Παρ’ ολίγον σκάνδαλο µε το µεταφορικό ισοδύναµο

Οι πρωτοβουλίες του πρώην υφυπουργού Γιάννη Παππά, που µπλόκαραν στο παρά πέντε «νέο ΟΠΕΚΕΠΕ» στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, και οι έλεγχοι που ολοκληρώνονται κυρίως στην Κρήτη
22:40 - 7 Ιουλίου 2025

Eναν µικρό ΟΠΕΚΕΠΕ προσπάθησαν να στήσουν κυρίως Κρητικοί στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, µε απώτερο σκοπό νααποσπάσουν χρήµατα από τον κρατικό κορβανά, αυτή τη φορά όµως από τη δράση του µεταφορικού ισοδύναµου. Ωστόσο, οι προσπάθειές τους έπεσαν στο κενό, καθώς αρχικά ο βουλευτής ∆ωδεκανήσων της Ν.∆. και πρώην υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Παππάς, όταν ανέλαβε τα καθήκοντα του υφυπουργού Ναυτιλίας τον Ιούνιο του 2023, εντόπισε την «κοµπίνα» που είχε πάει να στηθεί και µε συντονισµένες κινήσεις, σε συνεργασία και µε τη Γενική Γραµµατεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, τον γενικό γραµµατέα κ. Κουτουλάκη, κατάφερε εγκαίρως να εντοπίσει και να µπλοκάρει τους ΑΦΜ που θεωρούνταν ύποπτοι.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η «περίεργη περίοδος» αφορούσε το µεταφορικό ισοδύναµο του κλάδου των επιχειρήσεων για το 2022, µε τον προϋπολογισµό να ανέρχεται σε 80 εκατ. ευρώ και να κατανέµεται ως εξής: 35 εκατ. για τις επιχειρήσεις, 40 εκατ. για τους επιβάτες και 5 εκατ. ευρώ για τα καύσιµα.

Σχετικά µε τις αιτήσεις για τις επιχειρήσεις για το α’ εξάµηνο του 2022 οι ενισχύσεις έφτασαν περίπου τα 28.000.000 ευρώ και για το β’ εξάµηνο είχαν ξεπεράσει τα 67.000.000 ευρώ. Το συνολικό ποσό διαµορφώθηκε σε περισσότερα από 95.000.000 ευρώ, υπερβαίνοντας σηµαντικά και κατά πολύ τον αρχικό προϋπολογισµό των 35.000.000 ευρώ.

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τη δεύτερη περίοδο είχε ξεκινήσει στις 22/06/2023, ενώ οι επιχειρήσεις είχαν τη δυνατότητα να καταθέσουν αιτήσεις έως και τις 30/11/2023. Ο κ. Γιάννης Παππάς ανέλαβε καθήκοντα ως υφυπουργός µετά τις εκλογές του 2023 και άµεσα
διαπίστωσε ότι τα 35.000.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις είχαν εκτοξευθεί σε πάνω από 95 εκατ. ευρώ. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αποφάσισε να διενεργηθεί έκτακτος διοικητικός έλεγχος σε όλες τις επιχειρήσεις που αιτούνταν επιδότηση άνω των 2.000 ευρώ.

Ανοιχτή γραµµή µε Μαξίµου

Ο κ. Παππάς ήρθε σε συνεννόηση µε τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονοµίας και Οικονοµικών, Νίκο Παπαθανάση. Μάλιστα ήταν σε ανοιχτή γραµµή για κάθε ενέργεια µε τους συναρµόδιους υπουργούς Οικονοµικών και Ναυτιλίας, ενώ υπήρξε και επικοινωνία µε το Μέγαρο Μαξίµου. Ετσι λοιπόν στα µέσα Απριλίου τα ποσά διαµορφώθηκαν ως εξής: Οι περίπου 10.500 αιτήσεις που υπήχθησαν στον έκτακτο διοικητικό έλεγχο αντιστοιχούσαν σε αιτούµενο ποσό επιδότησης πάνω από 60.000.000 ευρώ.

Μετά τη λήξη της προθεσµίας για την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών, περισσότερες από 7.800 εταιρείες είτε δεν κατέθεσαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά είτε αποχώρησαν οικειοθελώς, µε τη συντριπτική πλειονότητα των εταιρειών -περίπου 7.600- να προέρχονται από την Κρήτη. Από αυτή την πρώτη φάση των ελέγχων το ∆ηµόσιο γλίτωσε άµεσα την καταβολή πάνω από 40.000.000 ευρώ.

Οι έλεγχοι, που είχαν ξεκινήσει µε πρωτοβουλία του πρώην υφυπουργού Ναυτιλίας κ. Παππά, συνεχίστηκαν και από την επόµενη πολιτική ηγεσία, του νυν υφυπουργού Στέφανου Γκίκα, ο οποίος ήταν σε συνεργασία µε τον γενικό γραµµατέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Κουτουλάκη, ενηµερώνοντας παράλληλα την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, τον πρώην υπουργό κ. Στυλιανίδη, αλλά και τον νυν, κ. Κικίλια, για την πορεία των ελέγχων που διενεργεί ο ΕΦΕΠΑΕ για λογαριασµό του υπουργείου Ναυτιλίας. Ενας έλεγχος ο οποίος, σύµφωνα µε πληροφορίες, αναµένεται να ολοκληρωθεί το αµέσως επόµενο διάστηµα και τα ευρήµατά του είναι άκρως ενδιαφέροντα και ουσιαστικά.

Βέβαια, πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας δεν αποκλείουν και το ενδεχόµενο αναδροµικών ελέγχων, όπου αυτοί είναι απαραίτητοι και υπάρχουν ενδείξεις τέλεσης αξιόποινων αδικηµάτων. Αν αυτά έχουν τελεστεί, αρµόδιες να τα εξετάσουν είναι οι δικαστικές Αρχές.

Η περίπτωση του υπουργείου Ναυτιλίας, όπου το ∆ηµόσιο γλίτωσε την καταβολή πολλών εκατοµµυρίων ευρώ σε επιχειρήσεις που επεδίωκαν να τις λάβουν µε µη νόµιµο τρόπο, αναδεικνύει τη θετική πλευρά της πολιτικής και της ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης, όπου, όταν υπάρχει βούληση, τέτοια φαινόµενα αντιµετωπίζονται στη ρίζα τους.

Σε δήλωσή του στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή» ο βουλευτής ∆ωδεκανήσων Γιάννης Παππάς τονίζει ότι «όταν ανέλαβα το χαρτοφυλάκιο του υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, είχα σαφή εντολή από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, καθαρή συνείδηση για το καθήκον µου να προστατεύσω τους νησιώτες µας και τα χρήµατα του ελληνικού λαού. ∆εν µπορούσα να κλείσω τα µάτια σε όσα προέκυψαν από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν. Το µεταφορικό ισοδύναµο είναι εργαλείο κοινωνικής δικαιοσύνης, όχι πεδίο για πελατειακές διευθετήσεις. Η απόφασή µου για αυστηρούς διοικητικούς ελέγχους ήταν πράξη ευθύνης, όχι επιλογή.

Η Πολιτεία οφείλει να στέκεται στο ύψος της, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για δηµόσιο χρήµα και ευαίσθητες κοινωνικές πολιτικές, και αυτό πράξαµε. Οι κάτοικοι των νησιωτικών περιοχών και ειδικά των ακριτικών δεν ζητούν χάρες, αλλά ισότητα και σεβασµό. Ο ελληνικός λαός απαιτεί διαφάνεια, λογοδοσία και αποτελέσµατα. Και σε αυτό το χρέος δεν έχουµε κανένα δικαίωµα να κάνουµε εκπτώσεις».

Κυριακάτικη Απογευματινή