Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, ξεκαθάρισε ότι η ανάπτυξη του τομέα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα συνεχίζεται χωρίς εμπόδια, παρά τις αντιδράσεις της Λιβύης που αμφισβητούν τη μέση γραμμή θαλάσσιας οριοθέτησης νοτίως της Κρήτης.
Μιλώντας στην εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ της ΕΡΤNews, ο Υπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα ασκεί με υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Η λιβυκή διακοίνωση βασίζεται σε άκυρες συμφωνίες, είπε, και ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει απάντηση στον ΟΗΕ από το Υπουργείο Εξωτερικών.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Λιβύη πρέπει να γίνει με βάση το διεθνές δίκαιο. Ακόμη, επεσήμανε πως ακόμη και στους επίσημους χάρτες του λιβυκού οργανισμού πετρελαίου, γίνεται σεβαστή η μέση γραμμή.
Όσον αφορά την παρουσία διεθνών εταιρειών στην περιοχή, ήταν σαφής: «Οι ενεργειακοί κολοσσοί γνωρίζουν πού επενδύουν». Επίσης, ανακοίνωσε την προγραμματισμένη επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Ενέργειας στην Αθήνα (6–7 Νοεμβρίου), καθώς και συνάντηση με τον επικεφαλής του αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου Ενέργειας.
Διαβάστε επίσης: Πειρατικό ρεσάλτο από τη Λιβύη στην ελληνική ΑΟΖ
Δεν υπάρχει “κόκκινη κάρτα” από την Κομισιόν για τους θαλάσσιους χάρτες
Απαντώντας σε δημοσίευμα της εφημερίδας Αυγή, ο κ. Παπασταύρου διέψευσε ότι η Ελλάδα έλαβε «κόκκινη κάρτα» από την Κομισιόν για καθυστερήσεις στους θαλάσσιους χάρτες. Όπως ανέφερε, έχει ήδη υιοθετηθεί η Εθνική Χωρική Στρατηγική, έχουν οριστεί οι θαλάσσιες ενότητες και τα κριτήρια σχεδιασμού. Απομένει η κατάρτιση των πλαισίων, που απαιτεί περιβαλλοντικές μελέτες.
Για τα θαλάσσια πάρκα, δήλωσε ότι το σχέδιο θα παρουσιαστεί εντός του καλοκαιριού, υπογραμμίζοντας ότι η προστασία της βιοποικιλότητας αποτελεί προτεραιότητα.
Ενέργεια και πολεοδομία – Σημαντικά βήματα για την Ελλάδα
Ο Υπουργός ανακοίνωσε τη δημιουργία 245 τοπικών πολεοδομικών σχεδίων έως το 2025, καλύπτοντας το 80% της επικράτειας. Παράλληλα, προχωρά η ενιαία κωδικοποίηση της πολεοδομικής νομοθεσίας – κάτι που δεν έχει γίνει από το 1920.
Τόνισε ότι οι ρυθμίσεις απαντούν στις αποφάσεις του ΣτΕ και στοχεύουν σε σαφείς λύσεις για οικισμούς και αυθαίρετα: «Η ιδιοκτησία είναι σημαντική για κάθε Έλληνα».
Για τους στόχους του 2040: Πράσινη μετάβαση με ρεαλισμό
Αναφερόμενος στη συζήτηση για τη μείωση εκπομπών ως το 2040, ο κ. Παπασταύρου επεσήμανε ότι η Ελλάδα στηρίζει την πράσινη μετάβαση, αλλά με ρεαλιστικές προβλέψεις και μέτρα ώστε να διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή.