Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Νότης Μηταράκης, τόνισε ότι με διαφάνεια, θεσμικότητα και δικαιοσύνη χτίζεται ξανά η εμπιστοσύνη της κοινωνίας στο κράτος. Η τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής την Τετάρτη (02/07/2025) αφορούσε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την πράσινη μετάβαση και την οργάνωση των αγορών βιομεθανίου και υδρογόνου.
Ο Νότης Μηταράκης απάντησε στις αιτιάσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας ότι η κριτική περί επικοινωνιακού τεχνάσματος αποτελεί η ίδια ένα επικοινωνιακό τέχνασμα χωρίς ουσία. Η διαφάνεια στη διαδικασία και η θεσμικότητα αποτελούν βασικούς πυλώνες της κυβερνητικής πολιτικής.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ υπερασπίστηκε τη νομιμότητα και τον εμπρόθεσμο χαρακτήρα της επίμαχης τροπολογίας. Όπως σημείωσε, η ρύθμιση απαντά σε πραγματικές ανάγκες πολιτών που επιθυμούν να αξιοποιήσουν την περιουσία τους σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Ο κ. Μηταράκης υπερασπίστηκε τις μεταρρυθμίσεις της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, επισημαίνοντας ότι «με διαφάνεια, θεσμικότητα και δικαιοσύνη, χτίζουμε ξανά την εμπιστοσύνη της κοινωνίας στο κράτος».
«Συζητάμε σήμερα ένα σημαντικό νομοσχέδιο, που αποδεικνύει ότι πράσινη ανάπτυξη και περιφερειακή συνοχή πάνε μαζί» υπογράμμισε ο κ. Μηταράκης και επεσήμανε, τη σημασία της νομοθετικής πρωτοβουλίας για την ενίσχυση της ενεργειακής αυτάρκειας, την προώθηση της κυκλικής οικονομίας και την εδραίωση της χώρας ως πρωτοπόρου στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Όπως σημείωσε, «δημιουργείται ένα σαφές θεσμικό πλαίσιο για την παραγωγή, τη διαχείριση και την εγγύηση προέλευσης βιομεθανίου» ενισχύοντας «τη στήριξη της τοπικής ανάπτυξης».
Όπως τόνισε στην ομιλία του, πρόκειται για μια στρατηγική παρέμβαση που ενισχύει την ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας, με έμφαση στην τοπική παραγωγή και την κυκλική οικονομία, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για μία «στοχευμένη ξεκάθαρη κατεύθυνση: καθαρή ενέργεια, απλοποίηση αδειοδοτήσεων, διαφάνεια και στήριξη των τοπικών οικονομιών. Η πράσινη μετάβαση μπορεί να είναι και κοινωνικά δίκαιη και εθνικά ωφέλιμη». Αναφέρθηκε εκτενώς και στη νομοθετική πρωτοβουλία για την οριοθέτηση οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων, μιλώντας για «μία διαρθρωτική μεταρρύθμιση».
«Ενισχύουμε την ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας, προσφέρουμε σύγχρονα εργαλεία, θεσπίζουμε διαφάνεια και σαφείς κανόνες για νέες αγορές και νέα δίκτυα. Ταυτόχρονα, στέλνουμε σαφές μήνυμα ότι το κράτος αλλάζει: οι παθογένειες του πελατειακού παρελθόντος δεν έχουν θέση πλέον και αντιμετωπίζονται με πράξεις – όχι με λόγια. Η Ελλάδα έχει τις δυνατότητες να είναι πρωταγωνιστής στην κυκλική οικονομία, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στη νέα πράσινη βιομηχανία. Και το παρόν νομοσχέδιο είναι ένα ακόμη βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, με διαφάνεια, σχέδιο και πίστη στις προοπτικές του τόπου μας», υπογράμμισε ο κ. Μηταράκης.
Ασκώντας κριτική στην αντιπολίτευση για τη στάση της στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, δήλωσε πως «η θέση της Κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη: Δεν θα καλύψουμε κανέναν που έδρασε εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος». Παράλληλα, σημείωσε πως «κυκλώματα εκμεταλλεύτηκαν μία κρίση του 2015 για προσωπικό όφελος. Το ζήτημα είναι διαχρονικό, αλλά εμείς προχωράμε με πολιτικό θάρρος στην επίλυσή του». «Η μεγάλη εικόνα είναι ότι η χώρα χρειάζεται έναν αξιόπιστο μηχανισμό διαχείρισης επιδοτήσεων, που να εγγυάται ότι τα χρήματα της Ευρώπης πάνε στους πραγματικούς δικαιούχους. Με διαφάνεια, θεσμικότητα και δικαιοσύνη, χτίζουμε ξανά την εμπιστοσύνη της κοινωνίας στο κράτος», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Δεν παρέλειψε να επικρίνει έντονα και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου για «προσωπικές επιθέσεις, με ύφος ιεράς εξέτασης» και για την επιλεκτική κριτική στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, σημειώνοντας ότι «όποια απόφαση δεν της αρέσει, την αμφισβητεί – αυτό δεν είναι συστατικό δημοκρατικού πολιτεύματος».
Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του κ. Μηταράκη:
Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Συζητάμε σήμερα ένα σημαντικό νομοσχέδιο, που αποδεικνύει ότι πράσινη ανάπτυξη και περιφερειακή συνοχή πάνε μαζί. Είναι μία σημαντική παρέμβαση για την πράσινη μετάβαση, με στόχο την ενίσχυση της ενεργειακής αυτάρκειας και την προώθηση της κυκλικής οικονομίας. Εντάσσεται πλήρως στις δεσμεύσεις της Ελλάδας έναντι της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, ενσωματώνοντας οδηγία του Οδηγία (ΕΕ) 2024/1788 για την αγορά ανανεώσιμων αερίων και υδρογόνου. Επιβεβαιώνει ότι η χώρα μας παραμένει παραμένει στην πρωτοπορία της ενεργειακής μετάβασης, διαφοροποιώντας το ενεργειακό μείγμα και στηρίζοντας την τοπική παραγωγή. Το σχέδιο νόμου καλύπτει τρεις στρατηγικούς άξονες. Πρώτον, τη θεσμοθέτηση ενός πλήρους πλαισίου για την παραγωγή βιομεθανίου, δεύτερον τη θέσπιση κανόνων για την οργάνωση της αγοράς υδρογόνου και τρίτον, τη ρύθμιση ζητημάτων τοπικών και περιβαλλοντικών υποδομών.
Δημιουργείται ένα σαφές θεσμικό πλαίσιο για την παραγωγή, τη διαχείριση και την εγγύηση προέλευσης βιομεθανίου, ενθαρρύνοντας την ενεργειακή αξιοποίηση οργανικών υπολειμμάτων και αγροβιομηχανικών αποβλήτων. Μειώνεται έτσι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και δημιουργείται νέα αξία για την τοπική πρωτογενή παραγωγή, με έμφαση στις μικρές μονάδες υπαίθρου και τη στήριξη της τοπικής ανάπτυξης.
Συνολικά, πρόκειται για μία στοχευμένη παρέμβαση με μία ξεκάθαρη κατεύθυνση, καθαρή ενέργεια, απλοποίηση αδειοδοτήσεων, διαφάνεια και στήριξη των τοπικών οικονομιών. Η πράσινη μετάβαση μπορεί να είναι και κοινωνικά δίκαιη και εθνικά ωφέλιμη.
Ενισχύουμε την ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας, προσφέρουμε σύγχρονα εργαλεία, θεσπίζουμε διαφάνεια και σαφείς κανόνες για νέες αγορές και νέα δίκτυα. Ταυτόχρονα, στέλνουμε σαφές μήνυμα ότι το κράτος αλλάζει: οι παθογένειες του πελατειακού παρελθόντος δεν έχουν θέση πλέον και αντιμετωπίζονται με πράξεις – όχι με λόγια.
Η Ελλάδα έχει τις δυνατότητες να είναι πρωταγωνιστής στην κυκλική οικονομία, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στη νέα πράσινη βιομηχανία. Και το παρόν νομοσχέδιο είναι ένα ακόμη βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, με διαφάνεια, σχέδιο και πίστη στις προοπτικές του τόπου μας.
Θέλω επίσης να τονίσω τη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την επίλυση του κρίσιμου ζητήματος των οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων. Όπως γνωρίζετε, το Συμβούλιο της Επικρατείας, ακύρωσε με μία σειρά αποφάσεών του, από το 2017 έως το 2022, τα όρια οικισμών που είχαν οριστεί όχι με Προεδρικό Διάταγμα, αλλά με αποφάσεις των οικείων Νομαρχών. Αυτές οι αποφάσεις οδήγησαν σε μία οικονομική αδράνεια σε αυτούς τους οικισμούς, καθώς δεν εκδόθηκε ούτε μία άδεια επί σειρά ετών. Αφετέρου, πολύ σημαντικό, το γεγονός ότι έθεσε υπό αμφισβήτηση την οριοθέτηση και των υπόλοιπων 12.000 οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων που δεν ήταν τα όριά τους θεσμοθετημένα με Προεδρικό Διάταγμα.
Όπως ανέφερα και το πρωί, με πρόσφατο Προεδρικό Διάταγμα, το Υπουργείο καθόρισε σαφή κριτήρια και μεθοδολογία για την οριοθέτηση των οικισμών προ του 1983 και κάτω των 2.000 κατοίκων. Αυτά πλέον, οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη οι μελετητές κατά την οριοθέτηση των οικισμών, είτε κατά την εκπόνηση των Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων, είτε με αυτοτελείς μελέτες οριοθέτησης ανά την Επικράτεια.
Για πρώτη φορά ενοποιήθηκε, επικαιροποιήθηκε και κατέστη συνεκτική η αποσπασματική νομοθεσία, που ίσχυε από την μία για τους οικισμούς προ του 1923 και από την άλλη για τους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων. Το Προεδρικό Διάταγμα που αυτή η Κυβέρνηση πρότεινε αποκατέστησε τελικά την αξία των ιδιοκτησιών και εμπέδωσε την ασφάλεια δικαίου στους οικισμούς της χώρας μας. Σε αντίθεση με την κριτική που δέχθηκε τότε το αρμόδιο Υπουργείο. Τώρα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος έρχεται να επιλύσει μία εκκρεμότητα, με την εισαγωγή δύο καλά μελετημένων νέων Πολεοδομικών εργαλείων, τη Ζώνη Ανάπτυξης Οικισμού και της Περιοχής Ειδικών Χρήσεων.
Επίσης, να σημειώσω ότι το Υπουργείο προχωρά στην κωδικοποίηση της πολεοδομικής νομοθεσίας. Εκπονεί ένα εμβληματικό πρόγραμμα πολεοδομικού σχεδιασμού, το «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» για όλη την Επικράτεια. Για πρώτη φορά μπαίνει τάξη στη χώρα μας, με σαφείς κανόνες και με ένα προϋπολογισμό του προγράμματος που αγγίζει το 1 δισ. ευρώ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 227 Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια για 731 δημοτικές ενότητες, 18 Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια για 99 δημοτικές ενότητες, 12 αυτοτελείς μελέτες οριοθέτησης οικισμών, αυτοτελή μελέτη για ζώνες υποδοχής συντελεστή δόμησης και αυτοτελή μελέτη χαρακτηρισμού δημοτικών οδών.
Βέβαια, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το κύριο θέμα που συζητήθηκε σήμερα στις παρεμβάσεις των πολιτικών αρχηγών ήταν το ζήτημα του ΟΠΕΚΕΠΕ. Μία υπόθεση που εύλογα απασχολεί την ελληνική κοινωνία. Εδώ, η θέση της Κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη: Δεν υπάρχει καμία διάθεση, καμία πρόθεση συγκάλυψης. Δεν θα καλύψουμε κανέναν που έδρασε εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Προχωράμε βέβαια και στην οριστική επίλυση αυτού του χρόνιου προβλήματος. Η κατάρτιση του κτηματολογίου, αποτελεί ένα μεγάλο θεσμικό βήμα. Η αρμοδιότητα στο Υπουργείο και όχι στις Περιφέρειες, που δεν μπόρεσαν για την ολοκλήρωση του σχεδίου των βοσκοτόπων, είναι μία ουσιαστική διαρθρωτική μεταρρύθμιση. Προχωράμε στην ουσιαστική επίλυση του ζητήματος με τη μεταφορά της αρμοδιότητας του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, που έχει αποδείξει την ικανότητά της να λειτουργήσει με διαφάνεια. Και βέβαια προχωράμε, όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο, στη δημιουργία μηχανισμού ανάκτησης παρανόμως δοθέντων επιχορηγήσεων.
Όσον αφορά στο πολιτικό σκέλος, υπάρχει μία δικογραφία στη Βουλή, την οποία εξετάζουν τα κόμματα. Και αναμένουμε να κατατεθούν γραπτώς οι επίσημες θέσεις των κομμάτων με τα νομικά τους επιχειρήματα. Η δικογραφία περιγράφει πράξεις στελεχών του ΟΠΕΚΕΠΕ και αγροτών, οι οποίοι παρανόμησαν. Περιγράφει την τεχνική λύση, για την οποία επιρρίπτει – και αυτό δεν έχει αναφερθεί στην αίθουσα – ευθύνες και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία εφάρμοσε ένα ορισμό βοσκοτόπων, σε αντίθεση με την άποψη που είχε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο δημιούργησε σε μεγάλο βαθμό το ζήτημα το 2015, και τελικά η θέση της Ελλάδος – όπως σαφώς αναφέρει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία δικαιώθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το 2019 και το 2020.
Η δικογραφία περιγράφει πώς κυκλώματα εκμεταλλεύτηκαν μία λανθασμένη ερμηνεία της τεχνικής λύσεις, πώς βρήκαν παραθυράκια για να μπορέσουν να κλέψουν τον Έλληνα αγρότη. Εκμεταλλεύτηκαν μία κρίση του 2015 για προσωπικό παράνομο όφελος. Το ζήτημα των αγροτικών αποζημιώσεων απασχολεί χρόνια την ελληνική κοινωνία. Κυκλώματα που λυμαίνονται Ευρωπαϊκά Κονδύλια. Αυτές οι παθογένειες, αυτές οι στρεβλώσεις είναι διαχρονικές, αλλά αυτό αυτό δεν αλλάζει την ευθύνη μας, που με πολιτικό θάρρος αναλάβαμε.
Η μεγάλη εικόνα είναι ότι η χώρα χρειάζεται έναν αξιόπιστο μηχανισμό διαχείρισης επιδοτήσεων, που να εγγυάται ότι τα χρήματα της Ευρώπης πάνε στους πραγματικούς δικαιούχους. Στους παραγωγούς που στηρίζουν την εθνική οικονομία και όχι σε επιτήδειους. Με διαφάνεια, θεσμικότητα και δικαιοσύνη, χτίζουμε ξανά την εμπιστοσύνη της κοινωνίας στο κράτος.
Και από το 2019 μέχρι σήμερα έχουμε κάνει πάρα πολλά σε αυτή την κατεύθυνση. Το Gov.gr, ψηφιακές υπηρεσίες, εξ αποστάσεως επίλυση ζητημάτων των πολιτών, πλατφόρμες ηλεκτρονικές για πάρα πολλά προγράμματα του δημοσίου, η επίλυση του χρόνιου ζητήματος των συντάξεων. Όλα αυτά είναι γενναία βήματα του κράτους, για να φύγουμε πολύ μακριά από την πελατειακή λογική προηγούμενων δεκαετιών.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οφείλω κάποιες απαντήσεις σήμερα σε προλαλήσαντες συναδέλφους. Στο ΠΑΣΟΚ διαβάζετε τα δημοσιεύματα των εφημερίδων αποσπασματικά, αποσιωπώντας βασικά συμπεράσματα. Πριν από λίγο, έκανε μία δήλωση ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό, ο κ. Παύλος Μαρινάκης, διαβάζοντας το δημοσίευμα της «Καθημερινής» λέει σαφώς ότι ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Σημανδράκος, το 2023, δηλαδή μετά τις εκλογές και πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, είχε την άποψη ότι δεν έπρεπε να πληρωθούν κάποια “κόκκινα” όπως τα έλεγε ΑΦΜ. Αν δείτε το ρεπορτάζ, νομίζω είναι 9.300 ΑΦΜ. Έλεγε λοιπόν ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ ότι δεν έπρεπε να πληρωθούν. Και οι συνεργάτες του Μαξίμου, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο κ. Γιάννης Μπρατάκος – τότε υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ- άφησε αυτονοήτως τον κ. Σημανδράκο να μπλοκάρει αυτά τα ΑΦΜ». Δηλαδή οι πληρωμές του 2023 έγιναν όπως ακριβώς είχαν αποφασισθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τον αρμόδιο φορέα, που έχει κατά νόμο την αρμοδιότητα κατανομής αυτών των επιχορηγήσεων. Δηλαδή, έγινε το ακριβώς αντίθετο από αυτό που «είπε» το ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Φάμελλος, είπε στην ομιλία του ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ερευνά 84 υποθέσεις στην Ελλάδα, θέλοντας να δείξει ότι η χώρα μας είναι στο κέντρο των ερευνών. Κοιτώντας πάντως την έκθεση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για το 2024, προκύπτει ότι το 2024 σε όλη την Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ερεύνησε 2666 υποθέσεις, εκ των οποίων, ενδεικτικά, στην Ιταλία 764, στη Γερμανία 295, στη Ρουμανία 380, στη Βουλγαρία 254. Έτσι, για να βάλουμε τα νούμερα στη σωστή τους βάση.
Ο κ. Βελόπουλος είπε ότι πρέπει η Κυβέρνηση να νομοθετήσει αναφορικά με το θέμα της αποσβεστικής προθεσμίας στον εφαρμοστικό νόμο περί ευθύνης υπουργών. Αγνοεί ότι με τον υπ’ αρίθμ. νόμο 5197 ΦΕΚ Α 76/16.05.2025 με το άρθρο 62 υπάρχει μία σαφής διάταξη που διαπιστώνει την κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας από την ώρα ψήφισης από τη Βουλή της τροποποίησης του Συντάγματος.
Ακούσαμε την κα Κωνσταντοπούλου, η οποία δεν είναι στην αίθουσα. Κατά την πάγια τακτική της στη σημερινή της παρέμβαση, προχώρησε σε προσωπικές επιθέσεις, με ύφος ιεράς εξέτασης, σε όποιον βλέπει στην αίθουσα. Είδε σήμερα δύο συναδέλφους, οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με το θέμα ούτε του ΟΠΕΚΕΠΕ, και πήγε σε προσωπικές επιθέσεις. Είμαι σίγουρος, ότι όταν επανέλθει, θα κάνει και σε εμένα, όπως συνήθως, κάποια προσωπική επίθεση, προφανώς για τη δική μου παραίτηση πριν δύο χρόνια, ή φαντάζομαι θα βρει κάτι καινούριο να πει σήμερα. Αυτό επίσης, που ήταν απαράδεκτο στην παρέμβασή της, πιο ουσιαστικό, είναι ότι θεωρεί ότι η Δικαιοσύνη κρίνεται αλλά καρτ. Όποια απόφαση αρέσει στην κα Κωνσταντοπούλου, είναι σωστή. Όποιος δικαστής τολμήσει να διαφωνήσει με τη σοφία της γίνεται αντικείμενο επίθεσης. Αυτό δεν είναι συστατικό δημοκρατικού πολιτεύματος κυρία Κωνσταντοπούλου.
Έγινε και ένας διάλογος με την τότε προεδρεύουσα, την κυρία Γεροβασίλη. Δεν θα παρέμβω στη συζήτηση του πρώην ΣΥΡΙΖΑ – γιατί μην ξεχνάτε, είστε ο πρώην ΣΥΡΙΖΑ. Αναφορικά με το περίφημο 3ο Μνημόνιο. Η κυρία Κωνσταντοπούλου προσπαθεί απεγνωσμένα να απεμπολήσει τις δικές της προσωπικές ευθύνες για το 3ο Μνημόνιο. Ξεχνάει πρώτον ότι συνέβαλε καταλυτικά στο να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Ξεχνάει δεύτερον, ότι δεν είχε μία αντιπρόταση να πείσει τους συντρόφους της, δεν είχε κάτι διαφορετικό να προτείνει στο ΣΥΡΙΖΑ, δεν είχε μία πρόταση που απορρίφθηκε. Ήταν ανήμπορη να βοηθήσει τότε τη δική της Κυβέρνηση να επιλύσει την οικονομική κρίση, στην οποία οι δικές της επιλογές, του ΣΥΡΙΖΑ, μας είχαν οδηγήσει. Και βέβαια, λέει συχνά ότι έφυγε, δεν ήταν εκεί στο τρίτο Μνημόνιο. Εγώ πιστεύω ότι έφυγε για να μην αναλάβει την προσωπική της ευθύνη για το χάος που και η ίδια είχε δημιουργήσει.
Κλείνοντας, αναφέρθηκε το όνομα του κ. Φλωρίδη, ως προς κάποιους διαλόγους για το θέμα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Επιτρέψτε μου να καταθέσω στα πρακτικά, μία επιστολή της 30ης Ιουνίου, προχθεσινή, του Ευρωπαίου Εντεταλμένου Εισαγγελέα, του κ. Λάμπρου Σοφουλάκη, που ευχαριστεί προσωπικά, και εκ μέρους όλων στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, τον κ. Γεώργιο Φλωρίδη, Υπουργό Δικαιοσύνης, για την αγαστή συνεργασία.
Και ένα τελευταίο σχόλιο, για την παρέμβαση που έκανε ο κ. Ηλιόπουλος, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς – και αυτή πρώην ΣΥΡΙΖΑ – αναφορικά με τη δικογραφία και για τους μαγνητικούς δίσκους. Όπως γνωρίζετε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Βουλή δεν επιλέγει τι περιλαμβάνει μία δικογραφία, που κατά το άρθρο 86 μέσω του Αρείου Πάγου και της Δικαιοσύνης έρχεται στη Βουλή. Στη Βουλή έρχεται ό,τι στέλνει ο αρμόδιος Εισαγγελέας. Ο αρμόδιος Εισαγγελέας επέλεξε να στείλει έγχαρτο υλικό για τη συγκεκριμένη δικογραφία. Προφανώς, αν η Βουλή αποκτήσει αρμοδιότητα Εισαγγελέα, στο πλαίσιο της αρμόδιας επιτροπής, ως Εισαγγελέας έχει το δικαίωμα να ζητήσει ό,τι κατά κρίση επιπλέον στοιχείο χρειάζεται. Αλλά, σήμερα η Βουλή έχει στη διάθεση των βουλευτών το υλικό που η ίδια η Εισαγγελία επέλεξε.
Σας ευχαριστώ πολύ.