Σύμμαχος – πρότυπο η Ελλάδα για τις ΗΠΑ

Επιστολή Χέγκσεθ σε Δένδια: Με τα F-35 θα εμβαθυνθεί περαιτέρω η συνεργασία – Ηγετικός ο ρόλος στη ΝΑ Ευρώπη
13:21 - 27 Μαΐου 2025

Το μεγάλο βάθος των ελληνοαμερικανικών στρατηγικών δεσμών, αλλά και τη συνέχεια που όλα δείχνουν πως θα έχουν και στη νέα εποχή Τραµπ επιβεβαιώνει η επιστολή του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Πιτ Χέγκσεθ, προς τον Νίκο Δένδια, αναδεικνύοντας πως σε μια περίοδο κατά την οποία διακυβεύεται η γεωπολιτική σταθερότητα -και ειδικά στην περιοχή της ΝΔ Μεσογείου- η Ουάσινγκτον βλέπει στην Αθήνα έναν αξιόπιστο σύμμαχο.

Στην επιστολή του ο Πιτ Χέγκσεθ επισημαίνει πως, εδώ και δεκαετίες, ΗΠΑ και Ελλάδα συνδέονται με στενή αμυντική σχέση τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και μέσω του ΝΑΤΟ. Αναφέρει δε, πως αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη σταθερή δέσμευση της Αθήνας στην υποστήριξη των συμμαχικών προτεραιοτήτων, όπως αποδεικνύεται από τη συνεισφορά της σε αποστολές της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, τις συνεπείς αμυντικές της δαπάνες πλέον του 2 % του ΑΕΠ και την υποστήριξη στη στάθμευση, πρόσβαση και εναέρια διέλευση των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων – ιδίως στη βάση της Σούδας. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ παραμένει προσηλωμένο στη συνεργασία με την Ελλάδα και πως ο ίδιος πιστεύει πως αυτή θα εμβαθυνθεί περαιτέρω στο μέλλον, ιδίως καθώς προχωρά η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F-35.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας χαρακτηρίζει επίσης επιτακτική την ανάγκη οι Ευρωπαίοι εταίροι να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη στην ευρωπαϊκή άμυνα, αναφέροντας πως η Αθήνα -ως ένα εκ των παλαιότερων μελών του ΝΑΤΟ- μπορεί να λειτουργήσει ως πρότυπο, ιδιαίτερα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, και να ενισχύσει τον ηγετικό της ρόλο σε περιφερειακές πρωτοβουλίες για την ασφάλεια. Επισημαίνει δε, πως προς αυτήν την κατεύθυνση προσβλέπει στη συνεργασία με τον Νίκο Δένδια, ώστε να εντοπισθούν νέοι τομείς όπου η Ελλάδα θα μπορούσε να συνεισφέρει.

Η ισχυρή δυναμική στις σχέσεις των δύο χωρών καταγράφηκε άλλωστε και στο πρόσφατο ταξίδι του Αρχηγού ΓΕΑ, αντιπτέραρχου Δημοσθένη Γρηγοριάδη, στις ΗΠΑ, όπου είχε καίριες επαφές στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την ένταξη των μαχητικών F-35 στον ελληνικό στόλο. Συνέχεια στη διεύρυνση των συνεργασιών μεταξύ Αθήνας και Ουάσινγκτον δίνει η νέα επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σήμερα βρίσκεται στη Βοστώνη, όπου θα έχει συναντήσεις με ακαδημαϊκούς και στελέχη ερευνητικών κέντρων. Οι συζητήσεις θα εστιάσουν στους τομείς έρευνας, καινοτομίας, τεχνολογίας και ανάπτυξης σχετικών προϊόντων διττής χρήσης (dual use), που θα εξυπηρετήσουν πολιτικούς αλλά και στρατιωτικούς σκοπούς.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του ο Νίκος Δένδιας αναμένεται να βρεθεί και στο Lincoln Lab του ΜΙΤ, το οποίο βρίσκεται εντός της αεροπορικής βάσης Hanscom. Το Lincoln Lab ξεχωρίζει παγκοσμίως για την αιχμή της τεχνολογικής του έρευνας, με βασικούς άξονες την άμυνα, την κυβερνοασφάλεια και την ανάλυση πληροφοριών. Μεταξύ άλλων, αναπτύσσει προηγμένους αισθητήρες, συστήματα υποκλοπής και τεχνολογίες αναχαίτισης που ενισχύουν την προστασία έναντι εναέριων, πυραυλικών και θαλάσσιων απειλών. Παράλληλα, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται επίσης στα συστήματα επιτήρησης και αναγνώρισης (ISR).

Εφημερίδα Απογευματινή