Το μήνυμα ότι «δεν υπάρχουν προβλήματα που δεν λύνονται με διάλογο» εξέπεμψε από τη Δυτική Λιβύη ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, μετά τις συναντήσεις του με την πολιτική ηγεσία της κυβέρνησης της Τρίπολης, που κινείται στην τουρκική σφαίρα επιρροής.
Στον απόηχο της ρηματικής διακοίνωσης της Τρίπολης, που αμφισβητεί τη μέση γραμμή της χώρας μας, η επίσκεψη είχε εξαρχής ελάχιστες ελπίδες συνεννόησης, αλλά εξελίχθηκε να είναι γεμάτη με φιλοφρονήσεις και λόγια ελπίδας για βελτίωση των διμερών σχέσεων μπροστά στις κάμερες, ενώ διπλωματικές πηγές γνωστοποίησαν ότι έγιναν και ουσιαστικές συζητήσεις για το Μεταναστευτικό και την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Σε μια προσπάθεια επανεκκίνησης διπλωματικών επαφών, ο Έλληνας υπουργός συναντήθηκε με τον Λίβυο ομόλογό του, Ταχέρ αλ Μπαούρ, ενώ είχε συνομιλίες και με τον πρωθυπουργό, Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, και τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου, Μοχάμεντ Μένφι.
Σε δηλώσεις του, μετά τις συναντήσεις αυτές, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας ανέφερε ότι «οι συζητήσεις έγιναν σε ιδιαίτερα παραγωγικό κλίμα και αποφασίσαμε από κοινού να επανατοποθετήσουμε σε τροχιά τα μείζονα ζητήματα που μας αφορούν, το Μεταναστευτικό, το διμερές εμπόριο και βεβαίως την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών». Εξέφρασε μάλιστα την άποψη ότι «μια Λιβύη ισχυρή, ενιαία και αυτοδύναμη σε αγαστή συνεργασία με την Ελλάδα αποτελεί εγγύηση ασφάλειας και ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή», καθώς και πως «η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αποτελέσει τη φωνή της Λιβύης στην Ευρώπη και τον κόσμο».
Ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ακόμα ότι η χώρα μας επιθυμεί να έχει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τη Λιβύη, ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι βασική προϋπόθεση είναι ο απόλυτος σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.
Ο κ. Γεραπετρίτης πρόσθεσε ότι «σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να συζητήσουμε στη βάση πάνω στο άκυρο και παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο».
Ελληνικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι οι δύο πλευρές είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις θέσεις τους για όλα τα θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις, ανταλλάσσοντας, επίσης, απόψεις για σύνθετα ζητήματα – όπως η μετανάστευση και η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ παρουσίασε την παρούσα κατάσταση στην Ελλάδα με τη ραγδαία αύξηση των μεταναστευτικών ροών από Τομπρούκ προς Κρήτη, εν μέσω μάλιστα τουριστικής περιόδου. Τόνισε ότι είναι σημαντικό να μην παγιωθεί μια νέα μεταναστευτική οδός. Συμφώνησαν ότι θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση ως προς τον έλεγχο χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων και η λιβυκή πλευρά ζήτησε συνδρομή της Ελλάδας τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο της ΕΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Επιπρόσθετα, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι η Ελλάδα επιδιώκει να επιλύσει κάθε ζήτημα οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με γειτονικές της χώρες, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων συμφωνήθηκε να είναι σε ετοιμότητα η Ελλάδα και η Λιβύη ως κράτη με αντικείμενες ακτές, ώστε να συζητήσουν για οριοθέτηση ΑΟΖ στο προσεχές μέλλον. Ως προς την προκήρυξη διαγωνισμού για έρευνες εξόρυξης υδρογονανθράκων σε δύο θαλάσσια οικόπεδα νοτίως της Κρήτης, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα βάσει Διεθνούς Δικαίου και δεν ενεργεί εις βάρος τρίτων. Ο κ. Γεραπετρίτης διατύπωσε παράλληλα την επιδίωξη της Ελλάδας για ενίσχυση των διμερών σχέσεων με την Τρίπολη, με έμφαση στην οικονομία και τις επενδύσεις. Η Λιβύη είναι σημαντικός εμπορικός εταίρος της Ελλάδας, προς τούτο συμφωνήθηκε να διερευνηθούν επιπλέον τομείς συνεργασίας τους, όπως αυτών της ενέργειας, των κατασκευών και μεταφορών.
«Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού, σας μεταφέρω μήνυμα ειρήνης, φιλίας και καλής γειτονίας», είχε πει νωρίτερα ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχουν προβλήματα τα οποία δεν μπορούν να λυθούν μέσω διαλόγου και εκείνα τα οποία μας ενώνουν, όπως η γεωγραφία και η ιστορία, είναι πολύ περισσότερα από εκείνα που μας διχάζουν».
Εφημερίδα Απογευματινή