Μετά τις Belharra έρχονται τα υποβρύχια

Ο Δένδιας ανακοίνωσε αλλαγή αμυντικού δόγματος στο Πολεμικό Ναυτικό και την ενίσχυσή του
10:44 - 2 Ιουλίου 2025
ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΔΕΝΔΙΑΣ
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, παρακολούθησε από τη Φρεγάτα ΑΔΡΙΑΣ, εκπαιδευτικές βολές κατευθυνόμενων βλημάτων (Κ/Β) του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, κατά παροπλισμένων πλοίων στόχων και κατά UAV στόχου, στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου, Δευτέρα 23 Ιουνίου 2025.

Τη μετάβαση του Πολεμικού Ναυτικού σε μια νέα εποχή, μέσω της «Ατζέντας 2030», περιέγραψε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας κατά την επιθεώρηση του στόλου στον Πειραιά, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τασούλα. Όπως υπογράμμισε, η ενίσχυση του Ναυτικού δεν αφορά μια απλή αναβάθμιση, αλλά συνιστά αλλαγή αμυντικού δόγματος. «Νέες μονάδες, προηγμένα οπλικά και επικοινωνιακά συστήματα, τεχνητή νοημοσύνη και καινοτομία εντάσσονται στην ολιστική προσέγγιση που έχουμε ονομάσει “Ασπίδα του Αχιλλέα”», δήλωσε.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέδειξε τον ρόλο των νέων φρεγατών Belharra, των αναβαθμισμένων αντιαεροπορικών δυνατοτήτων και της στρατηγικής χρήσης των νέων οπλικών συστημάτων. Ανέφερε δε ότι οι διαπραγματεύσεις για ιταλικές φρεγάτες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ προχωρά και η αναβάθμιση των φρεγατών ΜΕΚΟ καθώς και των υποβρυχίων τύπου 214.

«Κοιτάμε και το μέλλον», τόνισε, αναφερόμενος στη συμμετοχή της Ελλάδας στη σχεδίαση της φρεγάτας Constellation, της ευρωκορβέτας, αλλά και στον σχεδιασμό ενός ελληνικού πλοίου κοινής χρήσης Πολεμικού Ναυτικού και Λιμενικού Σώματος. Όπως σημείωσε, όλα αυτά προχωρούν με θεσμοθετημένη συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας σε ποσοστό 25%.

Ο κ. Δένδιας προανήγγειλε επίσης την έναρξη της συζήτησης για την απόκτηση νέων υποβρυχίων εντός της δεκαετίας, επισημαίνοντας ότι όλα τα παραπάνω εντάσσονται σε αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο και υλοποιούνται με «απόλυτο σεβασμό στο υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου». «Το Πολεμικό Ναυτικό γίνεται δέκα φορές ισχυρότερο», σημείωσε.

Την ίδια ώρα, σημαντικά μηνύματα για το μέλλον της νατοϊκής συμμαχίας και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις απέστειλε χθες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κατά τη διάρκεια συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης στο πλαίσιο του συνεδρίου του «Economist».

Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι, παρά το γεγονός πως η Τουρκία είναι σύμμαχος εντός του ΝΑΤΟ, εξακολουθεί να διατηρεί το casus belli κατά της Ελλάδας, κάτι που -όπως υπογράμμισε- «οφείλει να ξεκαθαρίσει». Στο ίδιο πλαίσιο, υποστήριξε πως απαιτείται αλλαγή προσέγγισης στην άμυνα, όχι μόνο επιχειρησιακά αλλά και πολιτισμικά: «Πρέπει να είμαστε ικανοί να αλλάξουμε στην πορεία ολόκληρη την κουλτούρα του μηχανισμού». Αναφερόμενος στα συμπεράσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο υπουργός χαρακτήρισε «τεράστιο βήμα» την απόφαση να επωμιστεί η Ευρώπη μεγαλύτερο βάρος στην άμυνά της. «Δεν γνωρίζουμε πόσες χώρες θα φτάσουν τελικά στο 3,5% (σ.σ.: του ΑΕΠ για αμυντικές δαπάνες), ούτε τι εξοπλισμό θα χρησιμοποιήσουν», ανέφερε.
Συναντήσεις

Στο περιθώριο του συνεδρίου του «Economist», ο κ. Δένδιας είχε συνάντηση με την αναπληρώτρια γενική γραμματέα του ΝΑΤΟ, Ράντμιλα Σεκερίνσκα. Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, συζητήθηκαν ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα ασφάλειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας, καθώς και η προοπτική ανάπτυξης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας. Ο υπουργός είχε επίσης κατ’ ιδίαν συνομιλίες με την πρώην υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, και τον πρώην επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάικ Πομπέο, ανταλλάσσοντας απόψεις για τις γεωπολιτικές ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Εφημερίδα Απογευματινή