Σε ρυθμούς ΟΠΕΚΕΠΕ κινείται η Βουλή, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν φτάσει στα δημοσιογραφικά γραφεία τις πρώτες μέρες του Ιουλίου αναμένεται να διαβιβαστεί στη Βουλή μία νέα δικογραφία σχετική με το σκάνδαλο αλλά και ακόμη μία που θα αφορά μεγάλες ατασθαλίες στο Ταμείο Ανάκαμψης. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στη νέα δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ θα εμφανίζονται τα ονόματα περίπου 40 βουλευτών, με την πλειονότητα να προέρχεται από την κυβερνητική πλειοψηφία, ενώ οι υπόλοιποι από άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Μάλιστα, για τους συγκεκριμένους βουλευτές θεωρείται βέβαιο ότι θα τεθεί θέμα άρσης ασυλίας τους, με την τελική απόφαση ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις να τη λαμβάνει η Ολομέλεια της Βουλής. Εν τω μεταξύ, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν σενάρια περί νέων παραιτήσεων -στο κάδρο μπήκαν οι Γιάννης Κεφαλογιάννης και Χρήστος Κέλλας-, κάτι τέτοιο διαψεύστηκε από την κυβέρνηση. Μάλιστα, την Παρασκευή ο κ. Κεφαλογιάννης βρέθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου και συνομίλησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη δίνοντας διαβεβαιώσεις πως δεν υπάρχει κάτι μεμπτό για τον ίδιο. Παράλληλα, υπήρξε ενίσχυση αυτών των σεναρίων μετά και την παραίτηση του διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του, ωστόσο, ο Παύλος Μαρινάκης ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα αποχώρησής του από την κυβέρνηση. Σύμφωνα με το περιεχόμενο της δικογραφίας στις συνομιλίες, που έχουν προκαλέσει οργή στον ελληνικό λαό, δεν περιέχεται ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, ενώ φαίνεται ότι όχι μόνο δεν συμμετείχε στις επικοινωνίες, αλλά δεν μπόρεσαν καν να τον προσεγγίσουν, όσο κι αν προσπάθησαν.
Μάλιστα, όπως προκύπτει από τις καταθέσεις, φαίνεται να αγνόησε τις πιέσεις για ρουσφέτια και δεν μπήκε σε καμία διαδικασία «τηλεφωνικών παρεμβάσεων». Ο πρώην αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ ξεκαθαρίζει ότι ουδέποτε δέχθηκε κλήση από τον κ. Κεφαλογιάννη για «πάγωμα» ελέγχων, ακόμη κι όταν τον απείλησαν ότι θα «χαθούν ψήφοι» στο Ρέθυμνο, την εκλογική Περιφέρειά του. Αντίστοιχα, δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι μεμπτό για τον Χρήστο Κέλλα, καθώς από το Μαξίμου κρίθηκε ότι δεν είχε συμμετοχή.

Την ίδια ώρα, η αντιπολίτευση φαίνεται να αναζητά κοινό τόπο ως προς την κοινοβουλευτική διερεύνηση του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ. Σύμφωνα με τα Παραπολιτικά 90,1 FM, φαίνεται ο Αλέξης Χαρίτσης να έχει αναλάβει πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση. Μέσα από αυτό το πρίσμα ξεκίνησε επαφές με τον Νίκο Ανδρουλάκη, τον Σωκράτη Φάμελλο και την επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου. Πάντως, το ΠΑΣΟΚ ζητάει Προανακριτική Επιτροπή αρχικά και στη συνέχεια «πολιτική αλλαγή», ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει ευθέως για Προανακριτική Επιτροπή και προσφυγή στις κάλπες.
Η Χαριλάου Τρικούπη μέσω διαρροών από το απόγευμα της προηγούμενης Πέμπτης υποστήριξε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ «θα πράξει το συνταγματικό καθήκον της απέναντι στον ελληνικό λαό και το δημόσιο συμφέρον». Στο μεταξύ, σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να συνεδριάσει το Πολιτικό Κέντρο, στο οποίο θα τεθούν επί τάπητος τα πρώτα συμπεράσματα από τη μελέτη της δικογραφίας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας Το αίτημα για Προανακριτική δεν θα κατατεθεί αυτή την εβδομάδα, καθώς παρά το γεγονός ότι το διαβιβαστικό της δικογραφίας αναφέρεται σε συγκεκριμένα αδικήματα (απιστία και συνέργεια σε απιστία άνω των 120.000 ευρώ), από τη Χαριλάου Τρικούπη θέλουν να τεκμηριώσουν μια δική τους πρόταση που, πιθανότατα, θα είναι ακόμη βαρύτερη, γιατί θα αφορά περισσότερα πρόσωπα και αδικήματα. Όσον αφορά τώρα τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Σωκράτης Φάμελλος από το περιστύλιο της Βουλής υποστήριξε ότι απαιτείται Προκαταρκτική Επιτροπή για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, παραίτηση της κυβέρνησης και εκλογές. «Η Προκαταρκτική Επιτροπή για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών είναι αναγκαία. Ο κ. Μητσοτάκης δεν απέτυχε απλά, αλλά έστησε ένα πελατειακό κράτος διαφθοράς με ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους. Δεν αρκούν οι παραιτήσεις λίγων υπουργών. Απαιτείται παραίτηση της κυβέρνησης, εκλογές και μια προοδευτική κυβέρνηση να αποδώσει δικαιοσύνη», ανέφερε.
Εφημερίδα Απογευματινή
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ