Π. Μαρινάκης για το μεταναστευτικό: Σε «οριακές καταστάσεις», όπως η σημερινή, «χρειάζεται η ευρωπαϊκή στήριξη»

Ο κ. Μαρινάκης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο της χρήσης κλειστών κέντρων φιλοξενίας
11:58 - 9 Ιουλίου 2025
Μαρινάκης για Μονή Σινά

Την ανάλληψη νέων μέτρων για τη διαχείριση των ολοένα και πιο αυξημένων μεταναστευτικών ροών από τη Λιβύη «πάντοτε με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στα ανθρώπινα δικαιώματα» ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σε συνέντευξη, που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24.

Ο κ. Μαρινάκης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο της χρήσης κλειστών κέντρων φιλοξενίας και επανέλαβε πως σε «οριακές καταστάσεις», όπως η σημερινή, «χρειάζεται η ευρωπαϊκή στήριξη» ως προς το ενδεχόμενο επιπρόσθετης ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.

Η Ελλάδα όπως είπε έχει καταφέρει υποδειγματικά να αντιμετωπίσει τη μεταναστευτική κρίση στο Αιγαίο και στον Έβρο τα προηγούμενα χρόνια. Υπήρχαν και πάλι οριακές καταστάσεις, τις οποίες αντιμετώπιζε κλιμακωτά. Φτάσαμε και άλλες φορές σε τέτοιο σημείο με άλλα χαρακτηριστικά. Η υβριδική απειλή στον Έβρο είχε άλλα χαρακτηριστικά, για να μην τα συγχέουμε.

Εδώ μιλάμε για μία αυξανόμενη και συνεχιζόμενη μεγάλη ροή μεταναστών, η οποία είναι νότιά μας. Τα δίκτυα των λαθροδιακινητών φαίνεται ότι δεν υποκύπτουν. Από την άλλη πλευρά, είχαμε μια διαφορετικού τύπου συνάντηση, με διαφορετική φιλοσοφία από τη δυτική Λιβύη, πολύ πιο συνεργάσιμη».

Σχετικά με τη λήψη μέτρων και τη χρήση κλειστών κέντρων φιλοξενίας, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε: «Αυτή τη στιγμή εγώ δεν έχω εικόνα του τι θα προτείνει ακριβώς ο υπουργός. Θα σας πω όμως ότι η κοινή λογική λέει ότι δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε σε καμία περίπτωση. Δηλαδή αυτό το υπαγορεύει η λογική. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τους ανθρώπους αυτούς οι οποίοι βλέπουν τις περιοχές τους να δέχονται τέτοιες πιέσεις, χωρίς ποτέ να παραγνωρίζουμε την υποχρέωσή μας ως κράτος να σεβαστούμε όσα πρέπει να σέβεται κάθε δημοκρατικό κράτος. Πάντοτε λοιπόν, στο πλαίσιο του νόμου, δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε σε καμία περίπτωση».

Σχετικά με τις ανάγκες χρηματοδότησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το μεταναστευτικό, ο κ. Μαρινάκης σημείωσε: «Νομίζω ότι η σημερινή πρωτοφανής κατάσταση και πρωτοφανής αντιμετώπιση του Ευρωπαίου Επιτρόπου, γιατί ουσιαστικά αυτό ήταν μια απάντηση της Λιβύης δια της μη συνάντησης, όχι σε μια χώρα ή σε τρεις χώρες, στην Ευρώπη συνολικά. Αυτό νομίζω ότι πρέπει να κάνει την Ευρώπη να καταλάβει ακόμη περισσότερο τη σοβαρότητα και το οριακόν της κατάστασης. Και προφανώς σε περίπτωση που χρειαστεί χρηματοδότηση παραπάνω ή τέλος πάντων μια περαιτέρω ενίσχυση και σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης στη χώρα, η οποία φυλάσσει τα σύνορα της Ευρώπης, όπως έχουμε πει και το έχουμε αποδείξει, θα το κάνει.

Η αλήθεια είναι ότι όταν η Ελλάδα και τεκμηριωμένα και με τη σωστή διπλωματική πίεση έπρεπε να περάσει αυτές τις θέσεις την τελευταία φορά, τότε που συζητήθηκε πριν από περίπου ένα χρόνο το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση, τις πέρασε τις θέσεις αυτές. Τώρα είναι πάλι μια οριακή κατάσταση με πολλές πιέσεις που σίγουρα δεν πρόκειται η Ελλάδα να δεχτεί, στο όνομα συνολικά της φύλαξης των συνόρων της Ευρώπης αυτό να το υποστεί και να το σηκώσει μόνη της. Θα το κάνουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αλλά χρειάζεται και η ευρωπαϊκή στήριξη.

Σίγουρα, δεν πρόκειται να αφήσουμε, ειδικά σε περίπτωση λήψης άλλων αποφάσεων, -δεν θέλω να προδικάσω…- την τοπική αυτοδιοίκηση, τους δημάρχους, τους αυτοδιοικητικούς απροστάτευτους. Σίγουρα δηλαδή δεν θα αφήσουμε τους δήμους των περιοχών, που θα χρειαστεί να επωμισθούν ένα βάρος κάποιων αποφάσεων, εφόσον αυτές ληφθούν και εφόσον κριθούν αναγκαίες από τον Πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους και εν προκειμένω τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, χωρίς την αντίστοιχη κάλυψη. Αυτό όμως καλύτερα να πάρουμε τα βήματα ένα- ένα. Τώρα είμαστε σε μια φάση όπου λίγες ώρες μένουν για μια κρίσιμη σύσκεψη. Να δούμε τι θα προταθεί από τον Υπουργό, να εξεταστούν όλα τα μέτρα, να ληφθούν οι αποφάσεις και στη συνέχεια θα τις επεξηγήσουμε».