Το σαφές μήνυμα πως «η δίοδος προς την Ελλάδα κλείνει», που έστειλε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, καταγράφεται στο νέο μεταναστευτικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, με την κυβέρνηση να έχει στόχο να τεθεί σε ισχύ αμέσως μετά τη δημοσίευσή του στο ΦΕΚ, πιθανότατα εντός των επόμενων ημερών.
Λίγα 24ωρα μετά την υπερψήφιση της τροπολογίας για τρίμηνη αναστολή ασύλου σε παράνομα εισερχομένους στη χώρα από τη Βόρεια Αφρική, η κυβέρνηση προχωρά στην επόμενη νομοθετική πράξη που θα αυστηροποιήσει περαιτέρω το πλαίσιο μετανάστευσης, ολοκληρώνοντας έτσι τη δέσμη των πέντε μέτρων που είχε αποφασίσει να θέσει σε εφαρμογή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, τα οποία είχε αποκαλύψει η «Α» στο φύλλο της Τρίτης 8 Ιουλίου. Το πρώτο συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να στείλει σαφές μήνυμα αποτροπής, κάτι που είναι ξεκάθαρο από το γεγονός ότι το νομοσχέδιο δεν θα έχει αναδρομική ισχύ, δηλαδή δεν θα αφορά όσους έχουν ήδη φτάσει στη χώρα, αλλά μόνο τις νέες αφίξεις μετά την έναρξη ισχύος του νόμου.
Βασικό μέτρο της νέας μεταναστευτικής πολιτικής είναι η τρίμηνη αναστολή της διαδικασίας ασύλου για όλους όσοι εισέρχονται παράνομα μέσω πλοιαρίων από τη Βόρεια Αφρική, οι οποίοι θα επιστρέφουν άμεσα, χωρίς να εξετάζεται το αίτημά τους για άσυλο. Παράλληλα, θεσπίζεται υποχρεωτική κράτηση όλων των παράτυπων μεταναστών σε κλειστές δομές κράτησης, με ανώτατο χρονικό όριο που μπορεί να φτάνει έως και 12 ή ακόμη και 18 μήνες, σε περιπτώσεις που υπάρχουν προσφυγές ή καθυστερήσεις στις απελάσεις. Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμα φυλάκιση για τρία χρόνια χωρίς αναστολή και πρόστιμο 10.000 ευρώ για όλους όσοι παραμένουν παράνομα στη χώρα και αρνούνται να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, παρότι έχει απορριφθεί η αίτηση ασύλου, ή παραβιάζουν τους όρους κράτησης.
Επιπλέον, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, ανακοίνωσε τη δραστική μείωση των επιδομάτων που λαμβάνουν οι αιτούντες άσυλο, τα οποία σήμερα κυμαίνονται από 150 έως και 420 ευρώ ανά νοικοκυριό, καθώς και πιο «λιτές» συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα, χωρίς παροχές ξενοδοχειακού τύπου. Τέλος, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μέτρα για ταχύτερες απελάσεις, με νέες συμφωνίες επιστροφής σε χώρες όπως η Αίγυπτος και η Λιβύη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι θα δυσκολέψουν τα δεδομένα και για εκείνους που παρουσιάζουν πρόβλημα ταυτοπροσωπίας και φτάνουν στην Ελλάδα χωρίς τα απαιτούμενα διοικητικά έγγραφα. Γι’ αυτούς βάσει του νόμου προβλέπεται ήδη κράτηση έως και 12 μήνες, απλώς εν τοις πράγμασι δεν εφαρμόζεται, κάτι που είναι άκρως πιθανό να αλλάξει τώρα. Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, θα αλλάξει και η αντιμετώπιση για τους μετανάστες οι οποίοι δεν θα δέχονται ιατρικό έλεγχο για να βεβαιωθεί η ηλικία τους. «Όποιος μετανάστης δεν δέχεται ιατρικό έλεγχο για να βεβαιωθεί η ηλικία του, τότε θα τεκμαίρεται ως ενήλικος».
Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε ότι θεωρείται ειλημμένη απόφαση η δημιουργία κλειστή δομής υποδοχής και ταυτοποίησης παράνομων μεταναστών στην Κρήτη, με το πρώην Στρατόπεδο Ζωγραφάκη στο Καστέλι του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, συνολικής έκτασης περίπου 17 στρεμμάτων, με δυναμικότητα 3.000 έως 4.000 ατόμων, να βρίσκεται ανάμεσα στις επικρατέστερες επιλογές για τη χωροθέτησή του. Η πρόταση αυτή έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε τοπική κοινωνία και δημοτικές Αρχές, αλλά η κυβέρνηση επιμένει προς αυτή τη λύση, ενώ παράλληλα φροντίζει για την αποσυμφόρηση της Κρήτης από τους χιλιάδες μετανάστες που έχουν φθάσει με τα δουλεμπορικά στο νησί από τα παράλια της Λιβύης, καθώς προχωρά στη μετεγκατάστασή τους σε δομές της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Άκρως ενδιαφέρον είναι και το χθεσινό δημοσίευμα του Politico, που επισημαίνει ότι «Ιταλία και Ελλάδα εκπέμπουν σήματα κινδύνου, για “σοβαρές απειλές για την ευρωπαϊκή ασφάλεια από τη Λιβύη”, στους συμμάχους τους στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ», σχολιάζοντας την ίδια στιγμή ότι αυτό γίνεται «χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία». Καταγράφει ότι «η Ρώμη και η Αθήνα έχουν εντοπίσει την εμπλοκή της Τουρκίας και της Ρωσίας σε μια εντεινόμενη απειλή για την ασφάλεια από τη Βόρεια Αφρική», τονίζοντας στη συνέχεια ότι «οι σύμμαχοί τους αδιαφορούν»!
Εφημερίδα Απογευματινή