Στον αέρα η κοινή πρόταση ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς για προανακριτική

Αν η Νέα Αριστερά δεν συμφωνήσει με την θέση του ΣΥΡΙΖΑ , θα προχωρήσει μόνο του στην κατάθεση πρότασης αναζητώντας από αλλού τις 30 υπογραφές
08:49 - 23 Μαΐου 2025

Από μία κλωστή κρέμεται η κοινή πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς να καταθέσουν πρόταση για προανακριτική επιτροπή αφού το κόμμα της Κουμουνδούρου εμφανίζεται έτοιμο να βάλει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο κάδρο της προανακριτικής , ενώ ο Αλέξης Χαρίτσης εμφανίζεται αρνητικός . “Δεν θα κάνουμε το θύμα θύτη” ανέφερε χαρακτηριστικά όταν ρωτήθηκε για τις ευθύνες του πρωθυπουργού.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος εξηγώντας την πρόταση του κόμματος του παρουσίασε ένα έγγραφο εργαζόμενων του ΟΣΕ όπου από το 2021 είχαν προειδοποιήσει με κοινοποίηση και στον πρωθυπουργό ότι η κατάσταση στον σιδηρόδρομο βρισκόταν στο κόκκινο και ότι , ότι και να συνέβαινε δεν θα μπορούσε να αποδοθεί σε ανθρώπινο λάθος.

Παράλληλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για παραπομπή του πρωθυπουργού αλλά για μία διαδικασία όπου τα κόμματα ζητούν απαντήσεις στις ερωτήσεις που θέτουν οι πολίτες .

Άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι ακόμα και αν η Νέα Αριστερά δεν συμφωνήσει με την θέση του ΣΥΡΙΖΑ , το κόμμα της Κουμουνδούρου θα προχωρήσει μόνο του στην κατάθεση της πρότασης αναζητώντας από αλλού τις ψήφους που χρειάζονται για συγκεντρωθούν 30 υπογραφές.

«Εμείς πρέπει να μαζέψουμε όλα τα ερωτήματα που έχουν ανακύψει. Αν προκύψουν ερωτήματα που εμπλέκουν τον πρωθυπουργό θα το αφήσουμε απ’ έξω για πολιτικούς λόγους; Εμείς ζητάμε έλεγχο για όλους. Πουθενά αλλού δεν θα τεθούν τα ερωτήματα και δεν θα κριθούν. Η προκαταρκτική επιτροπή δεν κάνει δίωξη, θέτει τα ερωτήματα. Εμάς δεν μας κινεί ο κομματικός εγωισμός. Υπάρχει έγγραφο που έχει φθάσει στον πρωθυπουργό για τα θέματα ασφαλείας στον σιδηρόδρομο; Υπάρχει έγγραφο της Πανελλήνιας Ένωση Σιδηροδρομικών που προειδοποιούσε για τα θέματα ασφαλείας στον σιδηρόδρομο και είχε φθάσει στον πρωθυπουργό; Υπάρχει. Δικαιούται ο ΣΥΡΙΖΑ να το κρύψει; Όταν έχουμε όλα τα στοιχεία και τα επεξεργαστούμε, θα κάνουμε την συζήτηση και με τη . Πρέπει να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα για όλα τα πρόσωπα όσο ψηλά και αν βρίσκονται. Πρέπει να αποκαλυφθεί ποιος ήταν ο εντολέας της συγκάλυψης» είπε χαρακτηριστικά ο Σωκράτης Φάμελλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπέρ της παραπομπής του πρωθυπουργού είναι ο Παύλος Πολάκης και Νίκος Παππας ενώ διαφωνούν στελεχη της ηγετικής ομάδας .

Από την πλευρά του ο Αλέξης Χαρίτσης αναφερόμενος στην πρωτοβουλία που πήρε για συνεννόηση με τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης και τις συναντήσεις που είχε με τον Σωκράτη Φάμελλο και την Ζωή Κωνσταντοπούλου σημείωσε πως χρειάζεται μεγάλη προσοχή γιατί η δικογραφία είναι ογκώδης. Είπε πως αυτό που λέει η Νέα Αριστερά είναι πως «πρέπει, να προχωρήσει η προανακριτική διαδικασία για όλους τους εμπλεκόμενους όσο ψηλά κι αν βρίσκονται».

Από την πλευρά του ο Αλέξης Χαρίτσης τόνισε ότι «Δε θα επιτρέψουμε στον κ. Μητσοτάκη να βγει από τη δύσκολη θέση, διότι το να προχωρήσεις σε μία διαδικασία η οποία θα περιλαμβάνει κατηγορίες που δεν θα είναι νομικά δεμένες τον μετατρέπει τον κ. Μητσοτάκη από θύτη σε θύμα και του δίνει τη δυνατότητα να ξεφύγει».

Σημείωσε πάντως ότι η Νέα Αριστερά δεν έχει καταλήξει ακόμη: «δεν έχουμε καταλήξει για το αν θα είναι ο Μητσοτάκης στο κάδρο, είμαστε σε συζητήσεις με ποινικολόγους, με επιστήμονες οι οποίοι γνωρίζουν πολύ καλά και το ποινικό δίκαιο και τη συγκεκριμένη υπόθεση για να καταλήξουμε σε μία πρόταση νομικά πλήρως τεκμηριωμένη».

Από την άλλη, έστειλε το μήνυμα πως το βασικό μέτωπο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι πολιτικό:«Επειδή όμως πολιτική κάνουμε, το καθεστώς Μητσοτάκη πρέπει να πέσει», ακόμη και για τη Γάζα, αλλά «πρέπει όμως να πέσει πολιτικά. Μπαίνει το ζήτημα της πολιτικής αντιμετώπισης του κ. Μητσοτάκη.

Αν υπάρχουν στοιχεία να λογοδοτήσει για τις όποιες υποθέσεις παραμένουν σε εκκρεμότητα αλλά επιμένω ότι το βασικό μας μέτωπο είναι πολιτικό».

Εν τω μεταξύ τα σενάρια συνεργασίας των αριστερών δυνάμεων απασχόλησαν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλου και τον δήμαρχο της Αθήνας Χάρη Δούκα κατα την διάρκεια της εκδήλωσης του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς» για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου.

Κατα την διάρκεια των ομιλιών τους οι δύο άνδρες πήραν ως βάση συζήτησης την άποψη ότι οι συνεργασίες των προοδευτικών δυνάμεων θα φρενάρουν την εξάπλωση του συντηρητισμού και την επέκταση της ακροδεξιάς .

Ο Σωκράτης Φάμελλος επεσήμανε για μία ακόμη φορά ότι σήμερα είναι αναγκαίο περισσότερο από ποτέ να υπάρξει διάλογος ανάμεσα στον προοδευτικό χώρο. Έναν «πολυμορφικό διάλογο», όπως σημείωσε που μπορεί να είναι είτε κοινοβουλευτικός είτε κινηματικός είτε επιστημονικός. Σε κάθε περίπτωση όμως «ανοιχτός και δημιουργικός» και «με στρατηγικό ορίζοντα».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος της Αθήνας εμφανίστηκε επιφυλακτικός καθώς επισήμανε ότι «τα πράγματα γίνονται όλο και πιο σύνθετα» από τη στιγμή που «η ακροδεξιά μπλέκει με τον τραμπισμό» και καταλήγει να είναι πλέον ένα κοινωνικό φαινόμενο.

Συμφώνησε ωστόσο πως «χρειάζεται να χτίσουμε προοδευτικές συμμαχίες για ν’ αντιμετωπίσουμε την κατάσταση».

Ο Χάρης Δούκας τόνισε ακόμα ότι επιβάλλεται «να δημιουργηθούν άλλα αφηγήματα, διαφορετικά και σύγχρονα, που ν’ ακουμπούν την κοινωνία».