Ο όρος «ομοφωνία» μπλοκάρει την Τουρκία στην ευρωάμυνα

Η άρση του casus belli ελάχιστη προϋπόθεση για οποιαδήποτε συζήτηση περί συμμετοχής της Άγκυρας
08:35 - 28 Μαΐου 2025
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Με όπλο την αρχή της ομοφωνίας η Ελλάδα ετοιμάζεται να δώσει σκληρές διπλωματικές μάχες στις Βρυξέλλες για να μην μπει η Τουρκία άνευ όρων στην ευρωπαϊκή άμυνα και στο Ταμείο SAFE (Security Action for Europe), προϋπολογισμού 150 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ταυτόχρονα θέτει κεντρικά την άρση του casus belli ως προϋπόθεση για την τουρκική συμμετοχή στην ευρωπαϊκή άμυνα.

Χθες στη βελγική πρωτεύουσα συνεδρίασε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με κύριο αντικείμενο την προετοιμασία της προσεχούς Συνόδου Κορυφής που θα διεξαχθεί στις 26-27 Ιουνίου. Στην ημερήσια διάταξη ήταν η ευρωπαϊκή ασφάλεια και άμυνα καθώς επίσης η κατάσταση στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή. Στο επίκεντρο ωστόσο ήταν η υιοθέτηση του νέου Κανονισμού για το SAFE, με την ελληνική διπλωματία να έχει κάνει ομολογουμένως πολύ καλή δουλειά, πετυχαίνοντας να μπει ως όρος να συμφωνήσουν άπαντες στην Ευρώπη για τις τρίτες χώρες που θα θελήσουν να αποκομίσουν κέρδη από το πακέτο των 150 δισ. ευρώ πουλώντας δικά τους οπλικά συστήματα στα κράτη-μέλη. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, υπάρχει υποχρέωση το 65% της αξίας των έργων να ανατεθεί σε ευρωπαϊκές αμυντικές εταιρείες, ενώ στο υπόλοιπο 35%, υπό ορισμένους όρους, θα μπορούν να συμμετέχουν και εταιρείες από τρίτες χώρες.

Αθήνα και η Λευκωσία επικαλούνται το Ευρωπαϊκό Δίκαιο

Η Αθήνα και η Λευκωσία επικαλούνται τη βασική αρχή του ευρωπαϊκού δικαίου και της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, δηλαδή την προσήλωση στο αξιακό κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάτι βεβαίως που αφορά ευθέως την Τουρκία και τις βλέψεις της, καθώς ακούγεται εντελώς παράδοξο να θέλει να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή άμυνα την ίδια ώρα που απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα στην περίπτωση επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια και ενώ συνεχίζει να κατέχει παράνομα έδαφος χώρας-μέλους της ΕΕ. Η τουρκική παραβατικότητα και οι απειλές εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου έρχονται άλλωστε σε πλήρη αντίθεση με τις ιδρυτικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αυτές απορρέουν από τα άρθρα 2, 21 και 42 της Συνθήκης και τα οποία η ελληνική διπλωματία πρόκειται να προβάλει κεντρικά στις μάχες που πρόκειται να δοθούν στα ευρωπαϊκά φόρουμ.

Να αρθεί το casus belli

Η όλη συζήτηση πάντως, στην Ευρώπη της γραφειοκρατίας και των ελίτ, προσανατολίζεται βεβαίως προς την ένταξη της Τουρκίας σε αμυντικά σχήματα, καθώς χώρες όπως η Γερμανία, η Ισπανία, η Πολωνία και η Ιταλία διατηρούν ήδη στρατιωτική συνεργασία με την τουρκική πολεμική βιομηχανία, ωστόσο η τελική κατάληξη περνάει από την Αθήνα που δεν πρόκειται να συναινέσει αν προηγουμένως δεν αρθεί το casus belli. Είχε προηγηθεί ως γνωστόν η προ ημερών κάθετη αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η άρση της απειλής πολέμου αποτελεί ελάχιστη προϋπόθεση για οποιαδήποτε συζήτηση περί συμμετοχής της Τουρκίας σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά σχήματα στον τομέα της άμυνας.

«Τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς εμάς, για εμάς»

Απολύτως ενδεικτική της εικόνας που διαμορφώνεται στην Ευρώπη λίγο πριν μπούμε στην τελική ευθεία για τη λήψη των αποφάσεων ήταν η αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στο casus belli και στην αρχή της ομοφωνίας. «Δεν υπήρχε προθυμία από τα κράτη-μέλη της Ευρώπης να μπει ο όρος, ο οποίος προβλέπεται από τη συνθήκη λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα, πρώτον, έβαλε όρους, ο βασικότερος από τους οποίους είναι η ομοφωνία. Άρα τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς εμάς, για εμάς. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και δεν έγινε μαγικά, να φυτρώσει ένα άρθρο στη νέα συμφωνία», σημείωσε ο κ. Μαρινάκης στον Σκάι, για να τονίσει στη συνέχεια: «Έτσι βρήκε την ευκαιρία η Ελλάδα να ανοίξει μια συζήτηση 30 ετών. Το casus belli είναι κάτι που μας πληγώνει όλους επί 30 χρόνια. Και να πω και κάτι. Με την ύπαρξη του casus belli και προηγούμενοι πρωθυπουργοί είχαν συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό τους. Άρα εμείς μιλάμε με αποτέλεσμα. Η κυβέρνηση είναι αυτή που με τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό αύξησε τα απώτατα δυνητικά όρια της χώρας με τη σφραγίδα της Ευρώπης. Βρείτε άλλη κυβέρνηση να το κάνει αυτό». Στο ΠΑΣΟΚ πάντως επιμένουν ότι δεν αρκεί η άρση της απειλής πολέμου για να διασφαλίσει τα εθνικά συμφέροντα. Σε αυτή τη γραμμή η υπεύθυνη Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ, Άννα Διαμαντοπούλου, εμφανίστηκε επικριτική απέναντι στους κυβερνητικούς χειρισμούς, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η άρση του casus belli από την Τουρκία δεν είναι σημαντική από μόνη της. «Δεν είναι σημαντικό να άρει το casus belli. Αυτοί θα μπουν στην ευρωάμυνα και θα βγάλουν όπλα και εμείς δεν θα έχουμε το casus belli;», διερωτήθηκε η κυρία Διαμαντοπούλου στο Open.

Εφημερίδα Απογευματινή