Μηταράκης: Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι σταθερά δίπλα στην παραγωγική Ελλάδα

Σε τοποθέτηση του στην Βουλή, στη συζήτηση για τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο
19:40 - 27 Μαΐου 2025

Στη Βουλή τοποθετήθηκε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Χίου, Νότης Μηταράκης, στη συζήτηση για τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο, τονίζοντας τη στρατηγική σημασία του για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη στήριξη της παραγωγικής Ελλάδας.

Όπως τόνισε ο κ. Μηταράκης, πρόκειται για μια στρατηγική παρέμβαση που εντάσσεται στο συνεκτικό αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο υλοποιείται από το 2019 με συντονισμό μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων και έμφαση στις περιφερειακές ανάγκες, ενώ αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στα περιφερειακά συνέδρια, όπως αυτό που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες στη Χίο, όπου παρουσιάστηκαν ολοκληρωμένες πολιτικές για τη στήριξη της τοπικής ανάπτυξης.

Ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε επίσης στον προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο του 2013, όταν ως Υφυπουργός Ανάπτυξης, μαζί με τον τότε Υπουργό Κωστή Χατζηδάκη, είχαν εισαχθεί καινοτομίες όπως η δυνατότητα προκαταβολή 100% της επιχορήγησης, ο θεσμός του εξωτερικού ελεγκτή και η θεσμοθέτηση της Golden Visa, που έφερε πάνω από 7 δισ. ευρώ στην οικονομία .

Παράλληλα, εξήρε τη συνεπή αναπτυξιακή στρατηγική της κυβέρνησης υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος, όπως τόνισε «στέκεται σταθερά δίπλα στην παραγωγική Ελλάδα» και έχει αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας διεθνώς.

Ο νέος νόμος, με χρηματοδότηση 1 δισ. ευρώ για το 2025–2026 , στοχεύει σε τομείς αιχμής όπως η ψηφιακή μετάβαση , η αγροδιατροφή και οι παραμεθόριες περιοχές , ενώ διασφαλίζει ταχύτερες και διαφανείς διαδικασίες αξιολόγησης. « Η Νέα Δημοκρατία προχωρά με σοβαρότητα και σχέδιο. Όχι με συνθήματα, αλλά με έργο που αποδίδει. Για μια Ελλάδα ισχυρή και δίκαιη », κατέληξε ο κ. Μηταράκης.

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του κ. Μηταράκη:

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σήμερα συζητάμε ένα σημαντικό νομοσχέδιο, τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο, ένα σύγχρονο εργαλείο που ενισχύει το επενδυτικό τοπίο της χώρας μας, τονώνοντας την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και την εξωστρέφεια της οικονομίας.

Είναι ένα εργαλείο από τα πολλά, όπως πολύ σωστά είπε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Θεοδωρικάκος, που έχει στη φαρέτρα του η ελληνική επιχειρηματικότητα για να ανταπεξέλθει στο δύσκολο διεθνές περιβάλλον και να βοηθήσει στην τόνωση της ελληνικής οικονομίας. Στα πλαίσια ενός συνεκτικού αναπτυξιακού σχεδίου που έχει η χώρα μας. Και από το 2019 μέχρι σήμερα. Αυτός ο συντονισμός πολιτικών μεταξύ συναρμόδιων υπουργείων γίνεται με ένα πολύ πιο οργανωμένο τρόπο στα πλαίσια του επιτελικού κράτους και σε περιφερειακό επίπεδο με τα περιφερειακά συνέδρια που διοργανώνει η Κυβέρνηση σε πολλές περιοχές της χώρας, όπως πριν λίγες μέρες στη Χίο, όπου παρουσιάστηκαν από όλους τους συναρμόδιους υπουργούς οι συνεκτικές αυτές πολιτικές που συμβάλλουν στην τόνωση της ελληνικής οικονομίας.

Ο αναπτυξιακός νόμος μέσα από τα θεματικά καθεστώτα ενίσχυσης αναμένεται να στηρίξει με 1 δισεκατομμύριο ευρώ χρηματοδοτήσεις τη διετία 2025-2026. Εστιάζοντας σε τομείς, όπως ο ψηφιακός και τεχνολογικός μετασχηματισμός, απαραίτητο πλέον συστατικό για την επίτευξη της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, η πράσινη μετάβαση, η αγροδιατροφή, η μεταποίηση, ο τουρισμός, καθώς και η εξωστρέφεια.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ενίσχυση επενδύσεων σε περιοχές απολιγνιτοποίησης, προωθώντας τη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση, αλλά γενικά σε παραμεθόριες περιοχές, σε περιοχές που χρειάζονται περισσότερη στήριξη για την δίκαιη μετάβαση τους. Μια σημαντική καινοτομία του νομοσχεδίου είναι η εισαγωγή ταχύτερων και διαφανέστερων διαδικασιών αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων με τη χρήση πιστοποιημένων εξωτερικών ελεγκτών και ενός σύγχρονου πληροφοριακού συστήματος με στόχο την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας εντός 90 ημερών.

Είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, ότι πλέον δίνεται το κίνητρο της επιχορήγησης σε όλα τα καθεστώτα για τις μεσαίες επιχειρήσεις και αυτό θα επιτρέψει την ταχύτερη ολοκλήρωση επενδυτικών σχεδίων, την γρηγορότερη απορρόφηση των προβλεπόμενων κινήτρων. Ο νέος αναπτυξιακός νόμος είναι μια στρατηγική παρέμβαση που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής, ενισχύοντας την παραγωγική βάση της χώρας και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη.

Με αυτό το νομοσχέδιο η Ελλάδα κάνει ένα ακόμα αποφασιστικό βήμα προς το μέλλον, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών και δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για όλους, για μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι σταθερά δίπλα στην παραγωγική Ελλάδα. Και προφανώς οι αναπτυξιακοί νόμοι πρέπει να αξιολογούνται για την εφαρμογή τους.

Θέλω να σας θυμίσω – για να θυμηθώ λίγο και το παρελθόν – τον αναρχικό νόμο 4146 του 2013, που είχα τότε την τιμή να εισηγηθώ ως υφυπουργός Ανάπτυξης και με τότε υπουργό τον Κωστή Χατζηδάκη. Είχαμε εισάγει μια πληθώρα καινοτομιών, όπως η εισαγωγή του θεσμού του εξωτερικού ελεγκτή για την επιτάχυνση των διαδικασιών ελέγχου και υπήρχε και συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα το 35 του 2014. Η δυνατότητα προκαταβολής 100% της επιχορήγησης, που τότε με τα τεράστια προβλήματα ρευστότητας ήταν ιδιαίτερα κρίσιμο.

Αλλά βέβαια προχωρήσαμε τότε σε καινοτόμες δράσεις για την ενίσχυση των επενδύσεων, όπως η Κεντρική Αδειοδοτική Αρχή στο Υπουργείο Ανάπτυξης, για την απλοποίηση και την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης στρατηγικών επενδύσεων, τη θεσμοθέτηση του διαμεσολαβητή του επενδυτή για επενδύσεις άνω των 2 εκατομμυρίων ευρώ, τη θέσπιση του προγράμματος Golden Visa τότε, το 2013, που έφερε πάνω από 7 δισεκατομμύρια ευρώ στην ελληνική οικονομία, στηρίζοντας την οικοδομή σε μια πολύ δύσκολη δεκαετία. Θεσπίσαμε τότε τα ΕΣΧΑΣΕ, τα ειδικά Προεδρικά Διατάγματα, βάσει των οποίων έχουν γίνει όλες οι στρατηγικές επενδύσεις την τελευταία δεκαετία και δημιουργήσαμε και τον Φορέα Εξωστρέφειας, το Enterprise Greece.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

H σημερινή συζήτηση για την αναπτυξιακή πολιτική πραγματοποιείται σε μια συγκυρία που βρίσκει την ελληνική οικονομία σε διαρκή ανοδική πορεία, σε ένα πολύ ευμετάβλητο διεθνές περιβάλλον. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία, η ελληνική οικονομία προβλέπεται να αυξήσει το ΑΕΠ της κατά 2,2% το 2025. Αύξησε το ΑΕΠ κατά 2,3% το 2024, σημαντικά μεγαλύτερο από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Ακριβώς το αντίθετο από ό, τι έγινε την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ, όπου η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με σαφώς χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης.

Η ανεργία: Παρά πολύ σημαντικός δείκτης για το αποτέλεσμα της ανάπτυξης στα νοικοκυριά. Πώς ανάπτυξη μεταφράζεται σε θέσεις εργασίας: 500.000 θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί από τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με την ανεργία πλέον στο 9%. Σημαντική είναι η αύξηση της απασχόλησης σε τομείς όπως ο τουρισμός, η μεταποίηση και οι υπηρεσίες. Ιδιαίτερα σημαντική η αύξηση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας από τους νέους και τις γυναίκες. Στον τουρισμό ήδη ξεκίνησε θετικά το 2025. Οι αφίξεις έχουν αυξηθεί κατά 5,4%, τα έσοδα κατά 4,4%. Οι εξαγωγές: Αν δούμε ήδη το πρώτο τρίμηνο του 2025, οι εξαγωγές τροφίμων 14% αύξηση των ελληνικών εξαγωγών. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις το 2024 ανήλθαν σε 4,7% του ΑΕΠ, σημειώνοντας σημαντική αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η Ελλάδα πλέον έχει ανακτήσει την αξιοπιστία της στις διεθνείς αγορές, δανείζεται πολύ φθηνότερα απ’ ό, τι δανειζόταν τα προηγούμενα χρόνια. Έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα και κάθε φορά που έρχονται πλέον οι Οίκοι αξιολόγησης και κοιτάνε την ελληνική οικονομία, έχουμε θετικά νέα. Τον Μάιο του 2025 ο οίκος Fitch αναβάθμισε την προοπτική της Ελλάδας σε θετική, διατηρώντας το ΒΒ μείον. Αυτά τα στοιχεία αντικατοπτρίζουν τη συνεχιζόμενη πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επενδυτών. Η Standard and Poor’s (S&P) αναμένει περαιτέρω βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών. Μειώνουμε το δημόσιο χρέος, αποπληρώνουμε δάνεια του παρελθόντος, μειώνουμε τις επιπτώσεις της κρίσης στα παιδιά μας και γι’ αυτό για μένα, για εμάς, στη Νέα Δημοκρατία είναι ένας μεγάλος εθνικός στόχος.

Η πολιτική μας αποδίδει, γιατί είναι σταθερή, μεταρρυθμιστική και φιλοαναπτυξιακή. Γιατί χτίζει το μέλλον με συγκεκριμένα δεδομένα, όχι με ιδεολογήματα και εύκολες υποσχέσεις. Σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες αβεβαιότητας, όπως τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος. Ακόμα λοιπόν, πιο σημαντικά τα επιτεύγματα, παραμένουν διαρκείς οι προκλήσεις. Διαρκής είναι η πρόκληση για την ελληνική οικονομία, για αύξηση της παραγωγικότητας και περαιτέρω αύξηση της εξωστρέφειας. Και το σημερινό νομοσχέδιο είναι ένα θετικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση.

Και η ισχυρή οικονομία, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αποτελεί σήμερα ένα εθνικό πλεονέκτημα για τη χώρα μας. Με αυξημένες εξαγωγές, με αυξημένο ΑΕΠ, με αυξημένη παραγωγική ικανότητα, με μειωμένο δημόσιο χρέος. Και να συγκρίνουμε τις σκηνές που βλέπουμε, τον Πρωθυπουργό να γίνεται δεκτός με σεβασμό στα διεθνή φόρα. Και θυμήθηκα, πριν δεκαπέντε χρόνια κύριοι του ΠΑΣΟΚ, τις θλιβερές σκηνές του Νταβός που οι ξένοι δημοσιογράφοι κυνηγούσαν από πίσω τον τότε Πρωθυπουργό.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Καθώς η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται και η χώρα προχωρά, έχουμε χρέος να στεκόμαστε με ειλικρίνεια απέναντι στις προκλήσεις της πολιτικής και της κοινωνίας. Να απαντάμε στα ερωτήματα των πολιτών. Να διαφυλάξουμε τη θεσμική σοβαρότητα που απαιτεί η εποχή. Η κοινωνία δεν θέλει τοξικότητα και εύκολη καταγγελία. Ζητά προτάσεις, ευθύνη και αλήθεια. Συζητήθηκε πριν το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ και θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους συναδέλφους ότι το αρμόδιο Υπουργείο συνεργάζεται πλήρως με τις εισαγγελικές αρχές. Θα καταλογιστούν οι όποιες ευθύνες. Και όπως είπε σήμερα ο αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αν υπάρχουν παραγωγοί, οι οποίοι παραπλάνησαν τον ΟΠΕΚΕΠΕ, προφανώς θα επιστρέψουν τα χρήματα και προφανώς βρίσκονται αντιμέτωποι με ποινικές ευθύνες. Αν υπάρχουν υπάλληλοι που δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους και αυτοί ουσιαστικά αντιμετωπίζουν αυτές τις συνέπειες. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Προχωράμε σημαντικά έργα εκσυγχρονισμού των διαδικασιών, ώστε ο ΟΠΕΚΕΠΕ ή ο όποιος διάδοχος κριθεί πιο κατάλληλος να μπορεί και να πληρώνει έγκαιρα τους αγρότες – γιατί αυτές οι επιδοτήσεις είναι πάρα πολύ σημαντικές για την ελληνική ύπαιθρο, μην το ξεχνάμε αυτό κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Ο κάθε παραγωγός να γνωρίζει ακριβώς τι δικαιούται και οι καταβολές των χρημάτων να γίνονται με απόλυτη διαφάνεια και σεβασμό των ευρωπαϊκών πόρων.

Η ανάγκη να λάμψει η αλήθεια ισχύει κατ’ εξοχήν και για το ζήτημα της τραγωδίας των Τεμπών. Μια τραγωδία που έχει δικαιολογημένα συγκλονίσει την ελληνική κοινωνία. Η κυβέρνηση ανέλαβε από την πρώτη στιγμή την ευθύνη. Δεν κρύφτηκε. Προχώρησε σε αποπομπές αρμοδίων. Ζήτησε πλήρη διερεύνηση, ενεργοποιώντας όλες τις διαδικασίες της Δικαιοσύνης και συμβάλλοντας νομοθετικά, όποτε η Δικαιοσύνη ζήτησε από τη Βουλή μέτρα για να επιταχυνθεί η διερεύνηση αυτού του ατυχήματος. Η προκαταρκτική εξέταση εξελίσσεται, όπως γνωρίζετε, με ταχύ ρυθμό για τα ελληνικά δεδομένα και δεκάδες πρόσωπα ελέγχονται για πιθανές ποινικές ευθύνες.

Παράλληλα, υλοποιείται ένα συλλογικό εθνικό έργο για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων. Ως προς τα πολιτικά πρόσωπα, όπου υπήρχε δικογραφία από τη Δικαιοσύνη συμβάλαμε στην παραπομπή στο δικαστικό συμβούλιο, θέλοντας να διαλευκανθεί η κάθε υπόθεση σε βάθος. Αναγνωρίζοντας βέβαια σημεία, στα οποία πρέπει να βελτιώσουμε τη διαδικασία του νόμου περί ευθύνης υπουργών και τις συνταγματικές προβλέψεις. Έτσι πράξαμε στην περίπτωση του κυρίου Τριαντόπουλου, έτσι θα πράξουμε και τώρα, με πολιτική ευθύνη.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Οφείλουμε να κοιτάξουμε μπροστά, να στηρίξουμε τις οικογένειες των θυμάτων, να θωρακίσουμε τις υποδομές μας, να βελτιώσουμε τη λειτουργία του κράτους. Και η επικείμενη Συνταγματική Αναθεώρηση είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για να αντιμετωπίσουμε παθογένειες του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Ήδη γίνονται πάρα πολλά στον τομέα της διοίκησης, της ψηφιακής μετάβασης, της φορολογικής μεταρρύθμισης. Αλλά η αναθεώρηση του Συντάγματος μας δίνει δυνατότητες να προχωρήσουμε ακόμη περαιτέρω. Και αυτή είναι η ευθύνη μας, να προχωρήσουμε με σοβαρότητα, με θεσμικότητα και με σχέδιο. Και αυτή την ευθύνη η κυβερνητική πλειοψηφία την αναλαμβάνει στο ακέραιο.

Σας ευχαριστώ.