Για την εξέλιξη στο μεταναστευτικό ζήτημα και την κατάσταση με τους μετανάστες στην Κρήτη, μίλησε σήμερα στην ΕΡΤ ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, τονίζοντας ότι η αποσυμφόρηση του νησιού ολοκληρώνεται εντός των ημερών.
«Για έξι συνεχόμενες μέρες δεν έχουμε αφίξεις μεταναστών, κυρίως λόγω των καιρικών συνθηκών στο Λιβυκό Πέλαγος. Υπολογίζουμε πως μέχρι αύριο ο αριθμός των μεταναστών στο νησί θα πέσει κάτω από 500, καθώς ήδη έχουν μεταφερθεί 200 άτομα και χθες υπήρχαν συνολικά 980», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Κλειστή δομή καταγραφής αντί για μικρές τοπικές δομές
Αναφερόμενος στις προτάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη δημιουργία δύο μικρών δομών καταγραφής στην Κρήτη, ο Πλεύρης ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση προκρίνει τη δημιουργία μίας κλειστής δομής φιλοξενίας.
«Σε αυτή τη δομή δεν θα παραμένει μόνιμα ο ίδιος πληθυσμός. Ανάλογα με τη ροή, οι παράτυποι μετανάστες που φτάνουν, θα καταγράφονται, θα παραμένουν προσωρινά και θα μεταφέρονται στην ενδοχώρα. Πάντα όμως εντός μιας κλειστής και ελεγχόμενης εγκατάστασης», εξήγησε.
Η τοποθεσία της νέας δομής θα καθοριστεί μέσα στις επόμενες ημέρες, καθώς έχει ήδη ζητηθεί από το ΓΕΕΘΑ να εντοπιστούν διαθέσιμα στρατόπεδα για το σκοπό αυτό.
Αυστηρό καθεστώς για αιτήσεις ασύλου από τη Βόρεια Αφρική
Ο υπουργός ανέφερε ότι, για το επόμενο τρίμηνο, όσοι μετανάστες από τη Βόρεια Αφρική εισέρχονται στη χώρα δεν θα έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης ασύλου. «Αυτό γίνεται γιατί οι περισσότεροι εξ αυτών δεν διαθέτουν προσφυγικό προφίλ. Στα πρώτα 24ωρα γίνεται καταγραφή, και όσοι εντοπίζονται χωρίς τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, κρατούνται και ξεκινά άμεσα η διαδικασία απέλασης», διευκρίνισε ο Θάνος Πλεύρης.
Ασκώντας κριτική σε προτάσεις της αντιπολίτευσης, σημείωσε πως η επιλογή της μη αποδοχής αιτήσεων ασύλου οδηγεί σε ταχύτερες επιστροφές και περιορίζει τη διαμονή μεταναστών που διαφορετικά θα παρέμεναν για μήνες.
Το μεγάλο στοίχημα: Οι επιστροφές μεταναστών
Ο υπουργός παραδέχτηκε πως η μεγαλύτερη δυσκολία στο μεταναστευτικό αφορά τις επιστροφές μεταναστών στις χώρες προέλευσης. Όπως είπε, αυτό αποτελεί και το βασικό θέμα συζήτησης πλέον στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Η Ευρώπη έχει πλέον καταλάβει ότι δεν μπορούμε να υποδεχόμαστε ανεξέλεγκτα ροές ανθρώπων που δεν εντάσσονται στις κοινωνίες μας και, σε πολλές περιπτώσεις, λειτουργούν επιθετικά», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Επανεξέταση των προνομίων και των επιδομάτων
Σχετικά με τα επιδόματα και τις παροχές που δίνονται σε αιτούντες άσυλο, ο Πλεύρης υπογράμμισε πως θα γίνει συνολική επανεξέταση. «Δεν μπορούμε να έχουμε προνόμια που υπερβαίνουν εκείνα που λαμβάνει ο Ευρωπαίος πολίτης που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Η εθνική μας συμμετοχή κυμαίνεται στο 15%–25% και η Ευρώπη δεν είναι αφελής», σημείωσε.