Οι εξελίξεις στο µέτωπο του Μεταναστευτικού, µε τις αθρόες ροές από τη Λιβύη, λειτούργησαν ως επιταχυντής για την ανάπτυξη του δόγµατος της µηδενικής ανοχής της κυβέρνησης απέναντι στην παράνοµη µετανάστευση, το οποίο συνοψίζεται στο µήνυµα της ελληνικής πλευ ράς «φυλακή ή επιστροφή». Εξάλλου, η αυστηροποίηση της µεταναστευτικής πολιτικής από πλευράς κυβέρνησης δεν αποτελεί νέα στρατηγική προσέγγιση.
Αντιθέτως, έχει προαναγγελθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, που σή κωσε το θέµα της εργαλειοποίησης των µεταναστευτικών ροών και στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συµβούλιο, µε το Μέγα ρο Μαξίµου να αντιµετωπίζει τη διαχεί ριση των αυξηµένων αφίξεων ως θέµα ύψιστης εθνικής ασφάλειας και να αξιοποιεί την «ευκαιρία» να αντιπαρατεθεί µε τις δυνάµεις της αντιπολίτευσης στο πεδίο της ασφάλειας των πολιτών και της θωράκισης της χώρας, που θεωρείται ευνοϊκό για την κυβέρνηση. Παράλληλα, διά των αποφασιστικών κι νήσεων στο Μεταναστευτικό, η κυβέρνη ση επιδιώκει να θωρακίσει τα δεξιά της, σε µια συγκυρία που στον ορίζοντα δια φαίνεται το νέο κόµµα του Αντώνη Σαµαρά, µε την κίνηση των 91 να ερµηνεύε ται ως πρόπλασµα για τον σχεδιασµό του πρώην πρωθυπουργού.
Για τον επόµενο, κρίσιµο µήνα η κυβέρ νηση επιλέγει να σηκώσει την ατζέντα της ασφάλειας, µε αφορµή την κατάστα ση στη Νότια Κρήτη, και την επιτάχυν ση του µεταρρυθµιστικού της έργου σε µια συγκυρία που στον πολιτικό λόγο κυ ριάρχησε η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, µε έναν διπλό στόχο: αφενός να συγκρου στεί µε την αντιπολίτευση και να διατυ πώσει τις θέσεις της για µια σκληρότερη στάση στο Μεταναστευτικό, που αποτε λεί ένα αίτηµα του δεξιόστροφου ακρο Το Μαξίμου αντιμετωπίζει τη διαχείριση του Μεταναστευτικού ως θέμα ύψιστης εθνικής ασφάλειας και απορρίπτει κάθε υπόνοια «κουκουλώματος» στην υπόθεση των αγροτικών επιδοτήσεων ατηρίου, επιδιώκοντας να κερδίσει πο λιτικό κεφάλαιο από την αποφασιστική αντίδρασή της στο συγκεκριµένο ζήτη µα. Αφετέρου, εν αναµονή της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση προανακρι τικής επιτροπής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, η κυ βέρνηση κερδίζει χρόνο, ώστε να βρει τη λύση µε τις λιγότερες απώλειες για τη δι αχείριση του θέµατος των παράνοµων αγροτικών επιδοτήσεων σε κοινοβου λευτικό επίπεδο, «τρέχοντας» παράλλη λα τις διαδικασίες για την απορρόφη ση του αµαρτωλού οργανισµού από την ΑΑ∆Ε και την εκκίνηση των διαδικασιών για την επιστροφή των πρώτων παρανό µως καταβληθεισών ενισχύσεων.
Αντεπίθεση
Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση έχει ξε κινήσει µε προσεκτικές κινήσεις να οργα νώνει την αντεπίθεσή της καταρτίζοντας 13 τον οδικό χάρτη για το διάστηµα που µε σολαβεί έως το ορόσηµο της ∆ιεθνούς Εκ θεσης Θεσσαλονίκης µε έναν τριπλό αυτή τη φορά στόχο: την ανάκτηση πολιτικού κεφαλαίου, την αποκατάσταση του τραυ µατισµένου µεταρρυθµιστικού προφίλ της και τέλος τη συνέχιση της προσπάθειας να εµπεδωθεί από την κοινωνία η βούληση να επιστραφεί στους πολίτες, µέσω φοροελα φρύνσεων και µέτρων στήριξης, το µέρι σµα της ανάπτυξης και της θετικής οικο νοµικής πορείας. Το πρωθυπουργικό επιτελείο, άλλωστε, έχει ξεκινήσει να «ντύνει» το προεκλογι κό αφήγηµα του 2027, που θα εκφραστεί πιο έντονα στη ∆ΕΘ, µε τον οδικό άξονα για τα επόµενα δύο χρόνια να περιλαµβά νει τέσσερις πυλώνες:
1. Ενίσχυση της µεσαίας τάξης. Με λι γότερους φόρους, µε στήριξη του εισοδή µατος και βάρος στην αντιµετώπιση του Στεγαστικού.
2. Καλύτερο κράτος. Με αιχµή τις αλ λαγές σε Υγεία, Παιδεία, ασφάλεια και ∆ι καιοσύνη.
3. Ισχυροποίηση των εθνικών µας θέσεων. Με το σχέδιο εξοπλισµών, αλλά και τη συµµετοχή µας στη νέα αρχιτεκτονική της Ευρώπης.
4. Αρση των ανισοτήτων µεταξύ κέ ντρου και περιφέρειας. Βέβαια, έως τη ∆ΕΘ αναµένεται να κυρι αρχήσει πιο έντονα στον δηµόσιο λόγο η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, µε την κυβέρνη ση ωστόσο να επιδιώκει µέσω των αποκα λύψεων για τις αγροτικές επιδοτήσεις να αναδείξει τις παρεµβάσεις που έχει δρο µολογήσει για τη αντιµετώπιση αντίστοι χων παθογενειών του ελληνικού κράτους. Χαρακτηριστικά παραδείγµατα εντοπίζει κανείς στα κυκλώµατα των παράνοµων συνταγογραφήσεων, τελωνείων που εί χαν παράνοµες συµπεριφορές, των πολε οδοµιών, σε µεγάλα κυκλώµατα, των φυ λακών, όπου µέσα σε κάποιες δρούσαν εγκληµατικές οργανώσεις, εφοριών, που είχαν προβληµατική δραστηριότητα, της ∆ηµοτικής Αστυνοµίας, των συντάξεων κ.ο.κ. Στόχος να σταλεί το καθαρό µήνυµα ότι, όπως άγγιξε η κυβέρνηση υποθέσεις που χρόνιζαν, έτσι θα πετύχει τον στόχο να σπάσει το απόστηµα του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Οσον αφορά τις επόµενες κινήσεις, οι αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, µε το ΠΑ ΣΟΚ να αναµένεται να φέρει την πρόταση την προσεχή εβδοµάδα, πιθανώς την Τρί τη, και το Μαξίµου να προσανατολίζεται στο αφήγηµα να µη µείνει καµιά σκιά στην υπόθεση, χωρίς ωστόσο να καλλιεργείται διχαστικό κλίµα, που θα επαναφέρει την ακραία τοξικότητα στον δηµόσιο διάλο γο. Στόχος του Μαξίµου είναι η απόρριψη κάθε υπόνοιας ότι η κυβέρνηση επιδιώ κει να «κουκουλώσει» το παραµικρό στην υπόθεση αυτή. Μάλιστα, η στρατηγική εν προκειµένω είναι να περάσει στην αντε πίθεση, καταρρίπτοντας, για παράδειγ µα, τις καταγγελίες του Νίκου Ανδρου λάκη πως, αν δεν ερχόταν η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, η κυβέρνηση δεν θα έκανε τί ποτα για τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Θα επιχειρηθεί να αναδειχθεί, δηλαδή, ότι η κυβέρνηση, µε εντολή του πρωθυπουρ γού, είναι η πρώτη που προέβη σε σοβα ρούς διασταυρωτικούς ελέγχους, έχοντας µπλοκάρει σειρά πληρωµών µε συγκεκρι µένους ΑΦΜ. Θα επιχειρηθεί να αναδει χθεί επίσης -χωρίς απόπειρα συµψηφι σµών- ότι η διαχρονική παθογένεια ήταν γνωστή σε όλο το πολιτικό σύστηµα, όπως και η βούληση του κ. Μητσοτάκη να αντι µετωπιστούν τέτοια φαινόµενα.
Κυριακάτικη Απογευματινή