«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει ξέφραγο αμπέλι»

Μήνυμα αποφασιστικότητας από Μητσοτάκη για το Μεταναστευτικό
09:30 - 14 Ιουλίου 2025

Ένα βαρύ και ιδιαίτερα απαιτητικό καλοκαίρι έχει μπροστά της η κυβέρνηση, με τις εξελίξεις στην εγχώρια και τη διεθνή σκηνή να προμηνύουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι υπουργοί του θα χρειαστεί να τρέξουν, ώστε να αξιοποιήσουν τον επόμενο ενάμιση μήνα βάζοντας σε τάξη τα ανοιχτά μέτωπα στον δρόμο προς τη ΔΕΘ του Σεπτεμβρίου. Η εβδομάδα που ξεκίνησε δεν έχει τα χαρακτηριστικά της καλοκαιρινής ραστώνης, ως είθισται όταν προσεγγίζουμε το δεύτερο μισό του Ιουλίου. Αντιθέτως, εντός των επόμενων ημερών κατατίθεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ με φόντο τις αυξημένες ροές από τη Λιβύη το ζήτημα του Μεταναστευτικού βρίσκεται ψηλά στην πολιτική ατζέντα.

Αυτό φαίνεται και από την εκτενή αναφορά του πρωθυπουργού στη χθεσινή εβδομαδιαία ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου στα μέτρα της κυβέρνησης για την ανάσχεση των ροών προς την Κρήτη. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη λήψη των έκτακτων μέτρων έναντι των διακινητών που αξιοποιούν τη Λιβύη ως πέρασμα, ενώ κάλεσε τη χώρα της Βορείου Αφρικής σε συνεργασία, υπενθυμίζοντας πως οι σχέσεις της με την ΕΕ περνούν μέσα από την Αθήνα. «Η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει να εδραιωθεί νέα δίοδος παράνομης εισόδου στη χώρα και την Ευρώπη», διεμήνυσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Οι άθλιοι διακινητές αλλάζουν τακτικές και διαδρομές, μεταφέροντας τη δράση τους εκεί όπου βρίσκουν έδαφος – και αυτή τη φορά, αυτό το έδαφος είναι η Λιβύη». Στην ίδια γραμμή, αυστηρό μήνυμα προς τα κυκλώματα διακίνησης έστειλε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνος Πλεύρης μέσω της «Κυριακάτικης Απογευματινής», αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Εάν καταφέρετε να εισέλθετε στην Ελλάδα, θα σας φυλακίσουµε, και η µόνη σας διέξοδος θα είναι η επιστροφή σας. Τζάµπα δίνετε τα χρήµατά σας στους λαθροδιακινητές».

Το Μέγαρο Μαξίμου σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία στο περιφερειακό τοπίο επιλέγει να επιδείξει αυστηρή στάση εκπέμποντας το μήνυμα ότι Ελλάδα δεν θα γίνει ξέφραγο αμπέλι, εκτιμώντας παράλληλα ότι η διαχείριση του Μεταναστευτικού αποτελεί προνομιακό πεδίο για την κυβέρνηση, έχοντας και την αντίστοιχη εμπειρία από το 2019 έως σήμερα τόσο στον Έβρο όσο κα σε Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο. Με άλλα λόγια, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ευκαιρία να ανακτήσει πολιτικό κεφάλαιο με την αποτελεσματική διαχείριση του νέου κύματος μεταναστευτικών ροών αξιοποιώντας το μοντέλο Έβρου. Η επανατοποθέτηση, άλλωστε, του Μεταναστευτικού ως κεντρικού θέματος της πολιτικής συζήτησης αποκαθιστά και τις «γέφυρες» της ΝΔ με το δεξιόστροφο ακροατήριο, που αξιολογεί θετικά τις αποφασιστικές κινήσεις της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο θέμα, μετά και τις τελευταίες μετρήσεις που έδειχναν τον προβληματισμό της κοινής γνώμης για τις επιλογές της στην εξωτερική πολιτική.

Παρά τα ανοιχτά μέτωπα που έχει να αντιμετωπίσει το Μαξίμου, συνεχίζει να αναδεικνύει τα θετικά μηνύματα και τα αποτελέσματα των κυβερνητικών παρεμβάσεων, με έμφαση στην οικονομία και την απασχόληση. Ενδεικτική ήταν η ανάρτηση του πρωθυπουργού στο ΤικΤοκ για την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στον τουρισμό, που για τον Μάιο δεκαπλασιάστηκαν οι δηλωθείσες υπερωρίες στον κλάδο. «Πρόκειται για «νόμιμες υπερωρίες οι οποίες δηλώνονται κανονικά, πληρώνονται κανονικά και προφανώς καταβάλλονται και οι εργοδοτικές εισφορές», ανέφερε στο βίντεό του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολιάζοντας ότι «εδώ κάτι αλλάζει». Στο ίδιο μοτίβο θα κινηθεί το πρωθυπουργικό επιτελείο, αναδεικνύοντας το κυβερνητικό έργο σε τομείς που λόγω της τρέχουσας, έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης περνούν στα «ψιλά». Εφ’ όλης της ύλης απολογισμός θα γίνει στη ΔΕΘ σε περίπου 70 ημέρες από σήμερα, οπότε θα ανακοινωθούν τα νέα μέτρα στήριξης για τους πολίτες με έμφαση στη μεσαία τάξη και την οικογένεια.

Όσον αφορά το ζήτημα του ΟΠΕΚΕΠΕ η κυβέρνηση δεν βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση, ωστόσο έχει ένα όπλο στη φαρέτρα της: την άμεση επιστροφή των κλεμμένων, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του επόμενου τριμήνου, με τις διαδικασίες να έχουν ξεκινήσει και τον σχεδιασμό να προχωρά με γοργούς ρυθμούς και ταυτόχρονα την πρόθεση της κυβέρνησης να αναδείξει -χωρίς συμψηφισμούς- τη διαχρονική παθογένεια.

«Σε κάθε περίπτωση, η αντιπολίτευση θα συνεχίζει να επιδίδεται στο μονοπάτι της σκανδαλολογίας», εκτιμούν κυβερνητικές πηγές, ενώ κατατοπιστική για το πώς βλέπει το Μαξίμου τη στάση της αντιπολίτευσης για το θέμα ήταν η πρόσφατη ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου ο οποίος έκανε λόγο για επιπόλαιη ή σκόπιμη σύγχυση, που οδηγεί στην ταύτιση της πολιτικής με την ποινική ευθύνη. «Η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής του τόπου είναι μια βαθιά αντιδραστική θέση που παραπέμπει σε άλλες σκοτεινές εποχές και σίγουρα δεν έχει θέση σε μια δημοκρατία», τόνισε ο κ. Σκέρτσος, εν αναμονή της κυβερνητικής αντίδρασης στην πρόταση που καταθέτει το ΠΑΣΟΚ.

Εφημερίδα Απογευματινή