«Καµιά ποινή δεν επιβάλλεται χωρίς νόµο», ούτε αί ρεται το θεµελιώδες Αρ. 7 του Συντάγµατος σε περίπτωση «άµεσης απειλής της εθνικής ασφάλειας» (Αρ. 48 περί καταστάσεων έκτακτης ανάγκης). Το γεγονός όµως ότι εκατοµµύρια άνθρωποι, υπήκοοι τρίτων χωρών, περιµένουν να µπουν στα σαπιοκάραβα της απελ πισίας και να µετακινηθούν προς την Ελλάδα για να ανατρέψουν την πολιτισµική ταυτότητα της Ευρώπης είναι αδιανόητο να µην κατασταλεί.
Τα διπλωµατικά πε ριθώρια ελαχιστοποιήθηκαν, ενώ και τα επιχειρησιακά θεωρούνται περιορισµένα. Η εφαρµογή του νέου αποτρεπτικού πλαισίου που ισχύει εφεξής είναι µονόδροµος και συνοψίζεται στην εξής πρόταση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνου Πλεύρη: «Ο παράνοµος µετανάστης δεν θα µπορεί να καταθέσει αίτηση, δεν θα µπαίνει σε καθεστώς ασύλου, αλλά, αντίθετα, θα τίθεται σε καθεστώς κράτη σης και επιστροφής χωρίς καταγραφή ασύλου».
Οι αριθµοί
Οι αριθµοί είναι αµείλικτοι και αποδεικνύουν την ανάγκη εφαρµογής τέτοιων µέτρων. Η έκταση της λιβυκής ακτογραµµής υπερβαίνει τα 1.770 χιλιόµετρα, ενώ τα παράλια της Νότιας Κρήτης, συµπεριλαµβανοµένων των µικρών νησιών, ανέρχονται σε 280-300 χιλιόµετρα. Οι υπηρεσίες ασφαλείας ενηµερώνουν ότι οι 9.800 πα ράνοµοι που εντοπίστηκαν από την περασµένη Κυρια κή πιθανόν να είναι διπλάσιοι ή και πολλαπλάσιοι λόγω του εύρους του κρητικού εδάφους.
Πρόσθετα, η θαλάσσια απόσταση των 103 ναυτικών µιλίων του λιµανιού του Τοµπρούκ στην Ανατολική Λιβύη από την Κρήτη καθιστά απαγορευτική οποιαδή ποτε σκέψη επέµβασης του Λιµενικού, καθώς υπό τις συνθήκες που µεταφέρονται οι εξαθλιωµένοι αυτοί άνθρωποι θεωρείται δεδοµένο ότι θα προκαλέσουν πολύ νεκρα ναυάγια. Αλλωστε, τούτο συνέβη προ διετίας, 55 ναυτικά µίλια ανοιχτά της Πύλου, µε το δουλεµπορικό που κατευθυνόταν στην Ιταλία. Η διαιρεµένη σε καθεστώτα πολέµαρχων χώρα υπο λόγισε στις αρχές της εβδοµάδας ότι 3-4 εκατοµµύρια µετανάστες περιµένουν στα παράλιά της να περάσουν στην Ευρώπη. Επιπλέον, σύµφωνα µε τις αναφορές ανώτατων αξιωµατούχων του υπουργείου Εξωτερι κών, 5 εκατοµµύρια Σουδανοί πέρασαν από τη γειτονι κή Αίγυπτο στην Ανατολική Λιβύη και 9-11 εκατοµµύρια Αιγύπτιοι χρησιµοποιούν την ίδια διαδροµή για να διαφύγουν προς την Ελλάδα, καθώς η κυβέρνηση του Καΐρου έχει υπογράψει από το 2017 και ανανεώνει δι αρκώς (σ.σ.: µε το αζηµίωτο) συµφωνία για τη διατήρη ση των µεταναστών στα αχανή εδάφη της.
Ξανά στον Χαφτάρ
Παρά το πρωτοφανές διπλωµατικό επεισόδιο της Τρί της, όταν ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ δεν επέτρεψε την είσοδο στη Βεγγάζη στον Ευρωπαίο επίτροπο, Μά γκνους Μπρούνερ, και στους υπουργούς Μετανάστευ σης της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Μάλτας (προφανώς επειδή είχαν πάει πρώτα στην Τρίπολη του Ντµπεϊµπά), ο Κυριάκος Μητσοτάκης συµφώνησε µε την Ιταλίδα οµόλογό του, Τζόρτζια Μελόνι, και µε την πρόεδρο της Κοµισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά την πρόσφα τη συνάντησή τους στη Ρώµη, να πάει ξανά η ευρωπαϊ κή αποστολή στην Ανατολική Λιβύη για να συναντηθεί µε τον Χ. Χαφτάρ. Μένει να φανεί αν αυτή τη φορά θα καταστεί εφικτή η συνάντηση. Φαίνεται, πάντως, ότι οι Λίβυοι δεν έχουν κάτι «προσω πικό» συγκεκριµένα µε τους Ελληνες αξιωµατούχους. Γεγονός που απεδείχθη µε δύο κινήσεις. Αφενός µε την απρόσµενη συνάντηση του γιου του Χ. Χαφτάρ, Αλ Σα ντίκ Χαφτάρ, µε τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότη τας Βεγγάζης, Κανάκη Μανδαλιό.
Ο Σαντίκ, µάλιστα, του µετέφερε το µήνυµα ότι «η κίνηση της Τρίτης δεν στρέ φεται κατά της Ελλάδας». Αφετέρου µε την απρόσκο πτη διεξαγωγή των επισκέψεων του κ. Γεραπετρίτη στη χώρα. Υπενθυµίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών, γνω ρίζοντας τις εύθραυστες εσωτερικές ισορροπίες στη Λι βύη, φρόντισε να µοιράσει το ταξίδι του σε δύο φάσεις. Την περασµένη Κυριακή µετέβη στη Βεγγάζη, όπου συ νάντησε τον Χ. Χαφτάρ, ενώ µεθαύριο (15 Ιουλίου) θα µεταβεί και στην Τρίπολη για επαφές µε τη µεταβατική κυβέρνηση του Ντµπεϊµπά. Η Αθήνα δείχνει να έχει αντιληφθεί ότι δεν υπάρχει το περιθώριο να χαθεί η επικοινωνία µε τους Λίβυους, πρώ τον επειδή κρατούν το κλειδί του Μεταναστευτικού και δεύτερον επειδή (ιδιοτελώς) ανταποκρίνονται µε µεγά λη ευκολία στο τακτικό διπλωµατικό φλερτ της Τουρκί ας. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ελληνικά συµφέρο ντα στην περιοχή.
Δομές στην Κρήτη
Το πρώην Στρατόπεδο Πλευράκη-Ζωγραφάκη, στο Κα στέλι ∆ήµου Μινώα Πεδιάδας, αποτελεί τον πιθανότερο χώρο που εξετάζει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύ λου για τη δηµιουργία της κλειστής δοµής κράτησης στην Κρήτη, που κατά την κυβέρνηση αποτελεί επιτακτική ανά γκη, καθώς το νησί βρίσκεται σε ζώνη αυξηµένης µετανα στευτικής πίεσης λόγω της γεωγραφικής του θέσης. Πρόκειται για χώρο που έχει παραχωρηθεί από το υπουργείο Εθνικής Αµυνας και ο σχεδιασµός για την κα τασκευή της δοµής βρίσκεται υπό κατάρτιση. Πληρο φορίες αναφέρουν πως στον συγκεκριµένο ειδικό χώρο φύλαξης, ο οποίος θα είναι στεγασµένος, δεν θα επι τρέπεται η έξοδος µεταναστών, ενώ θα περιφρουρείται από την ΕΛ.ΑΣ. και θα έχει δυναµικότητα 1.500 ατόµων. Στην περίπτωση που χρειαστεί η κατασκευή δεύτερης δοµής, θα εξεταστούν και άλλοι χώροι, όπως το πρώην Στρατόπεδο Μπετεινάκη, στην περιοχή του Καρτερού. Να σηµειωθεί ότι αυτή τη στιγµή οι µετανάστες που ει σέρχονται παράνοµα στη χώρα κρατούνται προσωρινά στο εκθεσιακό κέντρο της Αγυιάς Χανίων, στο Λιµεναρ χείο Ρεθύµνου και στον Οργανισµό Λιµένος Ηρακλείου, στο κτίριο «Παλιό Ψυγείο», όπου αναµένεται η άµεση µεταφορά τους από το σηµείο.
Ο Θάνος Πλεύρης στην «Α»
«∆εν είστε ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα. Μείνετε εκεί που είστε » Το µήνυµα προς τους λαθροµετανάστες είναι σα φές: «∆εν είστε ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα. Μείνε τε εκεί που είστε. Εάν καταφέρετε να εισέλθετε στην Ελλάδα, θα σας φυλακίσουµε, και η µόνη σας διέξο δος θα είναι η επιστροφή σας. Τζάµπα δίνετε τα χρή µατα στους λαθροδιακινητές». Ως άµεσα µέτρα για την ανάσχεση της εισβολής από τη Β. Αφρική προ κρίναµε την αναστολή υποβολής ασύλου, τη σύλλη ψη και κράτηση και την επιστροφή όσων παράνοµα εισέρχονται. Παράλληλα, µε την ψήφιση του σχεδί ου νόµου για την παράνοµη µετανάστευση, πλέον όποιος έχει µπει παράνοµα θα καταδικάζεται σε ποι νή φυλάκισης χωρίς αναστολή, που σηµαίνει ότι οι επιλογές του θα είναι δύο: ή φυλακή ή επιστροφή.
Χαρτογράφηση
Σηµειώνεται ότι το 70% των παράνοµων µεταναστών εί ναι Αιγύπτιοι, γεγονός που εγείρει πολλαπλά ερωτήµατα για την άσκηση πολιτικής εργαλειοποίησης σε βάρος της Ε.Ε. και κατ’ επέκταση της Ελλάδας, µόνο από την Τουρ κία ή και από την Αίγυπτο, σε συνεργασία µε την Τουρκία. Ούτως ή άλλως, το καθεστώς της Βεγγάζης, του Χαλίφα Χαφτάρ και της οικογένειάς του, αφού δεν αναγνωρίζε ται από κανέναν διεθνή οργανισµό, δεν έχει υποχρεώσεις, ούτε λογοδοτεί πουθενά για τις ενέργειές του. Μέχρι ώρας οι προερχόµενοι από το Σουδάν είναι ελά χιστοι και οι µόνοι που δικαιούνται ασύλου, αφού στη χώρα σοβεί εµφύλιος πόλεµος από το 2023. ∆εν διαθέ τουν τη δυνατότητα να πληρώσουν 8.000-10.000 δολά ρια για να αποφυλακιστούν από τα λιβυκά στρατόπεδα συγκέντρωσης και «να µπουν στις βάρκες», συνεπώς οι δουλέµποροι µπορούν να τους διακινήσουν µόνο µα ζικά κατόπιν εντολής του καθεστώτος, όπως είχε συµ βεί το 2015 µε το 1,5 εκατοµµύριο µετανάστες από την Τουρκία, η οποία σταµάτησε µόνο όταν εξασφάλισε τα 6 δισ. ευρώ της συµφωνίας της µε την Ε.Ε.
Εκθέσεις
Σε εκθέσεις του ∆ιεθνούς Οργανισµού Μετανάστευσης (∆ΟΜ) από ηµιεπίσηµες καταγραφές του λιβυκού µηχα νισµού αναφέρεται ότι η συντριπτική πλειονότητά τους (83%) προέρχεται από τέσσερις χώρες: Σουδάν (31%), Νίγηρας (22%), Αίγυπτος (20%) και Τσαντ (10%). Πάνω από τα τρία τέταρτα (76%) δεν έχουν πρόσβαση σε υγει ονοµική περίθαλψη.
Κυριακάτικη Απογευματινή