«Πριν από 10 χρόνια η Ελλάδα όδευε στην άβυσσο»

Ο Μητσοτάκης μίλησε για την αλλαγή πορείας της χώρας - «Ελπίζω η Μέρκελ να αναγνωρίσει την πρόοδο που έχουμε σημειώσει»
09:17 - 3 Ιουλίου 2025

Τα οικονομικά επιτεύγματα της Ελλάδας τα τελευταία έξι χρόνια ανέπτυξε χθες ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συμμετέχοντας σε συζήτηση με τον τουρκικής καταγωγής νομπελίστα καθηγητή Οικονομικών στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (MIT), Ντάρον Ατζέμογλου, στο πλαίσιο της 29ης Ετήσιας Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης του «Economist» με την ελληνική κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την τοποθέτησή του κάνοντας αναδρομή στα χρόνια της κρίσης. «Θυμηθείτε πού ήμασταν πριν από δέκα χρόνια. Λίγο πριν από το δημοψήφισμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με την Ελλάδα να οδεύει στην άβυσσο και την έξοδο από την Ευρωζώνη. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν το τρίτο μνημόνιο. Η Ελλάδα μεταξύ του 2015 και 2019 παρουσιάζει απόκλιση», είπε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι έξι έτη μετά «τα δημόσια οικονομικά μας είναι σε τάξη και δανειζόμαστε πιο φθηνά από ό,τι η Ιταλία, οι ΗΠΑ και η Βρετανία».

«Έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα με φιλοαναπτυξιακή πολιτική, που εστιάζει σε επενδύσεις, δημιουργία θέσεων εργασίας και μακροπρόθεσμη τόνωση της ανταγωνιστικότητας», συμπλήρωσε. Παράλληλα, τόνισε πως υπάρχουν και σημαντικές προκλήσεις, ενώ η κυβέρνηση δίνει έμφαση στη συμπεριληπτική ανάπτυξη και το μέρισμα της προόδου να κατανέμεται δίκαια στην κοινωνία, με αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων, μείωση φόρων και στήριξη της μεσαίας τάξης και των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων.

«Διευρύνουμε τη συμμετοχή περισσότερων ατόμων στην αγορά εργασίας και απαντάμε σε ερωτήματα για μια πιο ανταγωνιστική οικονομία. Έχουμε πολλές μεταρρυθμίσεις μπροστά μας. Είμαι οπαδός της θεωρίας της συμπεριληπτικής ανάπτυξης. Όποια πρόοδος και αν επιτευχθεί, πρέπει να διαμοιραστεί ισότιμα. Είμαστε υπέρ της αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος για τα χαμηλά εισοδήματα και τη μεσαία τάξη», υπογράμμισε. Παράλληλα, διεμήνυσε στους Ευρωπαίους εταίρους του ότι «πολλές από τις θεμελιώδεις παραμέτρους της παγκόσμιας τάξης δεν ισχύουν και έχουμε την ευθύνη ως Ευρωπαίοι ηγέτες να εξασφαλίσουμε ότι η ΕΕ είναι μια αγορά ενιαία, που δεν μπορούμε να μοχλεύσουμε πλήρως».

Ερωτηθείς για την Άνγκελα Μέρκελ, η οποία βρίσκεται στην Αθήνα, έκανε εκτενή αναφορά, αποκαλύπτοντας ότι «θα τη δω αύριο (σ.σ. σήμερα) και θα συζητήσουμε», καθώς δήλωσε πως «είναι ενδιαφέρον το τι πιστεύει η ίδια για την πρόοδο που σημειώσαμε». «Ήταν παρούσα και έπαιξε ρόλο στην κρίσιμη διαπραγμάτευση. Ήμασταν μαζί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε εποχές που λαμβάνονταν κρίσιμες αποφάσεις για την πανδημία. Συμφώνησε για τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης και συνειδητοποίησε ότι η Ευρώπη έπρεπε να κάνει κάτι για να αντιμετωπίσει την ύφεση», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. «Ελπίζω να αναγνωρίσει την πρόοδο που έχουμε καταγράψει. Για παράδειγμα, η ψηφιοποίηση εδώ, η Ελλάδα είναι μπροστά από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όσον αφορά την εξάλειψη μιας πελατειακής νοοτροπίας. Χρειάζεσαι μια δημόσια διοίκηση αποδοτική, που δεν κάνει χάρες και δεν διαχειρίζεται τους ανθρώπους με το ποιους ψηφίζουν».

Εφημερίδα Απογευματινή