε επίσης την επιμονή που επέδειξε η χώρας μας για να μπει η ΕΕ σε τροχιά επανεξοπλισμού. «Η Ελλάδα στήριξε το πρόγραμμα Safe για ευρωπαϊκές εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν στην αμυντική βιομηχανία», ανέφερε και συνέχισε μιλώντας για το πλαίσιο των συμφωνιών που αφορούν χώρες εκτός Ένωσης. «Για να μπορέσει η ΕΕ να συνάψει σχέση με τρίτο κράτος, απαιτείται ομοφωνία των “27” μελών της ΕΕ», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπενθυμίζοντας επί της ουσίας σε Βρυξέλλες και Άγκυρα τη δυνατότητα που έχει η Αθήνα να εκφράσει την όποια διαφωνία της σε ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο. Η ελληνική πλευρά δε δείχνει διατεθειμένη να δεχτεί μια διπλωματική ήττα με την άνευ όρων είσοδο της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή άμυνα, καθώς μια τέτοια κίνηση θα συνιστούσε συντριπτική εξέλιξη για τα εθνικά μας συμφέροντα, και κρατά στο τραπέζι το δικαίωμά της να ασκήσει βέτο.
Ο τουρκικός Τύπος
Στην Άγκυρα επικρατεί έντονη ανησυχία για ενδεχόμενο μπλόκο της Αθήνας και αυτό επιβεβαιώνεται από όσα αναφέρονται στα εκτενή ρεπορτάζ για τη συμμετοχή της Τουρκίας στο ReArm Europe, που φιλοξενούν τουρκικά φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ. «Η Αθήνα επιδιώκει να ασκήσει βέτο στην Άγκυρα!», γράφει η εφημερίδα «Sabah», υποστηρίζοντας πως η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε πανικό. «Η ανερχόμενη αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας και η αναντικατάστατη φύση της για την ασφάλεια της Ευρώπης ενόχλησαν την Ελλάδα», αναφέρει επίσης το δημοσίευμα. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η «Hurriyet», η οποία κάνει λόγο για διπλωματικές πρωτοβουλίες της Αθήνας με στόχο να αποτρέψει τη συμμετοχή της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή άμυνα. «Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έδωσε εντολή στους Έλληνες πρέσβεις στα κράτη-μέλη της ΕΕ να επικοινωνήσουν με τις τοπικές Αρχές για να εργαστούν για τον αποκλεισμό της Άγκυρας από τα αμυντικά έργα της ΕΕ», αναφέρει, μεταξύ άλλων, το σχετικό δημοσίευμα.
Από την Αθήνα το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως πρέπει να διατηρηθεί ο διάλογος με την Άγκυρα, παρά τις όποιες διαφορές και τριβές. Αυτό, άλλωστε, αποτυπώθηκε και στα όσα ανέφερε στον Σκάι 100,3, ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως θα συζητήσει με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν -με τον οποίο, όπως είπε, έχουν καλή σχέση- το ασυμβίβαστο που προκύπτει για την ελληνική πλευρά στο ενδεχόμενο συμμετοχής της Άγκυρας, αν διατηρούν το casus belli. Σημείωσε δε, πως τους επόμενους μήνες αναμένεται να πραγματοποιηθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, με τις δύο πλευρές να αναζητούν πιθανές ημερομηνίες. «Αυτές οι συναντήσεις είναι χρήσιμες, πρέπει να έχουμε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας», επισήμανε.
Απάντηση σε Σαμαρά
Στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για την πρόσφατη δημόσια παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος άσκησε για ακόμα μία φορά δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τη στάση της σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Ο κ. Μητσοτάκης ήταν λακωνικός λέγοντας: «Ναι, είναι πολιτική Μητσοτάκη, γιατί είμαι αρχηγός της ΝΔ και πρωθυπουργός. Δεν με απασχολεί καθόλου η κριτική του, είναι εκτός ΝΔ». Όσο δε, για την ουσία της κριτικής του Μεσσήνιου πολιτικού, ο πρωθυπουργός είπε πως «στην εξωτερική πολιτική όλοι καταλαβαίνουν ότι το κύρος της χώρας είναι βελτιωμένο».
Εφημερίδα Απογευματινή