Αποστολή στο τουρκικό ναρκοπέδιο της Λιβύης

Συνομιλίες Γεραπετρίτη στην Τρίπολη για ΑΟΖ και μνημόνιο - Στόχος η παραπομπή στη Χάγη
09:02 - 15 Ιουλίου 2025
Γεραπετρίτης

Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας και της ΕΕ δοκιμάζεται στη Λιβύη, όπου αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η σημερινή επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, καθώς γίνεται σε «θολά νερά» και με μοναδικό στόχο πλέον, μετά και την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα, την παραπομπή στη Χάγη για την οριοθέτηση της ΑΟΖ.

Με μοναδικό ενδεχόμενο για αναβολή της επίσκεψης την κατάσταση ασφαλείας στην Τρίπολη, όπου σημειώνονται έντονες ταραχές στους δρόμους της πόλης, η μετάβαση της ελληνικής διπλωματικής αποστολής έχει υψηλό βαθμό δυσκολίας, καθώς βασικό θέμα είναι η έναρξη διαλόγου με τον πρωθυπουργό της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και με αίτημα την απόσυρση του τουρκολυβικού μνημονίου. Στον απόηχο της αυστηρής απάντησης της Αθήνας στη ρηματική διακοίνωση της κυβέρνησης της Τρίπολης στον ΟΗΕ, ιδιαίτερα κρίσιμη παρουσιάζεται η άσκηση πίεσης προς τη λιβυκή πλευρά, ώστε να εισέλθει σε τροχιά διαλόγου, με τελική κατάληξη τη Χάγη, όπου αναμένεται να τεθεί και το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Όσον αφορά τον γενικότερο διάλογο ανάμεσα στις δύο πλευρές, φαίνεται ότι αναζητούνται οι συνθήκες επικοινωνίας και συνεννόησης που κατάφερε να πετύχει ο κ. Γεραπετρίτης κατά την επίσκεψή του στη Βεγγάζη, που πήγε πολύ καλά και είχε εξαιρετική υποδοχή από τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ και τους γιους του. Σε αυτή τη συνάντηση, που έγινε στις 6 Ιουλίου, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έθεσε στο τραπέζι την πρόταση για τεχνοκρατικές ομάδες, οι οποίες θα συζητήσουν το θέμα της οριοθέτησης, ενώ το ίδιο αναμένεται να επιχειρηθεί και στην Τρίπολη κατά την επικείμενη επίσκεψή του, καθώς επιδιώκεται μια συμφωνία για το Μεταναστευτικό όπως αυτή που έχει συναφθεί με την Τουρκία και μέχρι στιγμής εφαρμόζεται πολύ ικανοποιητικά.
Γεγονός, πάντως, είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση, όσο κι αν το υπουργείο Εξωτερικών προσπαθεί να εξωραΐσει την κατάσταση, καθώς ο κ. Γεραπετρίτης έχει να αντιμετωπίσει μία κυβέρνηση που υπέγραψε το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, έχει υπογράψει συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με την Άγκυρα και πρόσφατα παραχώρησε τέσσερα θαλάσσια οικόπεδα για έρευνες υδρογονανθράκων στην τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου.

Ωστόσο, ο Έλληνας υπουργός δεν είναι «άοπλος», καθώς η Ελλάδα έχει ισχυρά γεωπολιτικά χαρτιά στη φαρέτρα της. Ένα εξ αυτών είναι ότι έχει στενές σχέσεις με όλους τους κρίσιμους παίκτες (ΕΕ, ΟΗΕ, Αίγυπτο και λοιπές αραβικές χώρες), οι οποίοι αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο την επόμενη ημέρα της διχασμένης χώρας. Μένει, λοιπόν, να δούμε πώς θα μπορέσει να διαχειριστεί τη δύσκολη κατάστασης ο κ. Γεραπετρίτης και τι μπορεί να κερδίσει από τις επαφές που θα έχει με την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, που επιχειρεί να σπείρει αμφιβολίες για τη χορήγηση αδειών ερευνών σε θαλάσσιες περιοχές νοτίως της Κρήτης στις αμερικανικές εταιρείες, όπως η ExxonMobil και η Chevron.

Την αισιοδοξία του, πάντως, για τις έρευνες υδρογονανθράκων εξέφρασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν επηρεαζόμαστε από τις κινήσεις της Λιβύης». Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Παπασταύρου ανέφερε αρχικά πως «η Ελλάδα κινείται μεθοδικά, υπεύθυνα και αποφασιστικά προς την εξασφάλιση της ενεργειακής της αυτονομίας, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο» και πρόσθεσε ότι «οι αντιδράσεις βασίζονται σε άκυρες και ανυπόστατες συμφωνίες και απορρίπτονται». Εστιάζοντας περαιτέρω στη διακοίνωση της Λιβύης, η οποία αμφισβητεί τη μέση γραμμή με την Ελλάδα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας εντόπισε την αντίφαση ότι, ακόμα και σήμερα, στην επίσημη ιστοσελίδα του Εθνικού Οργανισμού Πετρελαίου της Λιβύης ο διεθνής διαγωνισμός υδρογονανθράκων, που είναι σε εξέλιξη, αφορά θαλάσσια οικόπεδα που σέβονται τη μέση γραμμή με την Ελλάδα, γεγονός που εξηγείται, καθώς το 90% των εσόδων της Λιβύης προέρχεται από τους υδρογονάνθρακες.

«Η Λιβύη δεν θέλει να διακινδυνεύσει την επανένταξή της στην παγκόσμια αγορά υδρογονανθράκων παραβιάζοντας διεθνείς κανόνες», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ξεκαθάρισε: «Σε κάθε περίπτωση, εμείς συνεχίζουμε κανονικά τις διαδικασίες μας και ο διαγωνισμός εξελίσσεται».

Εφημερίδα Απογευματινή