Τον εκνευρισμό που υπάρχει στην Άγκυρα για τις ελληνικές διπλωματικές κινήσεις τις οποίες κάνει η Αθήνα καταγράφουν τα τουρκικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, που θέλουν να ταράξουν τα «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο και εναποθέτουν τις ελπίδες τους στη Λιβύη και το τουρκολιβυκό μνημόνιο για να προκαλέσουν εκ νέου την Ελλάδα.
Με κάθε ευκαιρία, είτε επίσημα είτε ανεπίσημα, μέσω διαρροών στον Τύπο, η Τουρκία καλεί τη χώρα μας να δεχτεί παραχώρηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, με αμοιβαίες αποφάσεις των Κοινοβουλίων ότι δεν θα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, για να άρει η Τουρκική Εθνοσυνέλευση το casus belli! Ουσιαστικά, αυτό που δεν μπορούν να χωνέψουν με τίποτα οι γείτονες είναι η δήλωση που έκανε τον Μάιο ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ανέφερε ότι «εάν η Τουρκία θέλει να μπει στα ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα, τότε θα πρέπει να λάβει υπ’ όψιν τις δικές μας ανησυχίες. Θα ζητήσουμε ευθέως από τους Τούρκους φίλους μας να βγάλουν από το τραπέζι το casus belli ύστερα από 30 χρόνια, θα το πω και κατ’ ιδίαν στον Ταγίπ Ερντογάν».
Δεδομένου μάλιστα ότι ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι θα το αναφέρει στη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, εξηγείται και το γιατί καθυστερεί η σύγκλησή του, παρότι η Άγκυρα επιθυμεί διακαώς να μπει στο ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό εργαλείο SAFE για τα εξοπλιστικά αμυντικά προγράμματα. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί σε συνάντηση που θα έχουν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της άτυπης διάσκεψης για το Κυπριακό, που συγκάλεσε (το διήμερο 16/7-17/7) ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.
Κι ενώ τα τουρκικά ΜΜΕ περιμένουν να δουν μια κίνηση, μια δήλωση, ένα γεγονός, που θα μπορέσει να ταράξει τα «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο, ασχολούνται αρκετά με τον ρόλο «φιλελληνικών κύκλων», που κατά την Άγκυρα επιδιώκουν να ακυρώσουν κάθε προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων με τις ΗΠΑ, καθώς και με τις ειδήσεις από τη Λιβύη, απ’ όπου περιμένουν να κάνει το μεγάλο λάθος η Ελλάδα. Ενδεικτικοί είναι οι τίτλοι της «Yeni Şafak», που κάνει λόγο για «συνειδητή ταπείνωση της Τουρκίας» από το Κογκρέσο, καθώς και της «Αkşam», που αναφέρεται σε «αμερικανικό πραξικόπημα στον εξοπλιστικό σχεδιασμό της Τουρκίας». Αφορμή γι’ αυτές τις εκφράσεις είναι η δήλωση του Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή Τζιμ Ρις, προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, ο οποίος από το βήμα του Κογκρέσου δήλωσε: «Εγώ σταμάτησα τα F-35 της Τουρκίας».
Το «κερασάκι στην τούρτα» το έβαλε η Κίμπερλι Γκιλφόιλ, καθώς στην ίδια συνεδρίαση για την επικύρωση της υποψηφιότητάς της ως πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η Τουρκία έκανε την επιλογή της», μια φράση που στην Άγκυρα εκλήφθηκε ως σαφές «τελεσίγραφο» και οριστικό κλείσιμο της πόρτας για επιστροφή στο πρόγραμμα των F-35. Μόνο από την Αφρική φαίνεται να βρίσκουν κάποια καλή είδηση τα τουρκικά ΜΜΕ, που υποστηρίζουν ότι «όταν ο Χαφτάρ επικυρώσει το τουρκολιβυκό μνημόνιο, οι σχέσεις μας θα αναβαθμιστούν», καθώς και πως «θα περιοριστούν οι μαξιμαλιστικές θέσεις η Ελλάδας» και «θα ενισχυθεί η Γαλάζια Πατρίδα μας»!
Εφημερίδα Απογευματινή