Το προσκύνημα του Μητσοτάκη στο Περιβόλι της Παναγίας και τα μηνύματα που έστειλε

Η σημειολογία των συναντήσεων του πρωθυπουργού στο Άγιον Όρος και η στήριξη των μονών με 100.000.000 ευρώ
09:13 - 5 Ιουλίου 2025

Με κάθε επισημότητα υποδέχθηκαν οι ηγούμενοι και αντιπρόσωποι των είκοσι μονών του Αγίου Όρους τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος δεν πήγε με «άδεια χέρια», αλλά ανακοίνωσε ότι θα δοθούν 100 εκατ. ευρώ για έργα υποδομής και συντήρησης. Όπως είπε στους Αγιορείτες «η κυβέρνηση θα είναι δίπλα σας», ενώ παράλληλα έστειλε αρκετά πολιτικά μηνύματα σε πολλούς αποδέκτες.

Συνοδευόμενος από τον γιο του, Κωνσταντίνο, ο πρωθυπουργός έφτασε χθες το πρωί με ελικόπτερο στις Καρυές, για διήμερη επίσκεψη ιδιαίτερης σημειολογικής σημασίας, καθώς εκτός από προσκυνηματικό έχει και πολιτικό χαρακτήρα. Στην πλατεία τον υποδέχθηκαν ο πρωτεπιστάτης Αβραάμ και ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους, Αλκιβιάδης Στεφανής, και τον οδήγησαν στην είσοδο του Πρωτάτου, όπου χαιρέτησε τους ηγούμενους και τους αντιπροσώπους και ασπάστηκε την εικόνα της Παναγίας «Άξιον Εστί». Ακολούθησε δοξολογία στο Πρωτάτο και προσφώνηση από τον Άγιο Πρώτο και αντιφώνηση από τον πρωθυπουργό. Στην αντιφώνησή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε «την ευγνωμοσύνη της Πολιτείας και του λαού μας για το τεράστιο έργο το οποίο επιτελείτε», τονίζοντας την «υπερχιλιετή θρησκευτική, πνευματική και εθνική προσφορά του Άθωνα», ενώ υπογράμμισε την «έμπρακτη βούληση της κυβέρνησης να σταθεί αρωγός στη διαχρονική πορεία του Αγίου Όρους», επισημαίνοντας ότι είναι ένας τόπος «προσωπικής γαλήνης, περισυλλογής και ανάτασης», αλλά ταυτόχρονα «και μία πηγή συλλογικής ελπίδας».

Στη συνέχεια ανακοίνωσε το κυβερνητικό σχέδιο για τη σημαντική οικονομική στήριξη των μονών του Αγίου Όρους με 100 εκατομμύρια ευρώ μέσω ΕΣΠΑ έως το 2030 (σ.σ.: γι’ αυτό συνοδεύεται από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας, Νίκο Παπαθανάση, υπεύθυνο για τους κοινοτικούς πόρους). Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι αυτός ο σχεδιασμός αφορά έργα όπως η συντήρηση των μονών, η ανάταξή τους μετά τον πρόσφατο σεισμό, η προστασία των κειμηλίων τους, η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και η διευκόλυνση των χιλιάδων προσκυνητών. Ο κ. Μητσοτάκης, αφού επισήμανε, ακόμα, ότι έχει επισκεφθεί το Άγιον Όρος πολλές φορές «ως πολίτης, ως αρχηγός κόμματος και τώρα ως πρωθυπουργός», έστειλε ακόμα ένα μήνυμα, ότι θα φροντίσει για την επίλυση προβλημάτων που απασχολούν την Αθωνική Πολιτεία: «Θέλω, λοιπόν, να γνωρίζετε, ότι η κυβέρνηση θα είναι δίπλα σας, όπως θα είναι δίπλα και σε όλους τους χριστιανούς της ευρύτερης περιοχής και της Μέσης Ανατολής που δοκιμάζονται».

Τα μηνύματα

Τα μηνύματα, όμως, του κ. Μητσοτάκη δεν περιορίζονται στα λόγια, αλλά και στις επαφές που έχει προγραμματίσει να έχει. Ξεκάθαρα η επίσκεψη αυτή γίνεται με φόντο την προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να επανασυνδεθεί με την αγιορείτικη κοινωνία και με το δεξιό τμήμα της κυβερνητικής παράταξης, μετά το κλίμα δυσαρέσκειας και την απόσταση που είχε προκαλέσει το νομοσχέδιο για τους γάμους των ομοφυλόφιλων. Πρώτος στόχος, λοιπόν, για τον πρωθυπουργό είναι να αποκαταστήσει τις σχέσεις που έχει με τη Μοναστική Πολιτεία και να κλείσει τις διαρροές που έχει η ΝΔ από τα δεξιά της.

Δεδομένου, μάλιστα, ότι στην πολιτική δεν γίνεται ποτέ τίποτα τυχαία, ιδιαίτερη σημειολογία έχει η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον ηγούμενο της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, καθώς μέσω μονών και ενοριών ασκεί επιρροή σε χιλιάδες κόσμο στη Βόρειο Ελλάδα, ενώ παράλληλα διατηρεί προσωπικές σχέσεις με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν. Αν και αυτά τα δύο δεδομένα δεν σημαίνουν ότι ο ηγούμενος Εφραίμ ασκεί πολιτική επιρροή, η επαφή αυτή επιτρέπει στο Μέγαρο Μαξίμου να δείξει ότι κάνει μία πρώτη κίνηση για τη βελτίωση των σχέσεων με τους δεξιούς ψηφοφόρους που ένιωσαν να θίγονται οι χριστιανικές αρχές και αξίες τους, καθώς και με την ηγεσία της Ρωσίας, που έχει διακοπεί λόγω της ευρωπαϊκής στήριξης της Ουκρανίας.

Ο κ. Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα και για την Αγία Αικατερίνη του Σινά, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση ο χαρακτήρας αυτού του μοναστηριού να αλλάξει». «Είμαστε σε συνεννόηση με την αιγυπτιακή πλευρά ώστε αυτό να διασφαλιστεί με τρόπο νομικά ισχυρό στο βάθος των αιώνων», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Εφημερίδα Απογευματινή