Για τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό ζήτημα και τα νέα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση μίλησε στον αέρα του ενημερωτικού ραδιοφώνου του Πρώτου Προγράμματος 91,6 και 105,8 ο Μάνος Λογοθέτης, Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στη δημιουργία κλειστών δομών και στην αντιμετώπιση της πρόκλησης των μεταναστευτικών ροών από τη Βόρεια Αφρική.
Κλειστές δομές: η νέα προσέγγιση για τη διαχείριση του μεταναστευτικού
«Δεν μιλάμε για φυλακές. Μπορούμε οι δομές που έχουμε αυτή τη στιγμή να μετατραπούν σε κλειστές δομές. Δηλαδή, να απαγορεύεται η είσοδος και η έξοδος των ανθρώπων αυτών. Τόσο απλό είναι», εξήγησε ο Μάνος Λογοθέτης.
Το μεγάλο όμως ζήτημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας αφορά τη δυνατότητα διαχείρισης των τριών εκατομμυρίων ανθρώπων που βρίσκονται στη Λιβύη. «Επισκεφτήκαμε με τον υπουργό πρόσφατα τη Λιβύη και διαπιστώσαμε ότι στην απέναντι όχθη βρίσκονται τρία εκατομμύρια άνθρωποι οι οποίοι επιθυμούν και πολλοί από αυτούς έχουν ήδη πληρώσει να βρεθούν στην Ευρώπη», τόνισε.
Ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν έχει πλέον τη δυνατότητα να δέχεται 1.000 άτομα τη μέρα σε ένα ελληνικό νησί, ακριβώς επειδή αυτοί θέλουν να περάσουν προς την Ευρώπη.
Πολυδιάστατα μέτρα για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών
Σύμφωνα με τον Μάνο Λογοθέτη, οι μετανάστες έρχονται γιατί έχουν την αίσθηση ότι άπαξ και πατήσουν το πόδι τους στην Ελλάδα, όλα θα είναι καλά. «Δεν ενδιαφέρονται για το αν θα πάρουν άσυλο ή όχι, γιατί είναι γνωστό ότι οι επιστροφές είναι πολύ δύσκολες. Το μήνυμα λοιπόν αυτό πρέπει να αλλάξει και το αλλάζουμε», δήλωσε.
Τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για το μεταναστευτικό δεν είναι μονοδιάστατα:
• Τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή για τις κλειστές δομές
• Διπλωματικές επαφές με τη Λιβύη
• Συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση
• Ενίσχυση των μέτρων ελέγχου στα σύνορα
Συμβατότητα με το ευρωπαϊκό δίκαιο και διεθνείς αντιδράσεις
Αναφορικά με τη συμβατότητα των νέων μέτρων με το ευρωπαϊκό δίκαιο, ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής επισήμανε ότι την ίδια μέρα που υπήρξαν αντιδράσεις στην Ελλάδα, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια έκτακτη κατάσταση.
«Η Ευρώπη καλωσορίζει ουσιαστικά τα μέτρα αυτά στο πλαίσιο του εκτάκτου. Η τροπολογία λέει ότι είναι για αυτούς που έρχονται από τη Λιβύη και τη Βόρεια Αφρική στην Κρήτη και ότι είναι για τους επόμενους τρεις μήνες», εξήγησε ο Μάνος Λογοθέτης.
Το μέτρο χαρακτηρίζεται ως έκτακτο, προσωρινό και συγκεκριμένο, το οποίο γίνεται αποδεκτό από τη διεθνή κοινότητα. «Προφανώς αυτό το μέτρο έχει ληφθεί και από άλλες χώρες σε έκτακτες καταστάσεις και θα ήταν κρίμα να μην είχε μία χώρα τη δυνατότητα να αντιδράσει εκτάκτως σε μια έκτακτη κατάσταση», κατέληξε.