Τα τρία σενάρια χειρισμού της υπόθεσης του ΟΠΕΚΕΠΕ από το Μαξίμου

Ώρα αποφάσεων για Βορίδη και Αυγενάκη. Οι ενστάσεις της ΚΟ της ΝΔ για Προανακριτική. Στο τραπέζι και Εξεταστική για διαχρονικές ευθύνες
08:40 - 8 Ιουλίου 2025
ΜΑΞΙΜΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ

Τρία σενάρια εξετάζονται για τον χειρισμό της υπόθεσης του ΟΠΕΚΕΠΕ με το Μαξίμου να αναμένει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής σε βάρος των Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη. Το περιεχόμενο της πρότασης που επεξεργάζεται τη δεδομένη στιγμή το επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη θα καθορίσει εντέλει και τη στρατηγική του Μαξίμου.

Στο κυβερνητικό επιτελείο αντιλαμβάνονται ότι η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ μπορεί να προκαλεί ανεπαίσθητη μείωση στο ποσοστό της ΝΔ, ωστόσο τραυματίζει το μεταρρυθμιστικό προφίλ της κυβέρνησης. Με αυτό ως δεδομένο βρίσκονται αναπόφευκτα ενώπιον σκληρών διλημμάτων και εξετάζουν πολύ προσεκτικά τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθούν στη συνέχεια. Το πρώτο δεδομένο είναι πως το Μαξίμου βάσει της δικογραφίας της ευρωπαϊκής Εισαγγελίας δεν διακρίνει ποινικές ευθύνες για τους δύο πρώην υπουργούς, διαχωρίζοντας πλήρως τις ποινικές και πολιτικές ευθύνες και εκτιμώντας πως με την παραίτηση του κ.Βορίδη και των τριών υφυπουργών έχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη που της αναλογεί.

Το «όχι» σε Προανακριτική

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, δήλωσε χθες ότι η κυβερνητική πλειοψηφία θα διατυπώσει θέση ως προς την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για Προανακριτική Επιτροπή. Σχετικά με δημοσιεύματα «περί ψήφου κατά συνείδηση», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διεμήνυσε ότι θα ισχύει ό,τι ίσχυε και στις προηγούμενες αντίστοιχες ψηφοφορίες, αποφεύγοντας να δώσει παραπάνω στοιχεία για τη στάση που θα ακολουθήσει η κυβερνητική πλειοψηφία,
Επομένως, το πρώτο σενάριο είναι το «όχι» σε σύσταση Προανακριτικής.

Σε αυτό το σημείο όμως, λαμβάνεται υπόψη ο αναβρασμός στο εσωτερικό της ΚΟ της ΝΔ, με αρκετούς βουλευτές να εκτιμούν ότι το κόμμα πρέπει να αποδεχθεί την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραπέμποντας στο «μοντέλο Τριαντόπουλου». Τουλάχιστον για την περίπτωση του Λευτέρη Αυγενάκη, με το επιχείρημα ότι το σκάνδαλο που απασχολεί την κοινή γνώμη θα πρέπει να διερευνηθεί ανεμπόδιστα από τη Βουλή.

Παραπομπή στο Δικαστικό Συμβούλιο

Από την άλλη, «γαλάζιοι» βουλευτές θεωρούν άδικο να μένει η «ρετσινιά» του σκανδάλου του  ΟΠΕΚΕΠΕ στο σύνολο της κυβερνώσας παράταξης, εκτιμώντας ως δεύτερο σενάριο ότι το Δικαστικό Συμβούλιο θα πρέπει να αποφανθεί για τις τυχόν ευθύνες των πολιτικών προσώπων που αναφέρονται στη δικογραφία.

Σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής

Το τρίτο σενάριο αφορά τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, με το επιχείρημα ότι το ζήτημα των αγροτικών επιδοτήσεων είναι διαχρονικό και παρότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αναλάβει την ευθύνη για την αποτυχία του εξορθολογισμού του συστήματος ελέγχων και πληρωμών και έχει αρχίσει ήδη τις διαδικασίες για τον εντοπισμό των παράνομων ΑΦΜ και την επιστροφή των χρημάτων, υπάρχουν και ευθύνες από τα υπόλοιπα κόμματα που κυβέρνησαν. Θεωρώντας παράλληλα ότι αν προκύπτουν ευθύνες για πολιτικά πρόσωπα αυτές είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα.

Οι γκρίνιες και το “μοντέλο Τριαντόπουλου”

Ο Παύλος Μαρινάκης πάντως, στην ενημέρωση πολιτικών συντακτών τοποθετήθηκε ως προς το «μοντέλο Τριαντόπουλου»: «Με αυτή τη λογική θα έπρεπε για κάθε μήνυση ή κάθε δικογραφία που έρχεται στη Βουλή να υπάρχει απευθείας παραπομπή στον φυσικό δικαστή. Το “μοντέλο Τριαντόπουλου”, στο οποίο εμείς πιστεύουμε ότι είναι μια γέφυρα μέχρι την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος, εφαρμόζεται σε περιπτώσεις που υπάρχουν προδήλως βάσιμα στοιχεία, τα οποία υποδηλώνουν ενδείξεις ενοχής. Δεν σημαίνει ότι πρέπει για κάθε δικογραφία που έρχεται στη Βουλή να ακολουθείται αυτό το μοντέλο. Αλλιώς κάθε μέρα θα είχαμε και ένα δικαστήριο», είπε.

Το κλίμα βέβαια στο εσωτερικό της ΝΔ στον απόηχο των αποκαλύψεων δεν είναι ρόδινο. Οι βουλευτές δηλώνουν πως το ύφος και το περιεχόμενο των διαλόγων προκαλούν έντονη δυσαρέσκεια στους πολίτες. Μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 FM ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ερωτηθείς αν πιστεύει ότι πρέπει να γίνει Προανακριτική για τους δύο υπουργούς, είπε: «Το λεγόμενο μοντέλο Τριαντόπουλου είναι ένας προάγγελος αυτού που θα έρθει ως συνταγματική αναθεώρηση. Επομένως, όταν λέμε ότι δεν πρέπει να παρεμβαίνουν πολιτικοί ούτε ως εισαγγελείς ούτε ως ανακριτές στη διαλεύκανση υποθέσεων στις οποίες σκοντάφτει η Δικαιοσύνη σε πολιτικά πρόσωπα, δεν μπορεί τώρα να λέμε ότι δεν θα δεχτούμε ένα Δικαστικό Συμβούλιο να διερευνήσει εάν υπάρχει πράγματι εμπλοκή πολιτικού προσώπου». Αντίστοιχες δηλώσεις έχει κάνει ο Δημήτρης Μαρκόπουλος ενώ και ο Στέλιος Πέτσας εμφανίστηκε θετικός στο ενδεχόμενο σύστασης Προανακριτικής.

Εφημερίδα Απογευματινή