Σήμερα, 14 Ιουλίου, είναι η εθνική εορτή της Γαλλίας, «μία γιορτή που θέτει ως πρωταρχικό στόχο την ανάδειξη της εθνικής ομοψυχίας», όπως εξηγεί στη συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρέσβειρα της Γαλλίας στην Ελλάδα, Λοράνς Αουέρ. Kαι, φέτος, «στην Αθήνα, γιορτάζουμε, μαζί με τους εταίρους της ελληνογαλλικής συνεργασίας, τις κοινές μας δράσεις στους τομείς της πολιτικής, της άμυνας, της γαλλοφωνίας και των πανεπιστημιακών συμπράξεων», όπως λέει.
Η σημερινή, όμως, ημέρα, είναι και η αφορμή όχι μόνο για να ανατρέξει κανείς και να θυμηθεί το παρελθόν και το πώς φτάσαμε στην εγκαθίδρυση της εθνικής εορτής της Γαλλίας, αλλά και για να καταγράψει την πορεία, την εξέλιξη και το «σήμερα» των ελληνογαλλικών σχέσεων σε πολιτικό, οικονομικό, αλλά πολιτιστικό και εκπαιδευτικό επίπεδο.
Η κ. Αουέρ απαντά σ’ αυτά τα ερωτήματα και δηλώνει ότι νιώθει «πολύ υπερήφανη» που προωθεί «μία ελληνογαλλική σχέση, στηρίζοντας πλήθος έμπρακτων δράσεων διευκόλυνσης, διαφοροποίησης και εμβάθυνσης της συνεργασίας», τα δύο τελευταία χρόνια, που βρίσκεται στο τιμόνι της γαλλικής διπλωματίας στην Ελλάδα.
Περιγράφει, επίσης, το πώς υλοποιείται η «στρατηγική εταιρική σχέση που υπεγράφη από τον Πρόεδρο της (Γαλλικής) Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τον Σεπτέμβριο του 2021», μιλά για τις οικονομικές σχέσεις των δύο κρατών και υπογραμμίζει ότι έχουν ενταθεί την τελευταία χρονιά, αναφέροντας συγκεκριμένες επενδύσεις γαλλικών εταιρειών στην Ελλάδα.
Επιπλέον, αναφέρεται στο επίπεδο των σχέσεων Ελλάδας-Γαλλίας στον τομέα της άμυνας, αλλά και στον τομέα του πολιτισμού και, όπως λέει η ίδια, «δεν μπορώ παρά να είμαι ικανοποιημένη για την ποιότητα των ελληνογαλλικών σχέσεων».
Ολόκληρη το κείμενο της συνέντευξης της πρέσβειρας της Γαλλίας στην Ελλάδα, Λοράνς Αουέρ, στον Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στον Χρυσόστομο Μπίκατζικ έχει ως εξής:
Ερ.: 14 Ιουλίου, εθνική εορτή της Γαλλίας… Και, κάποιες φορές, θα πρέπει να ανατρέχουμε και να θυμόμαστε το παρελθόν…
Απ.: «Η ετήσια εθνική εορτή της Γαλλίας εγκαθιδρύθηκε μέσω ενός νόμου του 1880, ορίζοντας ως τιμώμενη ημερομηνία την 14η Ιουλίου 1790. Υπενθυμίζεται ότι στις 14 Ιουλίου 1789, ο λαός του Παρισιού άλωσε τη Βαστίλη, δίνοντας το έναυσμα για μια πιο ενεργή λαϊκή συμμετοχή σε μια επανάσταση που μέχρι τότε ήταν περισσότερο υπόθεση των ελίτ. Την επόμενη χρονιά, η συντακτική συνέλευση γίνεται σύμβολο της ανάκτησης της εθνικής ενότητας, κρίνοντας ότι το επαναστατικό κίνημα ολοκληρώθηκε με την επίτευξη της θέσπισης του Συντάγματος. Στις 14 Ιουλίου 1790, εκπρόσωποι όλων των νομών συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι για τη Γιορτή της Ομοσπονδίας, που παραμένει έως σήμερα ο μεγαλύτερος εορτασμός εθνικής ενότητας στην ιστορία της Γαλλίας.
Είναι σαφές ότι η ιστορία δεν έχει ποτέ γραμμική εξέλιξη: o 19ος αιώνας υπήρξε καθοριστικός ως προς την εδραίωση του εθνικού φρονήματος ανά την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, όπου η Επανάσταση ξεκινά μόλις έξι χρόνια μετά το τέλος της Ναπολεόντειας περιόδου. Θυμίζω άλλωστε ότι, μεταξύ όσων αγωνίστηκαν για την ελληνική ανεξαρτησία, υπήρχαν και Έλληνες πρώην στρατιώτες του γαλλικού αυτοκρατορικού στρατού, περί τους 4.500. Οι Έλληνες αυτοί είχαν υπηρετήσει τα επαναστατικά ιδεώδη σε όλη την Ευρώπη, από την Αίγυπτο στο Άουστερλιτς και έως το Βατερλό. Συμπερασματικά, ο συμβολισμός της 14ης Ιουλίου είναι σαφής: Πρόκειται για μια γιορτή που θέτει ως πρωταρχικό στόχο την ανάδειξη της εθνικής ομοψυχίας. Στην Αθήνα γιορτάζουμε, μαζί με τους εταίρους της ελληνογαλλικής συνεργασίας, τις κοινές μας δράσεις στους τομείς της πολιτικής, της άμυνας, της γαλλοφωνίας και των πανεπιστημιακών συμπράξεων».
Ερ.: Σας καλώ και πάλι να ανατρέξουμε, αυτή τη φορά, όμως, στο σύντομο παρελθόν. Αναλάβατε καθήκοντα πριν από δύο χρόνια. Πώς νιώσατε εκείνη την πρώτη ημέρα και πώς νιώθετε σήμερα;
Απ.: «Είμαι πολύ υπερήφανη που προωθώ την ελληνογαλλική σχέση, στηρίζοντας πλήθος έμπρακτων δράσεων διευκόλυνσης, διαφοροποίησης και εμβάθυνσης της συνεργασίας μας. Καταβάλαμε μεγάλες προσπάθειες, προκειμένου οι γαλλικές επιχειρήσεις να επιστρέψουν στην Ελλάδα και να βρεθούν κοινές επενδυτικές ευκαιρίες στο πλαίσιο της επαναβιομηχάνισης της Ευρώπης, αλλά και της σύγκλισης σε επίπεδο κεφαλαιαγορών. Το εμπορικό επιμελητήριο, οι σύμβουλοι εξωτερικού εμπορίου, η French Tech και η νέα ομάδα της Business France εργάζονται άοκνα για τον κοινό αυτό στόχο.
Η ελληνογαλλική σχέση είναι, επίσης, πλούσια ως προς τους ανθρώπινους δεσμούς που την απαρτίζουν, σε όλη την επικράτεια, ενώ η παρούσα συγκυρία διεθνών κρίσεων προσφέρεται για ακόμη στενότερες επαφές. Ενδεικτικά αναφέρω τους Έλληνες αποφοίτους γαλλικών πανεπιστημίων (alumni), τους μαθητές ελληνικών σχολείων που μαθαίνουν γαλλικά, και, φυσικά, την εξαιρετική συνεργασία μας σε επίπεδο υπουργών, σε τομείς όπως η πολιτική προστασία, η προστασία των ωκεανών και των δασών, και η διμερής διπλωματία με το βλέμμα στραμμένο προς την Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι ένας από τους πυλώνες της εσωτερικής αγοράς, αποτελεί ιστορικό σύμμαχο της Γαλλίας στην Ευρώπη, καθώς -πλέον- και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, πέρα και πάνω από τα αμιγώς αμυντικά ζητήματα που βρίσκονται συχνά στην επικαιρότητα».
Ερ.: Δεκαετίες τώρα οι ελληνογαλλικές σχέσεις είναι πολυεπίπεδες…
Απ.: «Η στρατηγική εταιρική σχέση που υπεγράφη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τον Σεπτέμβριο του 2021 αποτελεί πυλώνα της διμερούς ελληνογαλλικής σχέσης. Υποστηρίζεται έμπρακτα και καθημερινά διαμέσου πολυπληθών διμερών επαφών, μιας και από την άφιξή μου τον Αύγουστο το 2023 έως σήμερα έχουν λάβει χώρα 9 επισκέψεις Γάλλων υπουργών στην Ελλάδα, καθώς και 6 ακόμη επισκέψεις γερουσιαστών και βουλευτών, χωρίς να επεκταθώ στους διπλωμάτες, στα στελέχη της δημόσιας διοίκησης και τους αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων. Οι επισκέψεις αυτές επιβεβαιώνουν με τον βέλτιστο τρόπο την πυκνότητα των ελληνογαλλικών πολιτικών σχέσεων.
Στον ιδιαιτέρως σημαντικό τομέα της άμυνας, κάθε χρόνο διεξάγονται περισσότερες από 200 διμερείς στρατιωτικές ασκήσεις. Πρόσφατα, άλλωστε, στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου, περίπου 1.000 στρατιώτες των δύο χωρών και σκάφη των ναυτικών μας δυνάμεων συμμετείχαν στην αμφίβια άσκηση ARGO2025. Τέτοιες ασκήσεις, όπως και οι συνήθειες που αποκτώνται από τη σταθερή συνεργασία των στρατιωτικών μας, αναβαθμίζουν τη διαλειτουργικότητα των ενόπλων δυνάμεων, σε συνδυασμό με τις αγορές των μαχητικών αεροσκαφών Rafale και των φρεγατών FDI. Θα ήθελα επίσης να υπογραμμίσω τη συνεργασία μας στην πολιτική προστασία, χάρη στην ποιοτική αλληλοβοήθεια όσον αφορά στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.
Στο αμιγώς πολιτικό πεδίο, χαιρετίζω τις εργασίες της Ελλάδας και της Γαλλίας εντός του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών -στο οποίο εντάχθηκε η Ελλάδα για τη διετία 2025-2026 – καθώς επίσης και σε άλλα διεθνή διπλωματικά fora, όπως είναι η Σύνοδος Κορυφής για την τεχνητή νοημοσύνη ή η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τους Ωκεανούς (UNOC) στη Νίκαια, κατά την οποία είχαμε τη χαρά να υποδεχτούμε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Και επισημαίνω την πλήρη σύμπνοια απόψεων που παρατηρείται μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, σε καθοριστικά πεδία, όπως η επαναβιομηχάνιση, ο επανεξοπλισμός και η επένδυση στις καινοτόμες τεχνολογίες του μέλλοντος».
Ερ.: Απ´όσο διαφαίνεται σημαντικές είναι και οι ελληνογαλλικές σχέσεις σε οικονομικό και επιχειρηματικό επίπεδο…
Απ.: «Πράγματι, οι οικονομικές μας σχέσεις εντάθηκαν ακόμη περισσότερο τη χρονιά που μας πέρασε, καθώς μεγάλος αριθμός γαλλικών εταιρειών επέλεξαν να επενδύσουν εκ νέου στην Ελλάδα, δείγμα του ότι η χώρα έχει αφήσει για τα καλά πίσω της την κρίση. Έτσι, το 2024-2025, η γαλλική εταιρεία DATA4 ξεκίνησε την κατασκευή ενός data center κόστους 300 εκατ. ευρώ στο Κορωπί, η Airbus υπέγραψε σύμβαση με το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας με αντικείμενο την απόκτηση πυροσβεστικών ελικοπτέρων, ενώ η γαλλο-ιταλική κοινοπραξία EGIS και ATM συνεισέφερε στην έναρξη λειτουργίας του μετρό Θεσσαλονίκης.
Οι εμβληματικές αυτές επενδύσεις πλαισιώνονται από τη λιγότερο εμφανή, αλλά εξίσου καθοριστική δράση της οικονομικής υπηρεσίας της Πρεσβείας, της Business France, του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και της French Tech, με στόχο την ανάδειξη των γαλλικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Αποτέλεσμα είναι ότι το μερίδιο αγοράς της Γαλλίας στην Ελλάδα παρουσιάζει ενθαρρυντική αύξηση της τάξεως του 4,7%.
Όπως προανέφερα, οι απόψεις της Ελλάδας και της Γαλλίας στα ευρωπαϊκά ζητήματα ταυτίζονται σε μεγάλο βαθμό, και ο τομέας της οικονομίας δεν αποτελεί εξαίρεση. Οι δύο χώρες έχουν ήδη αρχίσει να ανταλλάσσουν απόψεις για το μέλλον των προς εξέταση ευρωπαϊκών προγραμμάτων χρηματοδότησης. Οι κοινές μας πρωτοβουλίες αφορούν επίσης στην ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να βελτιωθεί η λειτουργία της και να μειωθεί το κόστος για τους καταναλωτές. Και χαίρομαι για το γεγονός ότι μια αποστολή επιχειρηματιών υπό τον γαλλικό σύνδεσμο βιομηχάνων MEDEF επισκέφτηκε την Αθήνα τον Ιούνιο του 2025, διοργανώνοντας συναντήσεις υψηλού επιπέδου με τις ελληνικές αρχές σχετικά με συγκεκριμένα μελλοντικά σχέδια».
Ερ. Βεβαίως, όταν μιλάμε για ελληνογαλλικές σχέσεις, κανείς δεν μπορεί να μη συμπεριλάβει και να ενδιαφερθεί για την πορεία των σχέσεων σε επίπεδο πολιτισμού…
Απ.: «Και σε αυτόν τον τομέα δεν μπορώ παρά να είμαι ικανοποιημένη για την ποιότητα των ελληνογαλλικών σχέσεων. Οι δράσεις του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος περιλαμβάνουν μείζονος σημασίας εκδηλώσεις που, με την πάροδο των ετών, έχουν αποκτήσει εντυπωσιακή δημοφιλία: το Φεστιβάλ Φιλοσοφίας, το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, τα βραβεία γαλλοφωνίας κ.ά. Η διδασκαλία της γαλλικής γλώσσας στα ελληνικά σχολεία συνεχίζεται δυναμικά. Είναι η δεύτερη ξένη γλώσσα σε αριθμό μαθητών, και, γενικότερα, υπολογίζεται ότι, στα 10,5 εκατομμύρια του πληθυσμού της χώρας, 750.000 άτομα μιλούν Γαλλικά.
Στο χώρο της τέχνης, οι δεσμοί είναι εξίσου ισχυροί, με τη συμμετοχή, σε σχεδόν ετήσια βάση, Γάλλων ηθοποιών και σκηνοθετών στο Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, αλλά και χάρη στην υποδοχή καλλιτεχνών σε πολιτιστικά ιδρύματα στη Γαλλία. Τέλος, δεν θα μπορούσα να παραβλέψω τη σημαντική δουλειά της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής, η οποία συνεισφέρει στην προβολή της ιστορικής κληρονομιάς της Ελλάδας, αλλά και στην εμβάθυνση της ακαδημαϊκής γνώσης μέσω μελετών που εκπονούνται από διακεκριμένους ερευνητές, τους οποίους και φιλοξενεί κάθε χρόνο».