Τη σύσταση «task force» που θα ερευνήσει τις παράνομες αγροτικές ενισχύσεις ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή εισαγωγική τοποθέτησή του στο υπουργικό συμβούλιο, που συνεδρίασε στη σκιά των αποκαλύψεων για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ και του μπαράζ παραιτήσεων κυβερνητικών στελεχών που αναφέρονταν στη δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.
Ο πρωθυπουργός, ο οποίος ήδη είχε παραδεχθεί την κρατική αδυναμία να αντιμετωπιστούν οι παθογένειες στο σύστημα ελέγχου και πληρωμών των αγροτικών επιδοτήσεων, εμφανίστηκε, χθες, αποφασισμένος να συγκρουστεί με ακόμη μία προβληματική όψη του «βαθέος κράτους». Εκπέμποντας διπλό μήνυμα μηδενικής ανοχής τόσο για φαινόμενα κακοδιαχείρισης των κοινοτικών πόρων και διοικητικών ελλείψεων που ευνοούν τους επιτήδειους να «βάζουν το χέρι στο μέλι» όσο και για αυτά των ρουσφετολογικών πρακτικών που ενισχύουν το πελατειακό κράτος και την παλαιοκομματική νοοτροπία.
Η εισήγηση του κ. Μητσοτάκη κινήθηκε ειδικότερα σε τρεις άξονες: α) Προσωπική ανάληψη πολιτικής ευθύνης από τον ίδιο εκ μέρους συνολικά του πολιτικού συστήματος, χωρίς να αναζητήσει άλλοθι και συμψηφισμούς, β) καμία ανοχή σε ρουσφετολογικές συμπεριφορές και εντός της «γαλάζιας» παράταξης, γ) επιστροφή χρημάτων από τις παράνομες επιδοτήσεις για fake βοσκοτόπια, με πρότυπο τη μεταρρύθμιση του gov.gr. «Αναλαμβάνω το βάρος της ευθύνης στο όνομα όλων όσοι κυβέρνησαν και δεν άλλαξαν ένα κράτος που έπρεπε να αλλάξει», δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Οι πελατειακές σχέσεις καταργούνται και η επαφή πολίτη και πολιτικού ξαναχτίζεται πάνω στο gov.gr». Τόνισε, επίσης, πως δεν μπαίνει σε λογική συμψηφισμού και παραδέχθηκε ότι «δεν αρκεί να λέμε ότι υπήρξαν διαχρονικές ψηφοθηρικές πρακτικές και από άλλες παρατάξεις». Σε αυτό πνεύμα σημείωσε: «Οι πολίτες μάς ψήφισαν για να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα. Το μήνυμα είναι ότι από όλους και κυρίως από τα μέλη της κυβέρνησης οι πολίτες απαιτούν άλλο υπόδειγμα πολιτικής δράσης».
Ειδικά για τη διερεύνηση των περιπτώσεων παράνομης καταβολής ενισχύσεων και το να καταλογιστούν τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά στους αποδέκτες τους ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα συστηθεί ειδική ομάδα ελέγχου, με τη συνδρομή της Οικονομικής Αστυνομίας και της ΑΑΔΕ.
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1μ FM και αναφερόμενος στα κονδύλια που πήραν διάφοροι επιτήδειοι δήλωσε: «Είναι ξεκάθαρη η βούληση της κυβέρνησης να ζητηθούν τα χρήματα πίσω, ήδη γίνονται δίκες και έχω την εντύπωση ότι κάτι θα ανακοινωθεί από την κυβέρνηση πολύ σύντομα προς αυτή την κατεύθυνση». Να σημειωθεί ότι για την επιστροφή των χρημάτων η κυβέρνηση έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο κατασχέσεων.
Όσον αφορά τα επόμενα βήματα για τον εξορθολογισμό του συστήματος ελέγχου και πληρωμών των αγροτικών ενισχύσεων, μετά την κατάργηση του Οργανισμού θα ακολουθήσει η δημιουργία 4ης Υποδιοίκησης στην ΑΑΔΕ (με νομοθετική παρέμβαση), που θα ασχολείται αποκλειστικά με τις διαδικασίες συλλογής των αιτήσεων, ελέγχου και καταβολής των ενισχύσεων και επιδοτήσεων. Η πλήρης ενσωμάτωση σχεδιάζεται να έχει ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2026. Σε αυτό το πλαίσιο, θα ακολουθήσει η ενσωμάτωση όλων των λειτουργιών του ΟΠΕΚΕΠΕ στο οργανόγραμμα της ΑΑΔΕ και αξιοποίηση του προσωπικού του ΟΠΕΚΕΠΕ σε επιμέρους Διευθύνσεις της ΑΑΔΕ. Επιπλέον, δρομολογούνται η προτυποποίηση και η πιστοποίηση των διαδικασιών σε διαρκή συνεργασία με εξωτερικό ελεγκτή, καθώς και η αναδιάρθρωση των ελεγκτικών μηχανισμών.
Συγκεκριμένα, η εντατικοποίηση των διασταυρωτικών ελέγχων θα ενισχυθεί από την ανάπτυξη νέων ψηφιακών υπηρεσιών, την ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου, τη διαλειτουργικότητα των συστημάτων ΟΠΕΚΕΠΕ και ΑΑΔΕ, τον πολλαπλασιασμό των φυσικών ελέγχων (με τη χρήση σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων και την τυποποίηση και πιστοποίηση των διαδικασιών).

Τα βασικά στοιχεία του νέου συστήματος λειτουργίας είναι:
• Νέα ψηφιακή διαδικασία για τις αιτήσεις και τις καταβολές ενισχύσεων με δικλίδες ελέγχου.
•Διαλειτουργικότητες στα πληροφοριακά συστήματα.
•Αναβάθμιση των φυσικών ελέγχων και νέα ψηφιακά εργαλεία.
•Προτυποποίηση διαδικασιών.
Στόχος της προτεινόμενης παρέμβασης είναι οι διαδικασίες διαχείρισης των πιστώσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής να ανεξαρτητοποιηθούν από τις λοιπές λειτουργίες της δημόσιας διοίκησης στο κατά γενική ομολογία επιτυχημένο πρότυπο της ΑΑΔΕ και να ενισχυθεί η διαφάνεια σε όλα τα στάδια των διαδικασιών. Ακόμη, η βελτίωση της εξυπηρέτησης των δικαιούχων θα πραγματοποιείται με ελαχιστοποίηση των φυσικών επαφών με τη δημόσια διοίκηση, ενώ κομβικό σημείο είναι η ενίσχυση των ελέγχων για την ορθή και χρηστή διαχείριση των πιστώσεων, με κλιμάκια που θα αποτελούνται από ελεγκτές με τεχνογνωσία και εμπειρία.
Εφημερίδα Απογευματινή