Συνάντηση διάρκειας μιας ώρας είχε το μεσημέρι της Κυριακής ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, με τον στρατηγό Χαφτάρ στη Βεγγάζη. Στην κορυφή της ατζέντας των επαφών του Γιώργου Γεραπετρίτη βρίσκονται οι σχέσεις των δύο χωρών, αλλά και η ανάγκη έναρξης συζητήσεων για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.
Η πλευρά του Χαφτάρ σε μία στροφή 180 μοιρών, αποφάσισε να στηρίξει το τουρκολιβυκό μνημόνιο, προκαλώντας διπλωματικές εντάσεις μεταξύ των δύο πλευρών.
Μετά την ολοκλήρωση του τετ α τετ, ο Έλληνας ΥΠΕΞ συναντήθηκε στη συνέχεια με τον για του στρατηγού, Μπελκασίμ Χαφτάρ
Σε δήλωσή του μετά τις συναντήσεις ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι «με τον ηγέτη της ανατολικής Λιβύης και μέλη της οικογένειάς του με θεσμική ιδιιότητα συζητήσαμε για το μεταναστευτικό, τις θαλάσσιες ζώνες και τη διμερή συνεργασία».
Όπως τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών «με τη Λιβύη μας συνδέουν κοινές ιστορικές παραδόσεις, η προσήλωση στο διεθνές δίκαιο και μια Μεσόγειο της ευημερίας»
«Θα συνεχίσουμε την αδιατάρακτη σχέσης μας και ευελπιστούμε στο εγγύς μέλλον να έχουμε απτά αποτελέσματα για στην πρόοδο των σχέσεων μας» κατέληξε στη δήλωσή του ο Γιώργος Γεραπετρίτης.
Σημειώνεται ότι ο Μπελκασίμ Χαφτάρ είναι ο υπεύθυνος για την ανασυγκρότηση και ανοικοδόμηση της Λιβύης, ο οποίος έκανε κάλεσμα σε ελληνικές επιχειρήσεις να συμμετέχουν στο σχέδιο αυτό.
Ο διοικητής του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (Libyan National Army – LNA), που έχει διπλή υπηκοότητα (λιβυκή και αμερικανική), είναι ο ισχυρός άνδρας της Ανατολικής Λιβύης και πλέον από κόκκινο πανί που ήταν για τη διεθνή κοινότητα έχει καταστεί συνομιλητής των Αμερικανών, των Ευρωπαίων, των Ρώσων και φυσικά των Τούρκων ισορροπώντας με επιτυχία σε ένα παζάρι εξασφάλισης ανταλλαγμάτων.
Μιλώντας στην κάμερα της ΕΡΤ, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε:
«Είχα σήμερα την ευκαιρία να συναντηθώ στη Βεγγάζη με τον ηγέτη της ανατολικής Λιβύης, στρατάρχη Χαφτάρ, καθώς επίσης και μέλη της οικογένειάς τους υπό την θεσμική τους ιδιότητα.
Είχα την ευκαιρία να συζητήσω ζητήματα τα οποία αφορούν το μεταναστευτικό, τις θαλάσσιες ζώνες, καθώς επίσης και τη διμερή μας συνεργασία. Mε τη Λιβύη μας συνδέουν κοινές ιστορικές παραδόσεις και ρίζες. Μας συνδέει επίσης, η προσήλωσή μας στο διεθνές δίκαιο, καθώς και το ζήτημα που έχει να κάνει με μια Μεσόγειο της ειρήνης και της ευημερίας των λαών.
Θα συνεχίσουμε στο πλαίσιο αυτό την αδιατάρακτη σχέση μας και ευελπιστούμε ότι στο εγγύς μέλλον θα έχουμε και απτά αποτελέσματα για την πρόοδο των σχέσεών μας»
Στόχος της Αθήνας τονίζεται πως είναι η αποκατάσταση των διαύλων επικοινωνίας, αλλά και η προώθηση πρότασης για επανέναρξη διαλόγου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ. Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτηρίζουν άκυρο και ανυπόστατο διαχρονικά το τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Στο πλαίσιο αυτό, πάντως, καταγράφεται ως θετικό γεγονός για την Αθήνα ότι παρά τις περί του αντιθέτου πληροφορίες, μέχρι στιγμής δεν έχει προωθηθεί στη Βουλή η επικύρωση του Τουρκολιβυκού Μνημονίου.