Μαρινάκης: Πάνω από 10 δισ. έσοδα σε βάθος 5ετίας από τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Πλέον και με τη σφραγίδα του Συμβουλίου της Επικρατείας μπορούν να λειτουργούν στη χώρα μας παραρτήματα ξένων ΑΕΙ
15:44 - 4 Ιουλίου 2025

Κατά τη διάρκεια του σημερινού τέτερτου, «Briefing για τους πολίτες» ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και  στα οφέλη από την εγκατάσταση και λειτουργία, μη κρατικών Πανεπιστημίων στη χώρα μας, στη στάση που τηρεί η Ελλάδα σε σχέση με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, αλλά και στην αποτελεσματική εξωτερική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση, «μεταμορφώνοντας» την Ελλάδα από «μαύρο πρόβατο», σε πρωταγωνίστρια στις διεθνείς εξελίξεις.

Καλούμενος να σχολιάσει την εγκατάσταση και λειτουργία των παραρτημάτων μη κρατικών Πανεπιστημίων στη χώρα μας σημείωσε: «Να πούμε, καταρχάς, ότι η Ελλάδα μέχρι και πριν από λίγους μήνες είχε μείνει εξαίρεση, παγκοσμίως, μαζί με την Κούβα, ως προς τη δυνατότητα λειτουργίας μη κρατικών Πανεπιστημίων. Πλέον και με τη σφραγίδα του Συμβουλίου της Επικρατείας μπορούν να λειτουργούν στη χώρα μας παραρτήματα ξένων ΑΕΙ. Δεν θα σας πω, ότι έχουμε τους περισσότερους φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικό, αναλογικά με τον πληθυσμό μας, από οποιαδήποτε άλλη χώρα, είναι 40.000 και σε απόλυτο αριθμό περισσότερους από την Πορτογαλία, αλλά ακόμα και από την Ισπανία, που είχε πολύ παραπάνω πληθυσμό.

Θα σας πω τις επίσημες προβλέψεις και τα επίσημα δεδομένα. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα επίσημα δεδομένα, μόνο την πρώτη χρονιά λειτουργίας των παραρτημάτων υπολογίζονται 6.280 φοιτητές, ενώ σε βάθος 5ετίας η χώρα μας θα εξοικονομήσει πάνω από 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Θα δημιουργηθούν 73.500 νέες θέσεις εργασίας, ενώ ο αριθμός των φοιτητών θα προσεγγίσει τις 59.000. Οι αριθμοί «μιλούν» από μόνοι τους. Και θα πω και κάτι… Ακόμα και ένας φοιτητής, ένας νέος άνθρωπος που ήθελε να μείνει στη χώρα του και θα μείνει, αυτό από μόνο του είναι μια επιτυχία της Κυβέρνησης και μακάρι σε αυτό τον δρόμο να ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα κόμματα. Είναι μία από τις μεγαλύτερες νίκες του αυτονόητου».

Στη συνέχεια, εξήγησε πως τα ξένα, μη κρατικά Πανεπιστήμια κάθε άλλο παρά «απειλή» συνιστούν για τα ελληνικά δημόσια Πανεπιστήμια: «Κοιτάξτε και ως απόφοιτος δημόσιου Πανεπιστημίου, να σας πω, ότι έχουμε αυξήσει κατά πολύ τη χρηματοδότηση, κατά 50%, των δημοσίων Πανεπιστημίων τα τελευταία χρόνια. Τις τελευταίες ημέρες, όμως, είχαμε και μία για εμένα πολύ σημαντική είδηση, 74 κοινά μεταπτυχιακά προγράμματα μεταξύ κορυφαίων ξένων Πανεπιστημίων και ελληνικών δημόσιων Πανεπιστημίων εγκρίθηκαν από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Δεν θα σας τα πω όλα. Συγκρατήστε τις εξής συμπράξεις. Το ΕΚΠΑ θα συμπράξει με το Yale. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με το Harvard. Το Πάντειο Πανεπιστήμιο με το Columbia. Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας με το Boston University. Και για να μην μιλάμε μόνο για Αθήνα και Θεσσαλονίκη, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με το Columbia University New York, ενώ το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με το Imperial College London. Νομίζω αυτά από μόνα τους και πολλά ακόμα δείχνουν, ότι κάθε άλλο παρά να κλείσουμε θέλουμε τα δημόσια Πανεπιστήμια. Τί άλλο θέλουμε να κάνουμε με τα δημόσια Πανεπιστήμια και συνεχίζουμε να το κάνουμε; Να μην έχουν καμία δυνατότητα να δρουν οι κάθε λογής «μπαχαλάκηδες» και παραβατικοί. Όπως είδατε πριν από λίγες εβδομάδες, ούτε μία ώρα δεν χρειάστηκε για την αστυνομία για να επέμβει και να επιβάλει την τάξη. Το πάρτυ ανομίας τελείωσε».