Εγκρίθηκε η σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού για τη δράση «Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας» στα 182,1 εκατ. ευρώ, με απόφαση της Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφίας Ζαχαράκη. Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή 2021-2027» του ΕΣΠΑ και αποτελεί απάντηση στην εντυπωσιακή επιτυχία του θεσμού της μαθητείας.
Αύξηση προϋπολογισμού κατά 57,1 εκατομμύρια ευρώ
Η συνολική αύξηση του προϋπολογισμού κατά 57.100.000 ευρώ, καθώς ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 125.000.000 ευρώ, ανταποκρίνεται στις αυξημένες ανάγκες και στην τεκμηριωμένη επιτυχία της δράσης. Το Μεταλυκειακό Έτος Μαθητείας έχει αποδείξει τη χρησιμότητα και την αποτελεσματικότητά του, ενισχύοντας τη διασύνδεση της επαγγελματικής εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας.
Η Σοφία Ζαχαράκη δήλωσε: «Με την παρούσα Υπουργική Απόφαση, εγκρίνουμε την σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού για το «Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας» κατά 57,1 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για μια κίνηση έμπρακτης αναγνώρισης ενός θεσμού, που έχει αποδείξει τη χρησιμότητα και την αποτελεσματικότητά του απέναντι στα παιδιά μας».
Διπλασιασμός μαθητευόμενων σε δύο χρόνια
Κατά το εκπαιδευτικό έτος 2024-2025, καταγράφεται εντυπωσιακή ενίσχυση της δράσης, με τη λειτουργία 802 τμημάτων «Μεταλυκειακού Έτους – Τάξης Μαθητείας», τα οποία φιλοξενούν 6.955 μαθητευόμενους. Σε σύγκριση με το εκπαιδευτικό έτος 2022-2023, κατά το οποίο λειτούργησαν 470 τμήματα με 3.899 μαθητευόμενους, προκύπτει σχεδόν διπλασιασμός τόσο στον αριθμό των τμημάτων όσο και των συμμετεχόντων.
Το γεγονός ότι σχεδόν διπλασιάστηκε ο αριθμός των μαθητευόμενων μέσα σε δύο χρόνια επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για μια δράση με ξεχωριστό εκπαιδευτικό αποτύπωμα. Η συνολική πρόβλεψη για την επόμενη προγραμματική περίοδο αφορά 27.600 ωφελούμενους μαθητευόμενους, ένας αριθμός που αντανακλά την καθολική αποδοχή του θεσμού.
Ισχυρή στήριξη από τον ιδιωτικό τομέα
Ιδιαίτερης σημασίας είναι η έμπρακτη στήριξη από τον ιδιωτικό τομέα, καθώς το 63,2% των θέσεων μαθητείας προσφέρεται από ιδιωτικές επιχειρήσεις. Η αυξημένη συμμετοχή των επιχειρήσεων αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την επιτυχία του θεσμού, καθώς εξασφαλίζει ποιοτικές θέσεις κατάρτισης και ενισχύει τη σύνδεση της επαγγελματικής εκπαίδευσης με τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας.
Το γεγονός ότι η αγορά εργασίας αγκαλιάζει τον θεσμό και αναγνωρίζει τη σημασία της επαγγελματικής εκπαίδευσης δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την ένταξη των νέων στην απασχόληση.
Χαρακτηριστικά του Μεταλυκειακού Έτους Μαθητείας
Το Μεταλυκειακό Έτος Τάξη Μαθητείας είναι προαιρετικό, ανήκει στη μεταλυκειακή επαγγελματική κατάρτιση και αποτελεί εκπαιδευτική διαδρομή που η ολοκλήρωσή της οδηγεί σε τίτλο επιπέδου πέντε (5) του Ε.Σ.Ε.Ε.Κ. Την ευθύνη υλοποίησης του Μεταλυκειακού Έτους Τάξης Μαθητείας έχει το ΕΠΑ.Λ.
Στο Μεταλυκειακό Έτος Τάξη Μαθητείας εφαρμόζεται η μεθοδολογία της μαθητείας, η οποία περιλαμβάνει:
• Μαθητεία με εκπαίδευση σε χώρο εργασίας σε ποσοστό κατ’ ελάχιστον πενήντα τοις εκατό (50%) της συνολικής διάρκειας
• Εργαστηριακά μαθήματα ειδικότητας, τα οποία πραγματοποιούνται σε Σχολικό Εργαστήριο (Σ.Ε.) ΕΠΑ.Λ. ή σε Ε.Κ.
Επένδυση στο μέλλον και την οικονομία
Η Υπουργός Παιδείας τόνισε ότι η επένδυση στη μαθητεία δεν είναι απλώς μια εκπαιδευτική συνθήκη, αλλά επένδυση στο μέλλον, στην ενδυνάμωση των δεξιοτήτων των νέων, στην ενίσχυση της απασχολησιμότητας και τελικά, στη δημιουργία μιας πιο ανθεκτικής και παραγωγικής οικονομίας.
Η παρούσα ενίσχυση εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των στοχευμένων δράσεων του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή 2021-2027», οι οποίες εστιάζουν στην αναβάθμιση του ανθρώπινου κεφαλαίου και τη βελτίωση της πρόσβασης στην απασχόληση. Η μαθητεία ήρθε για να μείνει και να εξελιχθεί ακόμη περισσότερο, διασφαλίζοντας ποιοτική επαγγελματική κατάρτιση και συμβάλλοντας καθοριστικά στη διαμόρφωση μιας σύγχρονης και ανταγωνιστικής οικονομίας.