Κονδύλια 52,5 εκατ. € σε ηλεκτρικά αµαξίδια για 15.000 πολίτες

Ανάσα σε 1,5 εκατοµµύρια νοικοκυριά και 75 χιλιάδες µικρές επιχειρήσεις, για τη στήριξη των ΑµεΑ, από πόρους του Κοινωνικού Κλιµατικού Ταµείου
11:32 - 14 Ιουλίου 2025

Παρεµβάσεις µε έµφαση στις ευάλωτες κοινωνικές οµάδες, και ιδιαίτερα στα άτοµα µε αναπηρία, δροµολογεί το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, µε στόχο την ενίσχυση της κυβερνητικής πολιτικής για την προσβασιµότητα και την αυτόνοµη διαβίωση των ΑµεΑ. Προς αυτή την κατεύθυνση, πόροι από το νέο χρηµατοδοτικό εργαλείο, το Κοινωνι κό Κλιµατικό Ταµείο, ύψους 4,7 δισ. ευρώ, µε δυνητικά ωφελούµενους 1,5 εκατοµµύρια νοικοκυριά και 75 χιλιάδες πολύ µικρές επιχειρήσεις, θα αξιοποιηθούν για τη στή ριξη των ΑµεΑ. Συγκεκριµένα, ο σχεδια σµός του ΥΚΟΙΣΟ προβλέπει επιδότηση βοηθητικών µέσων κίνησης για Ατοµα µε Αναπηρία (ηλεκτρικών αµαξιδίων), που για πρώτη φορά θα αφορά ανασφάλιστα άτο µα, ενώ θα δίνεται και extra επιδότηση σε ασφαλισµένους.

Πρόκειται για επιδότηση ηλεκτρικών αµα ξιδίων (scooters, handbikes) και εξοπλι σµού µετατροπής των χειροκίνητων σε ηλεκτρικά για άτοµα µε τετραπληγία, πα ραπληγία ή ηµιπληγία, καθώς, εξαιτίας της ανεπαρκούς προσβασιµότητας στο φυσι κό περιβάλλον, το ηλεκτρικό αµαξίδιο αποτελεί συχνά τη µόνη λύση για καθη µερινή αυτονοµία των ΑµεΑ, χωρίς εξάρ τηση από τρίτους. Μηδενική επιβάρυνση Ωστόσο, το κόστος των κατάλληλων αµαξιδίων ή των συστηµάτων µετατρο πής υπερβαίνει σηµαντικά την αποζηµίω ση του ΕΟΠΥΥ, µε αποτέλεσµα πολλοί να µην µπορούν να τα αποκτήσουν. Η συγκε κριµένη δράση, που θα χρηµατοδοτηθεί από το Κοινωνικό Κλιµατικό Ταµείο, εξα σφαλίζει µηδενική επιβάρυνση για τους δικαιούχους, καλύπτοντας πλήρως τη δι αφορά κόστους.

Σύµφωνα µε τον σχεδι ασµό, προβλέπονται 15 χιλιάδες ωφελού µενοι (άτοµα µε παραπληγία, τετραπληγία ή ηµιπληγία), ενώ η δράση έχει προϋπολογισµό 52,5 εκατ. ευρώ, µε χρονοδιάγραµ µα υλοποίησης το α’ τρίµηνο του 2026 έως το δ’ τρίµηνο του 2030. Η δράση για την επιδότηση βοηθητικών µέσων κίνησης εντάσσεται σε ένα ευρύ πλέγµα µέτρων και παρεµβάσεων για τη στήριξη των ΑµεΑ, που αποτελείται από σειρά προγραµµάτων. Ωφελούµενοι είναι άτοµα µε ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%, που διαµένουν νόµιµα στην Ελλάδα και έχουν ατοµικό εισόδηµα έως 60.000 ευρώ. Το ανώτατο ποσό επιχορήγησης φτάνει έως και τα 14.500 ευρώ, 12.000 ευρώ για κινητική αναπηρία, 5.000 ευρώ για αισθητηριακή αναπηρία και 14.500 ευρώ για συνδυασµό κινητικής και αισθη τηριακής αναπηρίας.

Επιλέξιµοι χώροι παρεµβάσεων είναι η κύ ρια κατοικία, ανεξαρτήτως ιδιοκτησιακού καθεστώτος (συµπεριλαµβανοµένων µισθωµένων κατοικιών µε τη συναίνεση του ιδιοκτήτη), η ιδιόκτητη δευτερεύουσα κα τοικία, η επαγγελµατική στέγη αυτοαπα σχολουµένων και οι κοινόχρηστοι χώροι πολυκατοικιών. Οι παρεµβάσεις περιλαµ βάνουν τεχνικές εργασίες διαµόρφωσης, εγκατάσταση ραµπών και αναβατορίων, τοποθέτηση αυτοµατισµών και ειδικού εξοπλισµού, καθώς και την αµοιβή µηχα νικού για την πιστοποίηση της ολοκλήρω σης των εργασιών.

Παράλληλα, υλοποιείται το πιλοτικό πρό γραµµα «Προσωπικός Βοηθός για ΑµεΑ», µε στόχο την ενίσχυση της ανεξάρτητης διαβίωσής τους, που υλοποιείται στο πλαί σιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» µε τη χρη µατοδότηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης – NextGenerationEU και συνολικό προϋ πολογισµό 41.683.896 ευρώ, σύµφωνα µε δύο αποφάσεις ένταξης, όπως τροποποι ήθηκαν και ισχύουν. Μέχρι σήµερα υφί στανται 2.222 ενεργά συµφωνητικά µε ταξύ δικαιούχων ΑµεΑ και Προσωπικών Βοηθών (1.083 α’ φάση και 1.139 β’ φάση) για την παροχή υπηρεσιών, ενώ ο µοναδι κός αριθµός ωφελουµένων που έχουν λά βει την υπηρεσία είναι 1.524 (682 α’ φάση και 842 β’ φάση). Αντίστοιχα, έχουν απα σχοληθεί 2.223 προσωπικοί βοηθοί (1.017 α’ φάση και 1.206 β’ φάση). Ρυθµίσεις και στο «Σπίτι µου ΙΙ» Ταυτόχρονα, υλοποιείται πρόγραµµα 6,8 εκατ. ευρώ για ψηφιακή ενδυνάµωση ατό µων άνω των 65 ετών και ΑµεΑ, µε πό ρους επίσης του Ταµείου Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας, ενώ οι νέες ρυθµίσεις για το πρόγραµµα «Σπίτι µου ΙΙ» διευρύ νουν τη συµµετοχή των ΑµεΑ, παρέχο ντας πρόσβαση σε νεότερα ακίνητα και διευκολύνοντας τις διαδικασίες µέσω πα ράτασης ισχύος. Συγκεκριµένα, προβλέπεται ότι οι δικαιούχοι µε ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, καθώς και όσοι έχουν εξαρτώµενα τέκνα µε αντίστοιχο ποσοστό, µπορούν πλέον να επιλέγουν κατοικίες που έχουν ανεγερθεί έως τις 31 ∆εκεµβρίου 2020.

Η µέχρι πρότινος κα ταληκτική χρονολογία κατασκευής ήταν το 2007. Η επιλεξιµότητα των δικαιού χων τεκµηριώνεται µέσω πιστοποιητικών από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) ή αντίστοιχες υπηρεσίες. Τέλος, στον ΕΦΚΑ τηρείται πληροφορια κό σύστηµα µε την επωνυµία «Κάρτα Ανα πηρίας», το οποίο είναι προσβάσιµο µέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της ∆ηµόσι ας ∆ιοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ). Στόχος είναι η ολοκλήρωση της δηµιουργίας της Ενι αίας Εθνικής Πύλης Παροχών Αναπηρίας και η έκδοση της πλαστικής κάρτας ανα πηρίας, ενσωµατώνοντας τις προδιαγρα φές της ευρωπαϊκής κάρτας αναπηρίας. Στο υποσύστηµα της κάρτας αναπηρίας όσα άτοµα έχουν καταχωριστεί στο Ψηφιακό Μητρώο Ατόµων µε αναπηρία και έχουν συνολικό ποσοστό αναπηρίας του λάχιστον 50% µπορούν να υποβάλουν αί τηση για χορήγηση κάρτας αναπηρίας.

Κυριακάτικη Απογευματινή