Δένδιας στον Economist: Η Τουρκία έχει ακόμη casus belli παρά τη νατοϊκή συμμαχία

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist, μίλησε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τη νατοϊκή συμμαχία και την ανάγκη επενδύσεων στην ευρωπαϊκή άμυνα
16:31 - 1 Ιουλίου 2025

Σημαντικά μηνύματα για το μέλλον της νατοϊκής συμμαχίας και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις απέστειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist. Ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι η Τουρκία παραμένει σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, ωστόσο διατηρεί ακόμη το casus belli κατά της Ελλάδας.

«Οι περισσότεροι στρατοί μας δεν είναι έτοιμοι για ότι συμβαίνει τώρα στην Ουκρανία ή σε άλλα σημεία του πλανήτη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή άμυνα. Ο υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη για ριζική αλλαγή στον τομέα της άμυνας, τονίζοντας: «Πρέπει να είμαστε ικανοί να αλλάξουμε στην πορεία, ολόκληρη την κουλτουρα του μηχανισμού».

Σχετικά με τις πρόσφατες αποφάσεις της Συνόδου του ΝΑΤΟ, ο Δένδιας σχολίασε: «Είναι τεράστιο βήμα για το ΝΑΤΟ, η Ευρώπη να πληρώσει για την άμυνα της. Δεν ξέρουμε πόσες χώρες θα φτάσουν το 3,5%, τι εξοπλισμό θα χρησιμοποιήσουν».

Η ελληνική «Ατζέντα 2030»

Αναφορικά με την ελληνική «Ατζέντα 2030», ο υπουργός υπογράμμισε την προνοητικότητα της Ελλάδας: «Αυτό που τώρα λέγεται στην Ευρώπη εμείς στην Ελλάδα το λέγαμε 18 μήνες πριν. Αν δεν αλλάξουμε δεν θα είμαστε σε θέση να είμαστε ανταγωνιστικοί».

Ο Δένδιας επέμεινε σε μια εντελώς νέα προσέγγιση στον τομέα της άμυνας και αναφέρθηκε στο ρόλο της Ελλάδας: «Για εμάς το σημαντικό είναι να συμμετάσχουμε στη νέα πραγματικότητα. Η Ελλάδα δεν μπορεί να κατασκευάσει 6ης γενιάς αεροσκάφος, αλλά στην Ελλάδα μπορούμε να προσφέρουμε καινοτομία, έχουμε τους επιστήμονες».

Το μήνυμα προς την Τουρκία

Όπως αναμενόταν, η συζήτηση περιστράφηκε και γύρω από τα ελληνοτουρκικά. «Η Τουρκία είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, αλλά ακόμη έχει το casus belli», σημείωσε ο κ. Δένδιας και κάλεσε τη γειτονική χώρα να ξεκαθαρίσει τη θέση της.

«Το ΝΑΤΟ είναι συμμαχία εναντίον τρίτων όχι μεταξύ εταίρων. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα όταν η Τουρκία επενδύει στην αμυντική της βιομηχανία. Το πρόβλημα είναι αν ευρωπαϊκά χρήματα επενδύονται σε όπλα που απειλούν την ελληνική άμυνα», τόνισε.

«Δεν είναι θέμα βέτο», συμπλήρωσε, αλλά χαρακτήρισε «οξύμωρο» να επενδύει η Ευρώπη σε ένα όπλο που θα χρησιμοποιηθεί εναντίον εταίρου.

Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις και η «Ασπίδα του Αχιλλέα»

Για τη σχέση Αθήνας και Ουάσινγκτον ο κ. Δένδιας ανέφερε: «Αγοράζουμε F-35, είμαστε πολύ κοντά στις ΗΠΑ και ελπίζουμε να μείνουμε».

Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες που αφορούν το σχέδιο για την ελληνική άμυνα, ο υπουργός εξήγησε: «Η “Ασπίδα του Αχιλλέα” είναι ολιστική προσέγγιση, εκσυγχρονίζουμε τα πάντα. Αλλάζουμε το Ναυτικό μας, αγοράζουμε φρεγάτες από τη Γαλλία, δύο μεταχειρισμένες από την Ιταλία».

Σε ειδικό ερώτημα για τις αμυντικές δαπάνες ο υπουργός είπε: «Δεν θεωρώ ότι θα αυξήσουμε δραματικά τα έξοδά μας, είμαστε τώρα σχεδόν στο 3,1%».

Τέλος, όταν του ζητήθηκε να στείλει ένα μήνυμα στους Ευρωπαίους εταίρους της χώρας μας είπε: «Επενδύστε έξυπνα, το ΝΑΤΟ πρέπει να εκμοντερνιστεί»