Στα χρόνια της µηδενικής ανοχής

Ο κύκλος των χαµένων υπουργών, βουλευτών και στελεχών φανερώνει πως ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της θητείας του δεν ανέχεται φάλτσα και σκιές
13:30 - 8 Ιουλίου 2025

Με τον στόχο του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη νίκη της Νέας ∆ηµοκρατίας στις εθνικές εκλογές του 2027 και, κατ’ επέκταση, την τρίτη φορά που θα περάσει ο ίδιος το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου για να ορκ στεί πρωθυπουργός της χώρας, τα περιθώρια για λάθη έχουν στενέψει και στο Μέγαρο Μαξίµου είναι πιο ηχηρό από ποτέ, από το 2019 έως σήµερα, το µήνυµα της µηδενικής ανοχής σε φαινόµενα και συµπεριφορές που θολώνουν το κυβερνητικό µήνυµα και εκθέτουν την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό στη δυσαρέσκεια των πολιτών. Χαρακτηριστικό παράδειγµα οι επτά παραιτήσεις κυβερνητικών και κοµµατικών στελεχών για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, που ακολούθησαν τη διαβίβαση της δικογραφίας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στη Βουλή.

Αν και το Μαξίµου διαµηνύει ότι η περίπτωση του Μάκη Βορίδη θα εξετασθεί ξεχωριστά, λόγω και της προαναγγελίας αιτήµατος για σύσταση προανακριτικής ή εξεταστικής επιτροπής, οι υπόλοιποι παραιτηθέντες, οι υφυπουργοί Τ. Χατζηβασιλείου, ∆. Σταµενίτης και Χρ. Μπουκώρος, δεν σηµαίνει ότι έχουν διαπράξει κάτι κακό, αλλά ότι οι παραιτήσεις ζητήθηκαν µόνο για πολιτικούς λόγους, καθώς οι διάλογοί τους δεν συνάδουν, κατά το Μαξίµου, µε την κυβερνητική ιδιότητα του υπουργού ή του υφυπουργού. Αντίστοιχα, την πόρτα της εξόδου από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είδε ο πρώην γενικός γραµµα τέας Γιώργος Στρατάκος, ενώ από τη Ν.∆. παραιτήθη καν τα στελέχη Γιάννης Τρουλλινός και Ανδρέας Καρασαρίνης. Πέραν των «7» που ανέλαβαν τις πολιτικές τους ευ θύνες για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, η λίστα των παραιτηθέντων αλλά και των «καρατοµηθέντων» από την κυβέρνηση είναι πλέον µακρά στα έξι χρόνια διακυβέρνησης της Ν.∆. και στην πλειονότητα των περιπτώσεων έχουν να κάνουν µε την απόφαση του ίδιου του πρωθυπουργού να αντιµετωπίζει δραστικά τα φάουλ των υπουργών και βουλευτών του.

Κυριακάτικη Απογευματινή