Η επαναπροσέγγιση της ΕΕ με τη Λιβύη, με νέα αποστολή ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας, καθώς και η δέσμευση της Ελλάδας να βρεθεί στην πρώτη γραμμή για την ανάκαμψη της Οδησσού, ήταν τα δύο θέματα στα οποία εστίασε χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρουσία του στη Διάσκεψη για την Ανοικοδόμηση της Ουκρανίας που διεξήχθη στη Ρώμη.
Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συνάντηση για το Μεταναστευτικό, που είχε στο περιθώριο της διάσκεψης ο κ. Μητσοτάκης με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την Ιταλίδα πρωθυπουργό, Τζόρτζια Μελόνι, και τον πρωθυπουργό της Μάλτας, Ρόμπερτ Αμπέλα.
Μετά το ευρωπαϊκό φιάσκο στη Βεγγάζη, κατά τη σύσκεψη αυτή φαίνεται ότι οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν να μελετήσουν την επιτυχημένη τακτική προσέγγισης που ακολουθεί η Ελλάδα με την κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης και πάνω σε αυτήν τη βάση να χτιστεί η επανενεργοποίηση της προσέγγισης «Ομάδα Ευρώπη», με την εκ νέου αποστολή της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμοδίων υπουργών της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Μάλτας προκειμένου να συνεχιστεί η επίσκεψη στη Λιβύη, που είχε διακοπεί από τον Λίβυο στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ. Το σχέδιο αντιμετώπισης της μετανάστευσης εντός Λιβύης αφορά τη χρηματοδότηση για την αποτροπή των διακινητών, τη δημιουργία κέντρων υποδοχής/διαμονής μεταναστών αλλά και τη δημιουργία μια δομής κοντά στο αεροδρόμιο προκειμένου να γίνεται τάχιστα ο επαναπατρισμός των μεταναστών.
Όσον αφορά το βασικό θέμα της διάσκεψης της ΕΕ, ο Έλληνας πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στους στενούς δεσμούς της Ελλάδας με την Οδησσό, τονίζοντας ότι «έχουμε ιστορικούς δεσμούς και είναι στρατηγικής σημασίας στη Μαύρη Θάλασσα. Είμαστε δεσμευμένοι να την υποστηρίξουμε». Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι υπάρχει ένα όραμα για δημιουργία ενός διαδρόμου μεταφοράς ενέργειας μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Οδησσού.
«Είμαστε εδώ σήμερα όχι μόνο ως φίλοι της Ουκρανίας αλλά και ως υπερασπιστές των αξιών», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεργαστεί για να υπάρξει ενεργειακή ασφάλεια στην Ουκρανία, αλλά και σε μια σειρά από τομείς. Εκπρόσωποι εταιρειών βρίσκονται στη Ρώμη για να πραγματοποιήσουν συζητήσεις για μια σειρά από θέματα, από την καθαρή ενέργεια και τις μεταφορές, έως την άμυνα».
Ο πρωθυπουργός μίλησε για τη «γενναία αντίσταση της Ουκρανίας, που διαρκεί πλέον τέσσερα χρόνια», σημειώνοντας πως «δεν είναι μόνο ένας αγώνας για την εθνική κυριαρχία, αλλά και για τη δημοκρατία, την αξιοπρέπεια και την ελευθερία». Έχοντας στο μυαλό του και την αναθεωρητική πολιτική της Άγκυρας, θέλησε να πετάξει έμμεσα ένα «καρφί» προς την ηγεσία της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας πως «η Ελλάδα στέκεται σταθερά στο πλευρό του λαού της Ουκρανίας. Το μήνυμά μας είναι σαφές και συνεπές, από την αρχή αυτού του φρικτού πολέμου: τα σύνορα δεν μπορούν να αλλάξουν με τη βία και η επιθετικότητα δεν πρέπει ποτέ να επιβραβεύεται».
Εφημερίδα Απογευματινή