Με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας απορρίφθηκε στη Βουλή το αίτημα άρσης ασυλίας 14 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας που κατηγορούνται για το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας. Η κατηγορία αφορά τη συμμετοχή τους στην προανακριτική επιτροπή για τα Τέμπη και τη θετική ψήφο για την παραπομπή του πρώην υφυπουργού Χρήστου Τριαντόπουλου στο Δικαστικό Συμβούλιο.
Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά δήλωσαν «παρών», ενώ Ελληνική Λύση, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας υπερψήφισαν το αίτημα άρσης ασυλίας.
Αποτελέσματα ψηφοφορίας στη Βουλή
Σύμφωνα με το τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, συνολικά ψήφισαν 270 βουλευτές: κατά του αιτήματος άρσης ασυλίας 158, «παρών» 76 και «υπέρ» 36.
Η στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης να μην απορρίψουν τη δίωξη συναδέλφων τους για ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση του συνταγματικού τους καθήκοντος επιβεβαιώνει όσους υποστηρίζουν ότι το Κοινοβούλιο έχει μπει σε προβληματική τροχιά που παραπέμπει σε αίθουσα πρωτοδικείου.
Παράλληλα, η κατάσταση επαναφέρει «μαύρες» εποχές της Βουλής, κατά τις οποίες ακραίες δυνάμεις ζητούσαν ποινικές διώξεις και φυλακίσεις κατά όσων ψήφιζαν μνημόνια ή τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Το αίτημα της Μαρίας Καρυστιανού
Να σημειωθεί ότι το αίτημα άρσης της βουλευτικής ασυλίας των 14 μελών της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας που συμμετείχαν στις εργασίες της προανακριτικής διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από μήνυση που κατέθεσε εναντίον τους η κυρία Μαρία Καρυστιανού.
Θεσμική παρεκτροπή σύμφωνα με τη ΝΔ
Απαντώντας στο αίτημα άρσης ασυλίας, ο κ. Παναγής Καπάτος, πρόεδρος της προανακριτικής για τον κ. Τριαντόπουλο, τόνισε: «Η μηνυτήρια αναφορά στρέφεται αποκλειστικά στο γεγονός ότι 14 βουλευτές συντάξαμε και ψηφίσαμε το πόρισμα της προανακριτικής. Ασκήσαμε το συνταγματικά κατοχυρωμένο καθήκον μας».
Ο βουλευτής της ΝΔ υπενθύμισε ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο βουλευτής δεν διώκεται για ψήφο που άσκησε κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του. «Η ψήφος δεν μπορεί να μετατραπεί σε ποινικό αδίκημα. Η κοινοβουλευτική διαδικασία δεν μπορεί να εκτρέπεται σε ποινική διαδικασία», τόνισε.
«Η στοχοποίηση 14 βουλευτών σε μια απολύτως προβλεπόμενη διαδικασία συνιστά θεσμική παρεκτροπή. Το να διαφωνεί κανείς με το περιεχόμενο πορίσματος είναι σεβαστό, το να επιχειρεί την ποινική δίωξη του συντάκτη είναι αντιδημοκρατικό», προσέθεσε ο κ. Καπάτος.
Οι θέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης
Από το ΠΑΣΟΚ ο κ. Δημήτρης Μάντζος υποστήριξε πως δεν πρέπει να ποινικοποιείται η πολιτική ζωή, για να προσθέσει στη συνέχεια ότι το κόμμα του θα ψηφίσει «παρών» στο αίτημα άρσης ασυλίας. «Η παραβίαση του Συντάγματος δεν είναι βουλευτικό καθήκον. Δεν είναι εδώ μια υπόθεση έκφρασης γνώμης σε σχέση με ένα πολιτικό ζήτημα. Είναι μια ευθεία παραβίαση του Συντάγματος», δήλωσε.
Ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος από τον ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε: «Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ, όπως έχει πει και ο Τσίπρας, είμαστε κάθε λέξη του Συντάγματος», ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας σημείωσε: «Οι βουλευτές εγκαλούνται για τη στάση που κράτησαν. Ούτε για μια απλή έκφραση γνώμης. Εγκαλούνται γιατί έκλεισαν την προανακριτική άρον άρον και παρέκαμψαν μια υπόθεση».
«Οι βουλευτές της ΝΔ δεν άφησαν την προανακριτική να ολοκληρώσει το έργο της», είπε ο κ. Σπύρος Τσιρώνης από τη Νίκη για να υποστηρίξει τη θετική στάση του κόμματός του για τη δίωξη 14 βουλευτών για το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας, ενώ για «μεθοδευμένη παραβίαση του Συντάγματος» μίλησε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος της Νέας Αριστεράς.
Η απάντηση της ΝΔ στην αντιπολίτευση
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Δημήτρης Καιρίδης, απαντώντας στις ενστάσεις της αντιπολίτευσης, υπενθύμισε πως τα άρθρα 61 και 62 του Συντάγματος προβλέπουν πως η έκφραση γνώμης και η ψήφος των βουλευτών δεν διώκεται.
Ο ίδιος υπενθύμισε πως η ΝΔ απέρριψε αντίστοιχα αιτήματα κατά βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο που έδωσαν στη Συμφωνία των Πρεσπών. «Άλλο η πολιτική διαφωνία που έχουμε για τη Συμφωνία των Πρεσπών και άλλο η ποινική διάσταση», είπε, για να εξηγήσει ότι η πολιτική διαφωνία των κομμάτων δεν μπορεί και δεν πρέπει να ποινικοποιείται.
Απευθυνόμενος προς το ΠΑΣΟΚ είπε: «Πατάτε σε δύο βάρκες. Λέτε ότι δεν πρέπει να ποινικοποιηθεί η πολιτική ζωή αλλά ψηφίζετε “παρών”. Πατάτε σε δυο βάρκες και πρέπει να προσέξετε να μην πέσετε».
Επεισόδιο Γεωργαντά με Κωνσταντοπούλου
Η συζήτηση για το αίτημα άρσης ασυλίας στιγματίστηκε και από το θερμό επεισόδιο μεταξύ του προεδρεύοντος της Ολομέλειας Γ. Γεωργαντά και της κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου.
Η αιτία της σύγκρουσης ήταν η παραβίαση του χρόνου ομιλίας από την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας. Μετά από διαδοχικές παρατηρήσεις του κ. Γεωργαντά, η κα Κωνσταντοπούλου αποχώρησε από το βήμα καταγγέλλοντας φασισμό.
Χαρακτηριστικό απόσπασμα του διαλόγου:
Γεωργαντάς: «Σας παρακαλώ, κυρία πρόεδρε, έχετε φτάσει τα 20 λεπτά. Κανείς άλλος ομιλητής δεν έφτασε αυτό το χρόνο»
Κωνσταντοπούλου: «Μην τραμπουκίζετε»
Γεωργαντάς: «Τη συμμόρφωση στον Κανονισμό ζητώ»
Κωνσταντοπούλου: «Η φράση είναι ότι είστε οι χειρότεροι φασίστες και ο φασισμός σας δεν θα περάσει»