Νέα Αριστερά: Γιατί η μεταφορά ΣΔΟΕ και ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ προκαλεί ανησυχίες

Ερωτήματα για τη συγκέντρωση εξουσιών
22:30 - 7 Ιουλίου 2025

Η μεταφορά του ΣΔΟΕ και του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ προκαλεί σοβαρές ανησυχίες για τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα των ελέγχων, σύμφωνα με τη Νέα Αριστερά. Βουλευτές του κόμματος απηύθυναν στοχευμένη ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών Κυριάκο Πιερρακάκη, εστιάζοντας στους κινδύνους που ενέχει η συγκέντρωση αρμοδιοτήτων σε έναν φορέα.

Η κοινοβουλευτική ερώτηση της Νέας Αριστεράς περιλαμβάνει τέσσερα βασικά ερωτήματα που αφορούν τη λειτουργία και τη διαφάνεια της ΑΑΔΕ μετά τη μεταφορά των δύο οργανισμών:

• Επιβεβαίωση της ενεργής εμπλοκής του ΣΔΟΕ σε ελέγχους του ΟΠΕΚΕΠΕ και το στάδιο των ερευνών
• Διασφάλιση της διαφάνειας και συνέχισης των ερευνών χωρίς καθυστερήσεις ή κίνδυνο συγκάλυψης
• Σκοπιμότητα της υπερσυγκέντρωσης εξουσιών στην ΑΑΔΕ που γίνεται ελεγκτής και ελεγχόμενος
• Μέτρα πρόληψης μελλοντικών σκανδάλων όταν οι πληρωμές και ο έλεγχος του ΟΠΕΚΕΠΕ θα είναι αρμοδιότητα της ΑΑΔΕ

Ανησυχίες για την υπερσυγκέντρωση εξουσιών

Το κεντρικό ερώτημα που θέτει η Νέα Αριστερά αφορά τη σκοπιμότητα της υπερσυγκέντρωσης εξουσιών στην ΑΑΔΕ.

Η ανησυχία εστιάζεται στο γεγονός ότι ο ίδιος φορέας θα αναλαμβάνει τόσο τον έλεγχο όσο και τη διαχείριση των πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ, δημιουργώντας πιθανό κενό διαφάνειας.

Η ερώτηση της Νέας Αριστεράς

Προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Τι κρύβετε πίσω από την ταυτόχρονη μεταφορά ΣΔΟΕ και ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ;

Στις 18 Ιουνίου βουλεύτριες και βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Αριστεράς καταθέσαμε ερώτηση με την οποία ζητούσαμε να μάθουμε αν επίκειται η κατάργηση του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και η μεταφορά του στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τύπο, επισημαίνοντας την έντονη ανησυχία που είχε προκληθεί στους εργαζομένους και εργαζόμενες του ΣΔΟΕ αλλά και θέτοντας ερωτήματα ως προς τη σκοπιμότητα μιας τέτοιας ενέργειας λαμβάνοντας υπόψη ότι το ΣΔΟΕ αποτελεί επί σειρά ετών εξειδικευμένο ελεγκτικό μηχανισμό με κρίσιμη εμπειρία στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του οργανωμένου οικονομικού εγκλήματος.\

Λίγες μέρες μετά, στις 24 Ιουνίου, ήρθε η επιβεβαίωση των δημοσιευμάτων με την κατάθεση στη δημόσια διαβούλευση διάταξης στο σχέδιο νόμου «ΕΘΝΙΚΟΣ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ – ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ» του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που προβλέπει την μεταφορά του ΣΔΟΕ και των αρμοδιοτήτων του στην ΑΑΔΕ.

Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις, όχι μόνο επειδή η κατάργηση γίνεται χωρίς επαρκή αιτιολόγηση, αλλά και επειδή συμπίπτει χρονικά με την αποκάλυψη του σκανδάλου στον ΟΠΕΚΕΠΕ – υπόθεση στην οποία, σύμφωνα με ανακοινώσεις του Συλλόγου Εφοριακών Αττικής & Κυκλάδων και δημοσιεύματα στον τύπο, το ΣΔΟΕ είχε ενεργό ελεγκτικό ρόλο.

Σύμφωνα με πρόσφατα ρεπορτάζ και έγγραφα που δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα των Συντακτών (4/7/2025), το ΣΔΟΕ έπαιξε σημαντικό ρόλο στις ερευνητικές διαδικασίες για την αποκάλυψη του σκανδάλου στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Οι έρευνες αυτές ξεκίνησαν το 2021 και έφτασαν σε τελικό πόρισμα το Φεβρουάριο του 2025, το οποίο και παραδόθηκε στην Εισαγγελία.

Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι στην ΑΑΔΕ θα μεταφερθεί και ο ΟΠΕΚΕΠΕ και οι αρμοδιότητές του, καθιστώντας την ΑΑΔΕ ταυτόχρονα ελεγκτή και ελεγχόμενο στην υπόθεση του πολύκροτου σκανδάλου.

Συνεπώς η χρονική σύμπτωση της ουσιαστικής κατάργησης του ΣΔΟΕ με την αποκάλυψη του σκανδάλου στον ΟΠΕΚΕΠΕ, και η ανάθεση υπερεξουσιών στην ΑΑΔΕ εγείρει εύλογες υπόνοιες για απόπειρα αποδυνάμωσης ή παρεμπόδισης των ελεγκτικών διαδικασιών.

Κατόπιν των ανωτέρω, Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Επιβεβαιώνετε ότι το ΣΔΟΕ είχε ενεργή εμπλοκή σε ελέγχους που αφορούσαν τον ΟΠΕΚΕΠΕ; Αν ναι, σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι έρευνες αυτές και ποιοι τις αναλαμβάνουν πλέον;

2. Πώς διασφαλίζεται η διαφάνεια και η συνέχιση των ερευνών αυτών χωρίς καθυστερήσεις ή κίνδυνο συγκάλυψης;

3. Ποια η σκοπιμότητα της υπερσυγκέντωσης εξουσιών στην ΑΑΔΕ, που καθίσταται ελεγκτής και ελεγχόμενος στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ τη στιγμή που η ίδια δεν ελέγχεται επαρκώς;

4. Πως θα διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρχουν αντίστοιχα σκάνδαλα στο μέλλον, όταν οι πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ και ο έλεγχος αυτών θα είναι αρμοδιότητα της ΑΑΔΕ;