Στο στόχαστρο του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη βρέθηκε το ΠΑΣΟΚ, μετά τη στάση του στην ψηφοφορία για την άρση ασυλίας 14 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, μελών της προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Τριαντόπουλου.
Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης —ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Νέα Αριστερά— δήλωσαν «παρών», ενώ η ΝΔ υποστήριξε ότι οι μηνύσεις που κατατέθηκαν εις βάρος των βουλευτών της για βαριά αδικήματα όπως εσχάτη προδοσία, δεν μπορούν να αποτελούν λόγο άρσης ασυλίας, καθώς αφορούν καθαρά κοινοβουλευτική δραστηριότητα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για «μία από τις πιο σκοτεινές στιγμές στην ιστορία του κοινοβουλευτισμού», υπενθυμίζοντας πως το άρθρο 61 του Συντάγματος προστατεύει απόλυτα τη γνώμη και την ψήφο των βουλευτών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Κατηγόρησε δε το ΠΑΣΟΚ για ευθυγράμμιση με τον πιο ακραίο λαϊκισμό, εντάσσοντας τη στάση του στη γενικότερη αποδόμηση των θεσμών από την αντιπολίτευση.
Ο κ. Μαρινάκης κάλεσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, να επανεξετάσει τη στάση του κόμματος ενόψει της κρίσιμης συζήτησης στην Ολομέλεια την επόμενη εβδομάδα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη υπεράσπισης της συνταγματικής τάξης και θεσμικής συνέπειας.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Παύλου Μαρινάκη:
Σήμερα γράφτηκε μία από τις πιο μαύρες σελίδες στην κοινοβουλευτική ιστορία της χώρας μας. Συγκεκριμένα, κατά την ψηφοφορία στην Μόνιμη Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας της Βουλής επί του αιτήματος άρσης της ασυλίας 14 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για τα αδικήματα της εσχάτης προδοσίας, της παράβασης καθήκοντος και της κατάχρησης εξουσίας, ενώ εξέφρασαν τη γνώμη τους, ασκώντας το κατά το Σύνταγμα κοινοβουλευτικό τους καθήκον, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και η Νέα Αριστερά ψήφισαν «παρών», ενώ η Ελληνική Λύση, η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας υπερψήφισαν το αίτημα.
Και αυτό, ενώ το άρθρο 61 του Συντάγματος αναφέρει ρητώς ότι «ο βουλευτής δεν καταδιώκεται, ούτε εξετάζεται με οποιονδήποτε τρόπο για γνώμη ή ψήφο που έδωσε κατά την άσκηση των βουλευτικών καθηκόντων, ενώ η μόνη περίπτωση που η Βουλή μπορεί κατά το Σύνταγμα να χορηγήσει άδεια δίωξης αφορά στο αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης».
Με λίγα λόγια, τα κόμματα της αντιπολίτευσης υιοθέτησαν την στάση που ακολούθησε στο παρελθόν η Χρυσή Αυγή για τη ψήφο των βουλευτών στα μνημόνια και μετέπειτα η Ελληνική Λύση για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Η στάση των κομμάτων της «πάνω και κάτω πλατείας», όπως και των μετεξελίξεων τους, όσο θλιβερή και ενάντια στους στοιχειώδεις κανόνες της Δημοκρατίας μας κι αν είναι, δεν μας εκπλήσσει.
Ωστόσο, η ψήφος του ΠΑΣΟΚ συνιστά μέγιστο κοινοβουλευτικό ατόπημα, το οποίο στοιβάζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για ακόμη μία φορά τους τελευταίους μήνες, με τις δυνάμεις του πιο ακραίου λαϊκισμού.
Καλούμε τον κ. Ανδρουλάκη να αναθεωρήσει τη στάση του κόμματός του και, ενόψει της συζήτησης του θέματος στην Ολομέλεια της Βουλής την επόμενη εβδομάδα, έστω και την τελευταία στιγμή, να σώσει τα προσχήματα.
Είναι αδιανόητο, 51 χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, να συζητούμε τα αυτονόητα, όπως είναι η κατά το Σύνταγμα οριζόμενη άσκηση των καθηκόντων των βουλευτών.
Η απάντηση του ΠΑΣΟΚ
Σε οξύτατο ύφος απάντησε το ΠΑΣΟΚ, καταγγέλλοντας ευθεία συνταγματική εκτροπή από την κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για μεθόδευση που αλλοιώνει τον χαρακτήρα του Συντάγματος και την κοινοβουλευτική λειτουργία. «Δεν θα νομιμοποιήσουμε με την ψήφο μας μία διαδικασία ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής με όρους εσχάτης προδοσίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το ΠΑΣΟΚ απέρριψε τις μομφές περί «θεσμικής ανευθυνότητας», κάνοντας λόγο για αντισυνταγματικές πρακτικές από την κυβέρνηση, η οποία –όπως υποστηρίζει– συγκαλύπτει ευθύνες υπουργών για την τραγωδία των Τεμπών και προωθεί «fast track» απαλλαγές σε κρίσιμες ποινικές υποθέσεις.
«Το κόμμα που έχει μετατρέψει τις συνταγματικές διαδικασίες σε κουρελόχαρτο και εξευτελίζει τους θεσμούς δεν έχει το ηθικό δικαίωμα να μας κουνάει το δάχτυλο», τονίζει το ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας πως είναι η μόνη πολιτική δύναμη που ανέλαβε πρωτοβουλίες για να αποδοθούν ευθύνες στους πραγματικούς υπευθύνους, «όσο ψηλά κι αν βρίσκονται».