Από τον Ιανουάριο έως σήµερα έχουν έρθει στην Ελλάδα περίπου είκοσι χιλιάδες µετανάστες και πρόσφυγες, µε την Κρήτη να δέ χεται τις περισσότερες ροές. Στο νησί, µόνο την τελευταία εβδοµάδα, οι αφίξεις έσπασαν το φράγµα των δύο χιλιάδων εξακοσίων ατόµων. Η κυβέρνηση παραδέχεται ότι µε τον υφιστάµενο σχεδιασµό και τις τωρινές κρατικές υποδοµές δεν δύναται να σηκώσει αυτό το βάρος και προχωρά στη λήψη -προσωρινών, όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη- µέτρων για να αντιµετωπιστεί η κατάσταση.
Ο πρωθυπουργός, από το βήµα της Βουλής, ανακοίνω σε τρίµηνη αναστολή των αιτηµάτων ασύλου για µε τανάστες από τη Βόρεια Αφρική, σύλληψη και κράτη ση για όσους δεν δικαιούνται άσυλο και δηµιουργία δύο κλειστών δοµών στην Κρήτη. Επίσης, το αρµόδιο υπουργείο εξετάζει το ενδεχόµενο λήψης περαιτέρω µέτρων, παρά τις αναµενόµενες κι εν πολλοίς εύλογες επιφυλάξεις της αντιπολίτευσης, όπως: τον περιορισµό των επιδοµάτων, τον περιορισµό στο µενού του φαγη τού των δοµών, κατάργηση του επιδόµατος στέγης και ιατρικό έλεγχο για την τεκµηρίωση της ανηλικότητας. Ηδη, πάντως, ψηφίστηκε στη Βουλή η τροπολογία για την τρίµηνη αναστολή αιτηµάτων ασύλου για τους προ ερχόµενους από τη Βόρεια Αφρική, µε τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, τη Νέα Αριστερά και την Πλεύση Ελευθερίας να καταψηφίζουν. Ο υπουργός Εξωτερικών, απευθυνόµενος στην Ολοµέ λεια, ξεκαθάρισε ότι τα µέτρα που περιγράφονται στην επίµαχη τροπολογία δεν είναι µόνιµα. «Είναι σαφές ότι υπάρχει απειλή.
Η Ελλάδα δεν µπορεί να υποδεχθεί τέ τοιον αριθµό µεταναστών. Λαµβάνουµε το εντελώς αναγκαίο µέτρο, το οποίο είναι προσωρινό. Αξιολογεί ται και ανά πάσα στιγµή µπορεί να ανατραπεί», κατέληξε ο κ. Γιώργος Γεραπετρίτης. Εκτός ελέγχου Το σίγουρο είναι ότι οι Λίβυοι ελέγχουν τις ροές. Ανοι γοκλείνουν τη στρόφιγγα κατά το δοκούν, για να εκβι άσουν την Ευρώπη, ώστε να εξασφαλίσουν ευρωπαϊ κά χρήµατα για την ανοικοδόµηση της χώρας τους. Γνώστες των εξελίξεων στο εσωτερικό της Λιβύης έλε γαν στην υπογράφουσα ότι οι πρόσφυγες και οι µε τανάστες κρατούνται σε διασκορπισµένα στρατόπεδα µεταναστών κι όταν οι Λίβυοι το αποφασίσουν, τους ωθούν µαζικά προς το Τοµπρούκ, για να αναχω ρήσουν από εκεί προς τις ευρωπαϊκές ακτές. Οποιος προλάβει φεύγει πρώτος. Εκεί, δηλαδή, ισχύει η λογική «ο σώζων εαυτόν σωθήτω». Η εκβιαστική τακτική που ακολουθεί η Λιβύη είναι δοκιµασµένη. Το ίδιο χαρ τί έπαιξε στο παρελθόν και η Τουρκία εργαλειοποιώντας ροές Σύριων προσφύγων κι εντέλει κατάφερε να εξασφαλίσει τα χρήµατα που ζητούσε από τους Ευρω παίους.
∆ιεθνείς αναλυτές αλλά και ξένοι αξιωµατού χοι επισηµαίνουν ότι υφίσταται τουρκικός δάκτυλος στη Λιβύη. Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι ειδικά η Τρίπο λη αποτελεί το µακρύ χέρι της Αγκυρας στην περιοχή. Μόνο τυχαίο δεν µπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι αυτήν την εβδοµάδα η Τουρκία ανακοίνωσε ότι προσέ θεσε δύο νέα πλωτά γεωτρύπανα στον στόλο της (έχει ήδη τέσσερα: το «Fatih», το «Yavuz», το «Kanuni» και το «Abdulhamid Han»). Ενα εκ των νεοαποκτηθέ ντων πρόκειται να σταλεί στη Λιβύη, σε µια ξεκάθαρη κίνηση επέκτασης της τουρκικής επιρροής στη Μεσό γειο, στο πλαίσιο του δόγµατος της «Γαλάζιας Πατρί δας». Σηµειώνεται ότι η Τουρκία εδώ και χρόνια έχει φροντίσει να ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία στη Λιβύη, κυρίως σε Αλ Βατίγια και Μισράτα. Η Ελ λάδα καλείται να αντιδράσει γρήγορα και µεθοδικά. Σε διπλωµατικό επίπεδο, συντονίζει τις κινήσεις της, κυρίως µε την Κύπρο και την πολύτιµη Αίγυπτο, ενώ στρέφει την προσοχή της και στην Ε.Ε., για να βάλει φραγµό στα (τουρκο)λιβυκά σχέδια.
Kυριακάτικη Απογευματινή