Η αυστηρή γραμμή της κυβέρνησης στο Μεταναστευτικό έρχεται να ολοκληρώσει τη γενικότερη στροφή του Μεγάρου Μαξίμου προς τα πατριωτικά ακροατήρια, που ξεκίνησε σταδιακά με την παραίτηση Αλέξη Πατέλη, συνεχίστηκε με την καταδίκη της «woke» από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ακολούθως από την τοποθέτηση Μάκη Βορίδη, αρχικά, Θανάση Πλεύρη στη συνέχεια στο υπουργείο Μετανάστευσης και βεβαίως την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Άγιον Όρος και τη θερμή συνάντηση με τον ηγούμενο Εφραίμ, στο Βατοπέδι.
Επανασύνδεση με τη βάση της Δεξιάς
Σε αυτή την ομολογουμένως γεμάτη από προκλήσεις συγκυρία, καθώς το σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ εκτιμάται πως θα παραμείνει επί μακρόν στην πολιτική επικαιρότητα, η κυβέρνηση δείχνει να αφουγκράζεται τις μεγάλες αντιδράσεις που καταγράφονται στην κοινωνία από την αθρόα είσοδο παράνομων μεταναστών, κυρίως στην Κρήτη, και επιχειρεί να γίνει ο εκφραστής της κοινωνικής πλειοψηφίας – εκμεταλλευόμενη ταυτόχρονα τις εσωτερικές αντιφάσεις και τη νέα σύγχυση στο ΠΑΣΟΚ αλλά και τις, χωρίς κοινωνική απήχηση, εξάρσεις δικαιωματισμού ΣΥΡΙΖΑ, Νέας Αριστεράς και Πλεύσης Ελευθερίας. Όλα αυτά γίνονται στη σκιά των έντονων διεργασιών που καταγράφονται γενικότερα στο υπάρχον πολιτικό σύστημα και της φημολογούμενης επανεμφάνισης του Αντώνη Σαμαρά στο προσκήνιο.
Η κυβέρνηση έως τώρα και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν δείξει πως διαθέτουν τα απαραίτητα αντανακλαστικά και την πολιτική παιδεία να συνομιλούν με την εποχή και τα μεγάλα κοινωνικά τμήματα, όσο κι αν υπήρξαν ορισμένες στιγμές που ήρθαν σε σύγκρουση με το δημόσιο αίσθημα, όπως λ.χ. έγινε με την ψήφιση του νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια. Και καθώς τα πάντα στη ζωή και την πολιτική έχουν διπλές αναγνώσεις, η νέα μεγάλη μεταναστευτική κρίση θα μπορούσε να συνιστά μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για το Μέγαρο Μαξίμου να επανασυστηθεί με τον δεξιό κόσμο, κυρίως, αλλά και με διόλου ευκαταφρόνητα στην έκτασή τους εκλογικά ακροατήρια του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς, που θέτουν τα εθνικά συμφέροντα ως προτεραιότητα. Υπό αυτή την έννοια, στα κυβερνητικά κλιμάκια στέκονται ιδιαίτερα στο γεγονός πως η αυστηρή γραμμή στο Μεταναστευτικό γίνεται αποδεκτή από την κοινωνική πλειοψηφία, καθώς όλες οι σχετικές μετρήσεις αποτυπώνουν, και με μεγάλη διαφορά, τη δυσαρέσκεια των Ελλήνων απέναντι στο φαινόμενο της παράνομης μαζικής μετανάστευσης. Είναι άλλωστε πανευρωπαϊκή η συγκεκριμένη τάση ως δείκτης των ανέμων της αποπαγκοσμιοποίησης που έχουν αρχίσει να πνέουν στη Δύση, καθώς στη σειρά ευρωπαϊκές χώρες προχωρούν σε αυστηροποίηση του πλαισίου και λαμβάνουν σκληρά μέτρα, αντιλαμβανόμενες οι κυβερνήσεις πως οι ευρωπαϊκές κοινωνίες έφθασαν στα όριά τους. Διόλου τυχαία άλλωστε ήταν η αναφορά του Άδωνη Γεωργιάδη στη Δανία, την κατεξοχήν φιλελεύθερη χώρα με τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, η οποία έχει ήδη λάβει πολύ σκληρά μέτρα για να σταματήσει τη μαζική είσοδο παράνομων μεταναστών. Στον ίδιο δρόμο κινούνται οι σκανδιναβικές χώρες, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, εκεί όπου κάθε Σαββατοκύριακο πραγματοποιούνται μεγάλες διαδηλώσεις στις βρετανικές πόλεις ζητώντας από τον Κιρ Στάρμερ να πάρει μέτρα και να σταματήσει ακόμη και διά της βίας τις ροές που έρχονται μέσω Μάγχης από τη Γαλλία.
Νέες γεωπολιτικές ισορροπίες και φόβοι για ανασύνταξη του δεξιού πατριωτικού χώρου
Στο διπλωματικό πεδίο, ταυτόχρονα, κυοφορείται αλλαγή πλεύσης στην αντιμετώπιση του τουρκικού αναθεωρητισμού, καθώς η ευθεία αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αιγαίο και η αποκοπή της Ελλάδας αλλά και της Κύπρου από τις θαλάσσιες ζώνες στη ΝΑ Μεσόγειο δεν επιτρέπουν τη συνέχεια της τακτικής επιλογής των «ήρεμων νερών». Σε αυτή τη κατεύθυνση η ελληνική κυβέρνηση, σε απόλυτη συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Γαλλία ειδικότερα, που συμμετέχει στην κοινοπραξία της ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Κύπρο, εμφανίζεται αποφασισμένη να συνεχιστούν οι εργασίες πόντισης του καλωδίου που είχαν σταματήσει λόγω της τουρκικής αντίδρασης. Κάτι το οποίο ουσιαστικά προανήγγειλε προ ημερών ο Κωστής Χατζηδάκης με μια προσεκτική αλλά ταυτόχρονα ξεκάθαρη δήλωση. Έπονται οι επίσημες ανακοινώσεις για τα δύο θαλάσσια πάρκα σε Ιόνιο και Κυκλάδες, που επίσης αναμένεται να προκαλέσουν νέες εντάσεις με την Τουρκία.
Σε αυτό το φορτισμένο κλίμα, που τα εθνικά και γεωπολιτικά θέματα μπαίνουν σε πρώτο πλάνο, στο Μέγαρο Μαξίμου παρατηρούν με μεγάλη προσοχή τις διεργασίες που σημειώνονται για τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα με αμιγώς πατριωτικά χαρακτηριστικά και πρωταγωνιστές πρόσωπα όχι μόνον του δεξιού χώρου αλλά και της ευρύτερης Αριστεράς. Η πρόσφατη εκδήλωση στην ΕΣΗΕΑ, που θεωρείται προπομπός ενός κόμματος υπό τον Αντώνη Σαμαρά, και η «διακήρυξη των 91» προκαλούν εύλογη ανησυχία στα κυβερνητικά επιτελικά γραφεία. Πολύ περισσότερο καθώς αυτές οι ζυμώσεις σημειώνονται την ώρα που το Μέγαρο Μαξίμου ξαναχτίζει γέφυρες με το παραδοσιακό δεξιό κοινό που απομακρύνθηκε από τη ΝΔ, ιδιαίτερα μετά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.
Εφημερίδα Απογευματινή